Buna seara.. as dori, daca se poate, sa va cer parerea intr-un caz recent patit de prietena mea. In urma cu 2 zile, i s-a adus la cunostinta, verbal, ca nu mai este posibila colaborarea in cadrul firmei unde activa ca si ospatar ( ajutor ospatar in acte, deoarece nu detine diploma ) de 4 luni de zile. A cerut de la managerul care i-a comunicat acest lucru o decizie de suspendare sau de incetare a contractului de munca, la care i s-a propus sa semneze conform art. 55 lit b ( cu acordul partilor ), dar ea nu a fost de acord deoarece nu i-au oferit preavizul legal, iar dupa aia au trecut la amenintari ca poate fi data afara si cu art. 61 ( indisciplina ).
Mentionez faptul ca motivele invocate erau pur si simplu inventate, chiar puerile. Lucra la un restaurant unde avea contract de 40 de ore pe sapt, 8 ore pe zi.. dar ea lucra 14 ore pe zi, o zi cu o zi..
Intreabarea mea ptr d-voastra este daca in cazul acestui litigiu, si in caz ca sesiseaza cazul la itm, respectiva instanta de judecata, daca isi poate cauta de munca in alta parte pe durata solutionarii cazului, deoarece, din cate am inteles poate dura destul de mult..
Am incercat sa caut pe forum un caz asemanator, dar din pacate, nu am observat.. as aprecia daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns..
Va multumesc anticipat..
Litigiile de munca se judeca gratuit. Cel mult poate sa piarda procesul si instanta sa decida concedierea legala. Despagubiri nu am auzit niciodata sa plateasca angajatul. Oricum in cazul in care angajatorul are pretentii, acestea se judeca in cadrul altui proces. Trebuie depusa o plangere la ITM privind abuzurile angajatorului - respectiv flotari, amenintari etc si dupa emiterea deciziei de concediere sa va adresati tribunalului.
Art. 254. C.mun,
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
...
f Amenintarile nu intra in categoria competentei unui ITM.
Aveti idee, sper sa nu fiu off topic, daca nu a beneficiat deloc de concediu de odihna in astea 4 luni de zile, are dreptul la compensatii financiare, in cazut desfacerii contractului de munca ptr caz de indisciplina ?
Ma gandeam ca daca desfacerea CIM este cu acordul partilor, nu poate fi vorba de nici o compensatie.. sper sa ma corectati daca gresesc, si va multumesc anticipat ptr raspuns..
@freeelis Am spus eu ca nu raspund? Am spus ca fac obiectul unui alt proces. Citeste mai atent. Si 2 amenintarile intra in categoria competente ITM precum si abuzurile facute de angajator angajatului. O sa te mire dar chiar fac. Am cazuri in care angajatorul a pus un angajat sa pazeasca un stalp 2 ore ca bataie de joc. Nu vrei sa sti cata amenda si-a luat.
@vacheron zilele de concediu neefectuate se platesc la incetarea contractului de munca.
1. Citez
... Despagubiri nu am auzit niciodata sa plateasca angajatul...
2. Cunosc destul de bine atributiile ITM-ului si stiu clar ca fapte de amenintare nu intra in atributiile lor.
Amenintare este o fapta care atrage raspunderea penala a acelui care o savarseste, iar ITM-ul nu are atributii in domeniul penal.
3. Chiar vreau sa srtiu ce amenda a primit un angajator de la ITM pentru ca a amenintat pe un salariat ...:-/