avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cumularea pensiei anticipate cumulata cu venituri din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cumularea pensiei anticipate cumulata cu venituri din PFA

In articolul dumneavoastra precizati cazurile in care o persoana fizica poate cumula pensia anticipata cu alte venituri .
www.avocatnet.ro/content/art...
Exista cazuri cind legea nu se respecta nici de catre cei care trebuie sa o aplice ( casa de pensii si organul de control ... curtea de conturi ) dar si cei care trebuie sa verifice respectarea ei ( judecatorii ) cind sunt sesizati .

Pt a scurta discutia voi prezenta citeva date :

1. Pensia anticipata poate fi cumulata cu veniturile obtinute dintr-un PFA daca ne incadram la exceptii iar in cazul nostru sunt doua :

a)- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
b)- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale

2. Trebuie sa aiba venituri egale sau mai mici cu un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut .. ......... undeva la 8000-8400 lei/an 2012 .. fara sa caut exact .

3. Veniturile totale ale PFA au fost in 2012 de 115000 lei din care se scad cheltuieli 113185 lei rezultand un venit impozabil de 1815 lei ( venitul brut al "asociatului" sau persoanei fizice ) .
La venitul de 1815 lei sunt platite impozitul si sanatatea .

4. Venit brut in sensul legii pensiilor = baza la care se calculeaza toate obligatiile iar corespondentul acestui termen in codul fiscal este Castig net anual ( venit brut - chelt = Cistig net anul ) . La Cistigul net anula se calculeaza impoztul pe venit , cass , pensie ( acolo unde este cazul ) .

5.Datele privind veniturile totale , chelt si cistigul net anual au fost raportate prin declaratia 200 care se face pe CNP nu pe cod fiscal desi toate aceste date( raportate prin declararia 200 ) sunt ale PFA ( ale firmei , ale persoanei juridice ) .

6. In decizia emisa de fisc pe baza datelor colectate din declarartia 200 preia Cistigul net anual ( venit burt al " asociatului " adica al persoanei fizice ) si la care calculeaza impozitul si cass ( sanatatea ) iar impunerea este facuta tot pe CNP .

7. Atentie nu judecati ca si cum un lucru ar fi normal exista neconcordanta termenilor adica acceasi expresie dintr-o lege nu inseamna acelas lucru in alta lege ( aici e buba problemei ) .

Mai trebuie sa precizam ca venitul brut in acceptiunea legii pensiilor se refera la salariul brut care este calculat pt o persoana fizica iar in acceptiunea codului fiscal la un PFA venitul brut = total venituri = CIFRA DE AFACERI ( daca e sa extrapolez la maxim cu explicatiile ) si sa incerc sa fac o egalitate brutala intre PFA si SRL ambele forme fiind persoane juridice .

Venit brut in acceptiunea legii pensiilor ( baza la care se calculeaza toate obligatiile ) = Cistig net anual in acceptiune codului fiscal .

8. In functie de aceste date va rog sa ne precizati parerea dumneavoastra .
Se putea cumula sau nu pensia cu acest venit ?
Se depaseste sau nu limita stabilita prin legea pensiilor ?

Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
officemhfob, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa are salariu? arinna arinna La un pfa venitul brut obtinut este si salariul brut sau ele sunt diferite? Adica se declar ca aceeasi valoare sau diferit? (vezi toată discuția)
Declaratie 600 pfa carmenbn carmenbn O PFA a obtinut in 2015 venituri de 780 lei/luna (medie).In acelasi timp este si salariat.Trebuie sa depuna declaratia 600? (vezi toată discuția)
Pfa si angajat in 2024 ??? nu gasesc un raspuns ... Dozzzer Dozzzer PFA si Angajat in 2024 ??? buna...nu reusesc sa gasesc un raspuns clar nicaieri...asa ca sper sa ma puteti lamuri... sunt Angajat Norma Intreaga 8h si am ... (vezi toată discuția)