avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva ?

Buna seara.. as dori, daca se poate, sa va cer parerea intr-un caz recent patit de prietena mea. In urma cu 2 zile, i s-a adus la cunostinta, verbal, ca nu mai este posibila colaborarea in cadrul firmei unde activa ca si ospatar ( ajutor ospatar in acte, deoarece nu detine diploma ) de 4 luni de zile. A cerut de la managerul care i-a comunicat acest lucru o decizie de suspendare sau de incetare a contractului de munca, la care i s-a propus sa semneze conform art. 55 lit b ( cu acordul partilor ), dar ea nu a fost de acord deoarece nu i-au oferit preavizul legal, iar dupa aia au trecut la amenintari ca poate fi data afara si cu art. 61 ( indisciplina ).
Mentionez faptul ca motivele invocate erau pur si simplu inventate, chiar puerile. Lucra la un restaurant unde avea contract de 40 de ore pe sapt, 8 ore pe zi.. dar ea lucra 14 ore pe zi, o zi cu o zi..
Intreabarea mea ptr d-voastra este daca in cazul acestui litigiu, si in caz ca sesiseaza cazul la itm, respectiva instanta de judecata, daca isi poate cauta de munca in alta parte pe durata solutionarii cazului, deoarece, din cate am inteles poate dura destul de mult..
Am incercat sa caut pe forum un caz asemanator, dar din pacate, nu am observat.. as aprecia daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns..
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:04, 12 August 2013
in primul rand, din pacate angajatorul are dreptate ca trebuie sa aibe diploma pentru functia de ospatar;
bineinteles ca poate sa aibe contract de munca pe perioada cat se sesizeaza instante judecatoresti sau ITM; acestea nu pot ingradi dreptul la munca.
Succes
1. Angajatorul trebuia sa verifice la angajare si sa ceara dovada ca persoana corespunde profesional postului pe care a fost angajata (dovada studiilor, diploma). Daca angajarea s-a produs atunci s-a facut pe raspunderea angajatorului.
2. La 55 lit. b nu se acorda preaviz. Acordul partilor inseamna ca amandoi vor sa termine relatiile de munca.
3. Concedierea pe motive disciplinare nu se face asa de simplu Art. 61 lit.a. Trebuie sa existe abateri considerate grave cf codului muncii sau al ROI. Trebuie ca cineva sa aduca la cunostinta angajatorului prin referat abaterile disciplinare. Angajatorul trebuie sa intruneasca comisie care sa constate abaterile si sa recomande angajatorului concedierea cf cu articolul mentionat mai sus. Persoana are dreptul sa se apere in cadrul comisiei. Angajatorul abia atunci poate sa dispuna concedierea dupa ce s-au indeplinit conditiile de mai sus. Nu mai spun ca decizia de concediere poate fi nula de drept daca nu este redactata corespunzator. In cazul concedierilor abuzive sunt sanse foarte mari ca angajatul sa castige. Va aduc la cunostinta faptul ca litigiile de munca sunt scutite de taxe (adica nu plateste nimic). Angajatorul poate fi obligat de instanta sa o plateasca pe toata perioada de la concediere pana la emiterea decizei si sa o reangajeze.
@ vacheron

1. In situatia in care se inceteaza c.i.m. cu acordul partilor, nu se acorda preaviz. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

2. O intrebare retorica : In timp ce avea acel program de munca si care nu corespunde prevederilor contractuale de ce nu a sesizat ITM-ul.?

3. Pe durata solutionarii litigiului se poate incara la alt angajator. Nu exista o interdictie legala in acest sens.

4. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

5. Un dosar de cercetare trebuie sa cuprinda:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

In primul rand, as dori sa va multumesc tuturor ptr raspunsurile oferite..
Lucrurile stau in felul urmator: firma la care a lucrat are mai multe cafenele in oras, fiecare dintre acestea avand cate un manager. La punctul de lucru unde isi desfasura ea activitatea a venit un manager nou de cateva saptamani care pur si simplu le spunea la toate ca vrea sa le dea afara deoarece nu ii place de ele.. Recurgea la metode cu unele fete la modul ca le punea sa faca flotari, in caz contrar, amenintandu-le ca nu le da tipsul din ziua respectiva sau ca le opreste din salariu.. a mai fost un caz in urma cu 10 zile cu alta fata care pur si simplu si-a luat banii si a plecat fara sa semneze nimic..
Pe tot parcursul desfasurarii activitatii, prietena mea nu a avut niciodata un referat, nici macar un avertisment scris.. acum i s-a imputat un lucru de genul ca desi daduse o comanda la bucatarie, comanda ce avea sa fie ridicata dupa cateva ore, nu s-a dus sa ii aduca aminte bucataresei cu jumatate de ora inainte de a veni clientul sa ridice comanda.. nu mi se pare o abatere disciplinara grava..
In fine, ca sa nu o mai lungesc, mai vroiam sa va intreb cum trebuie sa procedeze mai intai ?
Sa astepte emiterea deciziei de concediere, sa o semneze, dupa care sa mearga cu aceea si cu restul actelor la itm, sau la judecatorie ?
1. Reiterez ideea ca ITM-ul nu are nicio competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii emise de catre angajator.

2. Competenta exclusiva, in acest sens, apartine Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Alte discuții în legătură

Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Obligatiile itm ? OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI as dorii sa stiu daca ITM are obligatii privid verificarea legalitatii desfacerii CIM sau doar constata acest lucru si aplica stampile cu ochii inchisi? (vezi toată discuția)