De curand am deschis un mic magazin de haine si intentionez sa fac niste promotii cu ocazia inceputului scolar.
Am sa dau 2 exemple si va rog sa ma indrumati sau corectati.
1. Promotie maieuri 3+1 gratis
Sa presupunem ca am pret de achizitie 2 lei/buc, practic un adaos de 100% (2 lei/ buc), deci pret de vanzare 4 lei/buc. Profitul brut stiu ca se calculeaza ca raport intre adaos si pret final 2/4 = 50%
Calculul promotiei ma gandesc ca ar fi urmatorul:
- un client ar trebui sa plateasca pt aceasta promotie 12 lei (3 buc x 4 lei/buc) si sa primesca 4 maieuri.
- fara promotie ar trebui sa plateasca 16 lei (4 buc X 4 lei/buc)
- cei 4 lei diferenta, aferenti maieului gratuit ar trebui impartiti la 4 buc si oferit un discount de 1 leu, adica 25% pe fiecare bucata in parte? si atunci pt calculul meu pretul final al 1 maieu va fi: 2 lei pret achizitie + 2 lei adaos - 1 leu discount? si atunci profitul brut cum s-ar calcula?
2. Promotie costum + cravata gratis
Presupunem pret achitizie costum 300 lei, pret vanzare 600 lei; pret achizitie cravata 40 lei, pret vanzare 80 lei. Pt a oferi gratis cravata ar trebui calculat discount la valoarea costumului in suma de 80 lei (valoare cravata) astfel: 80/600 = 13.33%? cum profitul brut din vanzarea costumului este de 300/600 = 50%, ne putem permite un discount de 13.33%. Si atunci pt calculele mele pretul final al costumului ar fi: pret achizitie 300 + adaos 300 - discount 13.33 x pret vanzare?
Cum se calculeaza profitul brut luand in calcul discountul?