avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Activitate crina90

Activitate crina90

Art 79 din Codul Rutier 2013

(1) Conducatorul de vehicul implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat în afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cât mai aproape de bordura sau acostament, semnalizându-l corespunzator.
(2) În situatia prevazuta la alin. (1), conducatorul de vehicul este obligat sa se prezinte în termen de 24 de ore la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare si eliberarii autorizatiei de reparatie.
(2.1) Dispozitiile alin. (2) nu se aplica în cazul în care se încheie o constatare amiabila de accident, daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-au produs pagube materiale a caror despagubire este asigurata prin polita de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule;
b) accidentul nu s-a produs ca urmare a savârsirii faptelor pentru care se retine permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia, în conditiile prevazute la art. 111 alin. (1) lit. b) si c), dupa caz, precum si a faptei prevazute la art. 86 alin. (1);
c) cel putin unul dintre conducatorii vehiculelor implicate în accident si-a recunoscut vinovatia în producerea accidentului de circulatie;
d) conducatorul de vehicul care si-a recunoscut vinovatia în producerea accidentului de circulatie detine asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule valabila;
e) cei doi conducatori de vehicule implicate în accidentul de circulatie au completat si semnat fara obiectiuni formularul de constatare amiabila de accident.
(2.2) Societatea de asigurare verifica îndeplinirea conditiilor prevazute la alin. (21) lit. a) ? e), precum si corectitudinea întocmirii formularului de constatare amiabila de accident si atesta, dupa caz, validitatea sau nulitatea constatarii amiabile de accident;
(2.3) Societatile de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule sau reprezentantii acestora, sesizati de producerea unui accident de circulatie în baza formularului de constatare amiabila de accident au obligatia de a anunta imediat unitatea de politie pe raza careia s-a produs evenimentul, precum si de a aduce la cunostinta celui implicat obligatia de a se prezenta la unitatea de politie, daca exista indicii cu privire la neîndeplinirea conditiilor prevazute la alin. (21) lit. b).
(2.4) În situatia prevazuta la alin. (23), conducatorul de vehicul implicat în accidentul de circulatie are obligatia de a se prezenta la unitatea de politie în termen de 24 de ore de la data primirii invitatiei din partea acesteia, în vederea întocmirii documentelor de constatare a accidentului de circulatie si eliberarea autorizatiei de reparatie.
(2.5) Procedura atestarii prevazute la alin. (22), precum si forma, continutul si modul de distribuire a formularului de constatare amiabila de accident, prevazut la alin. (21) lit. e) se stabilesc prin ordin al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

[ link extern ]
Va multumesc pentru raspunsuri
Am uitat sa mentionez ca parintii mei sunt casatoriti de 30 ani iar mostenirea a intervenit in timpul casatoriei.

Parintii au renovat acea garsoniera, au mobilat-o, chiar si tata a participat la aceste lucruri, insa acest fapt s-ar considera ca el ar avea vreun drept la bun?
Va multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca nu ar avea de ce sa se imparta, insa el tot sustine ca se va imparti.
Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu un raspuns la o situatie cu care ma confrunt. Parintii mei s-au hotarat sa divorteze la o varsta destul de inaintata, tata vrea sa actioneze divortul in instanta si nu vrea amiabil la notar si astfel sa se imparta tot ce au ei impreuna, insa neclaritatea mea este urmatoarea: mama a mostenit de la fratele ei, care a decedat acum 3 ani, o garsoniera si este trecuta pe numele ei (desi ea mai are 3 frati insa ei au renuntat la partea lor si ia cedat totul ei), ea se va imparti la partaj? Tata sustine ca da, se va imparti deoarece este bun obtinut in timpul casatoriei si nu a fost declarat doar pe numele ei (probabil se gandeste ca a fost obtinut in urma decesului si nu ca mostenire in timpul vietii fratelui mamei). Am mai urmarit postari pe acest site si dupa parerea mea nu s-ar imparti deoarece nu este bun dobandit/cumparat in timpul casatoriei.

Am uitat sa mentionez ca parintii mei sunt casatoriti de 30 ani iar mostenirea a intervenit in timpul casatoriei.
Parintii au renovat acea garsoniera, au mobilat-o, chiar si tata a participat la aceste lucruri, insa acest fapt s-ar considera ca el ar avea vreun drept la bun?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc