avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva ?

Buna seara.. as dori, daca se poate, sa va cer parerea intr-un caz recent patit de prietena mea. In urma cu 2 zile, i s-a adus la cunostinta, verbal, ca nu mai este posibila colaborarea in cadrul firmei unde activa ca si ospatar ( ajutor ospatar in acte, deoarece nu detine diploma ) de 4 luni de zile. A cerut de la managerul care i-a comunicat acest lucru o decizie de suspendare sau de incetare a contractului de munca, la care i s-a propus sa semneze conform art. 55 lit b ( cu acordul partilor ), dar ea nu a fost de acord deoarece nu i-au oferit preavizul legal, iar dupa aia au trecut la amenintari ca poate fi data afara si cu art. 61 ( indisciplina ).
Mentionez faptul ca motivele invocate erau pur si simplu inventate, chiar puerile. Lucra la un restaurant unde avea contract de 40 de ore pe sapt, 8 ore pe zi.. dar ea lucra 14 ore pe zi, o zi cu o zi..
Intreabarea mea ptr d-voastra este daca in cazul acestui litigiu, si in caz ca sesiseaza cazul la itm, respectiva instanta de judecata, daca isi poate cauta de munca in alta parte pe durata solutionarii cazului, deoarece, din cate am inteles poate dura destul de mult..
Am incercat sa caut pe forum un caz asemanator, dar din pacate, nu am observat.. as aprecia daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns..
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:04, 12 August 2013
1. Mesajul a fost sters pentru ca continea un atac la persoana, despre care nu faceti referire.
Pe forum sunt interzise: atacul la persoana, ....., comportament nepotrivit sau ofensator, ..... Aceasta regula se refera atat la forum cat si la sistemul intern de mesagerie. O astfel de atitudine duce la stergerea mesajului si poate atrage avertizarea utilizatorului sau chiar banarea temporara / permanenta.

2. Discutia se purta despre amenintare si nu despre munca fortata si inca astept sa vad un proces-verbal in care un ITM a sanctionat un angajator pentru amenintare si nu pentru alte fapte .
Revin cu subiectul acesta enervant deja..
vorbind cu fata de la resurse umane, prietena mea a aflat faptul ca c.i.m. a incetat deja cu acordul partilor, desi ea nu a fost de acord sa semneze si ca nu se mai poate face nimic.. nici preaviz, nici ptr indisciplina..
Daca ar fi sa apeleze la i.t.m. sau la instanta banuiesc ca ii trebuie un act, ceva la mana?
La iTM nu prea aveti ce sa cautati , intrucat va va indruma catre instanta de judecata.

La instanta de judecata va trebuie:
- cererea de chemare in judecata
- copie c.i.m.
- decizia de incetare.

Prin actiune , mai solicitati instantei sa prezinte si actele primare care au stat la baza emiterii deciziei de incetare a c.i.m. cu acordul partilor - altfel spus, solicitarea sau acordul prieteni dvs in acest sens.
Dar ajutor de somaj are dreptul sa primeasca cineva caruia i-a fost desfacut contractul de munca ptr fapte de indisciplina ?
Concedierea disciplinara nu da posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Obligatiile itm ? OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI as dorii sa stiu daca ITM are obligatii privid verificarea legalitatii desfacerii CIM sau doar constata acest lucru si aplica stampile cu ochii inchisi? (vezi toată discuția)