avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Activitate Jino_Marius

Activitate Jino_Marius

Buna ziua,

Sunt economist in cadrul unui spital. Pot demisiona fara preaviz in perioada aceasta(stare de urgenta)?
As dori sa demisionez prin e-mail sa nu mai fiu nevoit sa ma duc la spital.
Buna ziua,
Eu lucrez la o exploatare miniera din cadrul CEH Hunedoara si se fac concedieri colective circa 496 persoane si ni s-a comunicat ca persoanele care doresc sa se concedieze sa depuna o cerere la secretariat pentru aprobare.In urma concedierii colective persoanele disponibilizate sa beneficieze de ordonanta 36/2013 si o suma de bani prevazuta in CCM.
Doresc sa va intreb deoarece datorita nesigurantei zilei de maine eu fiind Economist am depus cerere si am auzit zvonuri pentru a nu pierde postul sa ma faca operator date si sa angajeze alta persoana in locul meu.Dar acest lucru presupune sa am un salariu mai mic .Va intreb este legal sa faci asa ceva?Ma gandesc ca poate imi dau sa semnez vreun act si eu deocamdata nu am nici cererea aprobata si la fortele de munca sa figurez ca operator date.Sa nu am surprize mai tarziu ca eu doresc sa plec in Bucuresti sa ma angajez deoarece am 16 ani pana la indeplinirea varstei de pensionare.Si am inteles ca daca se aproba cererea perioada de preaviz este 9 Noiembrie-11 Decembrie
In perioada de preaviz poti sa ai concediu medical?
Multumesc mult!
Buna Seara!

Momentan indeplinesc conditiile pentru a iesi la pensie si am aflat de la cineva ca de la 1 iulie se va modifica indicele de corectie pentru ca se modifica punctul de pensie si am inteles ca dupa aceasta data as putea avea o pensie mai mica fata de cea pe care as avea-o daca as iesi pana la 1 iulie.
Este adevarata treaba, ce ma sfatuiti sa fac?
Buna Seara!
As dori sa va intreb daca administratorul judiciar poate denunta unilateral CCM-ul care este in vigoare pana in August 2016?Mentionez ca drepturile care sunt prevazute in CCM sunt trecute si in CIM dar pe surse se aude ca nu vrea sa respecte CCM-ul spunand ca trebuie sa reduca din cheltuieli.
Ce se poate face in acest caz pe cale legala, poate fi actionat in judecata?
Astazi, 29.12.2015, CEH HUNEDOARA a depus cererea de intrare in insolventa, as vrea sa stiu daca la intrarea in insolventa se va mai respecta CCM-ul care este in vigoare pana in August 2016.
As vrea sa mai stiu daca disponibilizarile se pot face fara a fi consultate sindicatele?
Multumesc!
Discuție Facilitati CCM
Buna ziua,
Am avut un CCM incheiat in perioada 01.08.2014-31.08.2015 in care am avut urmatoarele facilitati"Adaos pentru concediul de odihna"Se acorda salariatilor in suma de 1900 lei brut in conditiile legii.Acest contract a fost prelungit din data de 01.01.2015-31.07.2016 cu act aditional si in acest act se prevede"Adaos de ziua salariatului"care zice in felul urmator:
Se acorda in suma de 1100 lei brut/ salariat in luna in care isi serbeaza ziua de nastere.A trecut si concediul pe anul 2014 si nu am primit acea prima de concediu pe anul 2014 invocandu-ne faptul sa asteptam legea voucherelor de vacanta si acum zic ca cu prelungirea actului aditional cei la care ziua de nastere a fost in ianuarie 2014 va lua prima de ziua salariatului in 2015.
Va rog sa ma ajutati sa fac demersurile necesare sa imi recapat cei 1900 lei brut deoarece cred ca este un abuz adus salariatilor.
Va multumesc.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare referitoare la C.C.M .
Am avut un contract colectiv de munca incheiat pe un an de zile care a expirat in 31.iulie .2015 in care aveam prevazut un spor de fidelitate de 10%,acest contract s-a prelungit cu un act aditional pe perioada01.08.2015-31.07.2015.
In acest act aditional scrie in felul urmator:"Sporul pentru fidelitate se calculeaza la salariul de baza proportional cu timpul efectiv lucrat in program normal de lucru.Sporul se anuleaza in luna in care timpul efectv lucrat in program normal de lucru este mai mic decat timpul de lucru programat cu exceptia situatiei in care salariatul s-a aflat in concediul de odihna in baza programari aprobate. Procentul sporului de fidelitate se modifica incepand cu luna urmatoare indeplinirii conditiilor de vechime neintrerupte de mai sus.
Am inteles ca daca imi iau o zi de concediu de odihna nefiind programata in luna respectiva nu imi mai da fidelitate toata luna ,la fel si cu concediu medical.
Intrebarea mea este nu este un abuz al angajatorului conform codului muncii?
Si daca da ce decizii ar trebui sa iau.
Multumesc Mult.
Buna ziua,
Doresc anumite lamuriri referitoare la contractul colectiv de munca.
Am avut prevazut in C.C.M.valabil un an de zile din perioada 01.08.2014-01.08.2015 acordarea primei de vacanta in valoare de 1900 lei brut,pe care nu am primit-o pana la data de 05.08.2015,contractul a fost inregistrat la ITM..Incepand cu data de 01.08.2015 s-a prelungit vechiul CCM cu act aditional pana in 31 iule 2016 specificand ca prima de vacanta neacordata se transforma in prima de ziua salariatului in valoare de 1100 lei brut si se acorda persoanelor care sunt nascute din luna august 2015 si cei care s-au nascut inainte de aceasta data vor beneficia de 1100 lei brut la anul.
Rugamintea mea este ca acea prima de vacanta trebuia acordata pe anul 2014.Unde ar trebui sa ma adresez?Poate ma ajuta cineva.
Multumesc.
Angajatorul este obligat sa-mi acorde concediul de odihna cand doresc eu sau exista o anumita perioada maxima de timp in care concediul imi poate fi acordat?
alla1975 a scris:

Concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.


Pe internet am gasit urmatoarele informatii care va contrazic:
Art. 145 alin.(2) din Codul Muncii:

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Exista o hotarare a Curtii Europene de Justitie, pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, care prevede ca dreptul la concediul anual de odihna nu poate fi diminuat de concediul medical pe care l-a avut angajatul.
Intrucat aceasta hotarare a Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, atunci dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.



Deci am drept la concediu de odihna dar nu mi se aproba cererea