Revin cu subiectul acesta enervant deja..
vorbind cu fata de la resurse umane, prietena mea a aflat faptul ca c.i.m. a incetat deja cu acordul partilor, desi ea nu a fost de acord sa semneze si ca nu se mai poate face nimic.. nici preaviz, nici ptr indisciplina..
Daca ar fi sa apeleze la i.t.m. sau la instanta banuiesc ca ii trebuie un act, ceva la mana?
Aveti idee, sper sa nu fiu off topic, daca nu a beneficiat deloc de concediu de odihna in astea 4 luni de zile, are dreptul la compensatii financiare, in cazut desfacerii contractului de munca ptr caz de indisciplina ?
Ma gandeam ca daca desfacerea CIM este cu acordul partilor, nu poate fi vorba de nici o compensatie.. sper sa ma corectati daca gresesc, si va multumesc anticipat ptr raspuns..
Va multumesc mult ptr raspunsuri... faceti o treaba excelenta aici, indrumand oamenii care au suferit lucruri de genul acesta..
Totusi, ca o ultima intrebare, cu riscul de a parea insistent:
Ce se poate intampla daca se pierde cauza la tribunalul competent ? Va fi obligata la despagubiri in favoarea firmei, sau la o plata catre tribunalul respectiv ?
Intreb aceste lucru deoarece angajatorii respectivi sunt recunoscuti in oras ptr faptul ca au foarte multi bani si o sfera de influenta foarte mare.. asa zise "pile".
Si ar trebui sa reclame reincadrarea in cadrul companiei sau nulitatea deciziei de concediere ? Ce se intampla daca pierde asa zisul conflict, trebuie sa ofere daune materiale companiei ?
Am uitat sa precizez faptul ca in in momentul cand i s-a comunicat verbal ca nu mai este angajata, era de fata si contabila firmei care a atras atentia ca fata ar trebui tinuta in preaviz, dar i s-a raspuns sa stea linistita ca s-au mai dat fete afara si fara preaviz. Cand a refuzat, a doua zi, sa semneze decizia de incetare a contractului de munca deoarece era cu art 55, au trecut la amenintarile de care mentionasem, spunandu-i ca nu da bine sa ii treaca " I -ul " pe cartea de munca ca nu o sa o mai angajeze nimeni in oras, si ca vor avea ei grija sa o vorbeasca de rau si in alte parti unde si-ar putea gasi de munca..
In primul rand, as dori sa va multumesc tuturor ptr raspunsurile oferite..
Lucrurile stau in felul urmator: firma la care a lucrat are mai multe cafenele in oras, fiecare dintre acestea avand cate un manager. La punctul de lucru unde isi desfasura ea activitatea a venit un manager nou de cateva saptamani care pur si simplu le spunea la toate ca vrea sa le dea afara deoarece nu ii place de ele.. Recurgea la metode cu unele fete la modul ca le punea sa faca flotari, in caz contrar, amenintandu-le ca nu le da tipsul din ziua respectiva sau ca le opreste din salariu.. a mai fost un caz in urma cu 10 zile cu alta fata care pur si simplu si-a luat banii si a plecat fara sa semneze nimic..
Pe tot parcursul desfasurarii activitatii, prietena mea nu a avut niciodata un referat, nici macar un avertisment scris.. acum i s-a imputat un lucru de genul ca desi daduse o comanda la bucatarie, comanda ce avea sa fie ridicata dupa cateva ore, nu s-a dus sa ii aduca aminte bucataresei cu jumatate de ora inainte de a veni clientul sa ridice comanda.. nu mi se pare o abatere disciplinara grava..
In fine, ca sa nu o mai lungesc, mai vroiam sa va intreb cum trebuie sa procedeze mai intai ?
Sa astepte emiterea deciziei de concediere, sa o semneze, dupa care sa mearga cu aceea si cu restul actelor la itm, sau la judecatorie ?
Buna seara.. as dori, daca se poate, sa va cer parerea intr-un caz recent patit de prietena mea. In urma cu 2 zile, i s-a adus la cunostinta, verbal, ca nu mai este posibila colaborarea in cadrul firmei unde activa ca si ospatar ( ajutor ospatar in acte, deoarece nu detine diploma ) de 4 luni de zile. A cerut de la managerul care i-a comunicat acest lucru o decizie de suspendare sau de incetare a contractului de munca, la care i s-a propus sa semneze conform art. 55 lit b ( cu acordul partilor ), dar ea nu a fost de acord deoarece nu i-au oferit preavizul legal, iar dupa aia au trecut la amenintari ca poate fi data afara si cu art. 61 ( indisciplina ).
Mentionez faptul ca motivele invocate erau pur si simplu inventate, chiar puerile. Lucra la un restaurant unde avea contract de 40 de ore pe sapt, 8 ore pe zi.. dar ea lucra 14 ore pe zi, o zi cu o zi..
Intreabarea mea ptr d-voastra este daca in cazul acestui litigiu, si in caz ca sesiseaza cazul la itm, respectiva instanta de judecata, daca isi poate cauta de munca in alta parte pe durata solutionarii cazului, deoarece, din cate am inteles poate dura destul de mult..
Am incercat sa caut pe forum un caz asemanator, dar din pacate, nu am observat.. as aprecia daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns..
Va multumesc anticipat..