avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva ?

Buna seara.. as dori, daca se poate, sa va cer parerea intr-un caz recent patit de prietena mea. In urma cu 2 zile, i s-a adus la cunostinta, verbal, ca nu mai este posibila colaborarea in cadrul firmei unde activa ca si ospatar ( ajutor ospatar in acte, deoarece nu detine diploma ) de 4 luni de zile. A cerut de la managerul care i-a comunicat acest lucru o decizie de suspendare sau de incetare a contractului de munca, la care i s-a propus sa semneze conform art. 55 lit b ( cu acordul partilor ), dar ea nu a fost de acord deoarece nu i-au oferit preavizul legal, iar dupa aia au trecut la amenintari ca poate fi data afara si cu art. 61 ( indisciplina ).
Mentionez faptul ca motivele invocate erau pur si simplu inventate, chiar puerile. Lucra la un restaurant unde avea contract de 40 de ore pe sapt, 8 ore pe zi.. dar ea lucra 14 ore pe zi, o zi cu o zi..
Intreabarea mea ptr d-voastra este daca in cazul acestui litigiu, si in caz ca sesiseaza cazul la itm, respectiva instanta de judecata, daca isi poate cauta de munca in alta parte pe durata solutionarii cazului, deoarece, din cate am inteles poate dura destul de mult..
Am incercat sa caut pe forum un caz asemanator, dar din pacate, nu am observat.. as aprecia daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns..
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:04, 12 August 2013
Am uitat sa precizez faptul ca in in momentul cand i s-a comunicat verbal ca nu mai este angajata, era de fata si contabila firmei care a atras atentia ca fata ar trebui tinuta in preaviz, dar i s-a raspuns sa stea linistita ca s-au mai dat fete afara si fara preaviz. Cand a refuzat, a doua zi, sa semneze decizia de incetare a contractului de munca deoarece era cu art 55, au trecut la amenintarile de care mentionasem, spunandu-i ca nu da bine sa ii treaca " I -ul " pe cartea de munca ca nu o sa o mai angajeze nimeni in oras, si ca vor avea ei grija sa o vorbeasca de rau si in alte parti unde si-ar putea gasi de munca..
Si ar trebui sa reclame reincadrarea in cadrul companiei sau nulitatea deciziei de concediere ? Ce se intampla daca pierde asa zisul conflict, trebuie sa ofere daune materiale companiei ?
Aceste amenintati pot face obiectul unei plangeri penale.
Va multumesc mult ptr raspunsuri... faceti o treaba excelenta aici, indrumand oamenii care au suferit lucruri de genul acesta..
Totusi, ca o ultima intrebare, cu riscul de a parea insistent:
Ce se poate intampla daca se pierde cauza la tribunalul competent ? Va fi obligata la despagubiri in favoarea firmei, sau la o plata catre tribunalul respectiv ?
Intreb aceste lucru deoarece angajatorii respectivi sunt recunoscuti in oras ptr faptul ca au foarte multi bani si o sfera de influenta foarte mare.. asa zise "pile".
Despagubirile se platesc catre fostul angajator si nu catre Tribunal.

Alte discuții în legătură

Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Obligatiile itm ? OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI as dorii sa stiu daca ITM are obligatii privid verificarea legalitatii desfacerii CIM sau doar constata acest lucru si aplica stampile cu ochii inchisi? (vezi toată discuția)