avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva ?

Buna seara.. as dori, daca se poate, sa va cer parerea intr-un caz recent patit de prietena mea. In urma cu 2 zile, i s-a adus la cunostinta, verbal, ca nu mai este posibila colaborarea in cadrul firmei unde activa ca si ospatar ( ajutor ospatar in acte, deoarece nu detine diploma ) de 4 luni de zile. A cerut de la managerul care i-a comunicat acest lucru o decizie de suspendare sau de incetare a contractului de munca, la care i s-a propus sa semneze conform art. 55 lit b ( cu acordul partilor ), dar ea nu a fost de acord deoarece nu i-au oferit preavizul legal, iar dupa aia au trecut la amenintari ca poate fi data afara si cu art. 61 ( indisciplina ).
Mentionez faptul ca motivele invocate erau pur si simplu inventate, chiar puerile. Lucra la un restaurant unde avea contract de 40 de ore pe sapt, 8 ore pe zi.. dar ea lucra 14 ore pe zi, o zi cu o zi..
Intreabarea mea ptr d-voastra este daca in cazul acestui litigiu, si in caz ca sesiseaza cazul la itm, respectiva instanta de judecata, daca isi poate cauta de munca in alta parte pe durata solutionarii cazului, deoarece, din cate am inteles poate dura destul de mult..
Am incercat sa caut pe forum un caz asemanator, dar din pacate, nu am observat.. as aprecia daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns..
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:04, 12 August 2013
freeelis a scris:

3. Chiar vreau sa srtiu ce amenda a primit un angajator de la ITM pentru ca a amenintat pe un salariat ...:-/

Chiar asa, cat?
Pai uite ca am cerut sa imi scrie care e temeiul legal pentru amenda de 3000 lei. Pe amenda scrie asa: incalcarea art.4 al 1 si 2 si art.5 LG 53/2003. Am solicitat si poza o sa vina maine. O sa va dau link.
freeelis a scris:

1. Reiterez ideea ca ITM-ul nu are nicio competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii emise de catre angajator.

Nu stiu exact daca are competente dar o face.
ex.: angajatul depune in data de 14.02.2013 o sesizare la itm-ul local cu privire la faptul ca nu este primita la locul de munca cunoscut si ca desi i s-a "spus" sa mearga la un alt loc de munca, angajatorul a refuzat sa ii dea o dispozitie scrisa in acest sens. Pentru ca nu s-a prezentat la noul loc de munca in data de 05.03.2013 i se desface cim-ul. In data de 25.03 soseste si raspunsul de la itm care, ce sa vezi, spune astfel:

"Conform foii colective de prezenta aferenta lunii februarie 2013 prezentata deangajator reiese faptul ca nu v-ati prezentat la serviciu incepand cu data de 14.02.2013.
Avand in vedere lipsa nejustificata de la swerviciu angajatorul poate proceda la incetarea raporturilor de munca "

Dupa care angajatul este indreptat catre instanta de judecata daca vrea....
Va pot prezenta si documentele daca doriti

Problema este daca scrie de amenintare si nu de alta fapta .

Articolele invocate de dvs se refera la cu totul altceva decat la amenintare.
Ati sters mesajul precedent in care va explicam concret ca au fost mai multe. Paza stalp plus amenintare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Obligatiile itm ? OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI as dorii sa stiu daca ITM are obligatii privid verificarea legalitatii desfacerii CIM sau doar constata acest lucru si aplica stampile cu ochii inchisi? (vezi toată discuția)