avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Activitate redlex

Activitate redlex

OUG 44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, la art. 1, alin. (5):

Pentru recuperarea sumelor cu titlu de beneficii de asistenta sociala si subventii prevazute la alin. (2) si (3), reprezentand prejudicii/plati nelegale din fonduri publice, termenul de prescriptie este cel prevazut de art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare.

credeti acum ca e destul de clara durata termenului de prescriptie?
Art. 24 din legea 126 din 2014
(1) Sumele reprezentând drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, încasate necuvenit, se recuperează de la beneficiarii acestora, în condiţiile legii, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agenţiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripţie. Sumele se achită de către debitor, în termen de 180 de zile de la data comunicării deciziei.

Deci legea face referire, scuze pt insistenta, s-ar putea sa fiu subiectiv, dar as vrea sa fiu sigur pe ceva daca e sa fac o contestatie. Cu mulțumiri!
Cum puteți atunci comenta Decizia 10 din 2014 a ICCJ dintr-un caz similar, mergând pe logica juridica:
INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

in numele legii

DECIDE:

Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova - Sectia I civila in Dosarul nr. 7.259/95/2013 privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare a dispozitiilor art. 47 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 priv ind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Stabileste ca „termenul general de prescriptie legal” din cuprinsul art. 47 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 este termenul de 3 ani prevazut de art. 3 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, respectiv art. 2.517 din Codul civil.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 octombrie 2014.
art 21, alin 1 din oug 148/2005:
Sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiarii acestora, pe baza
deciziei emise de directorul executiv al direcţiei teritoriale, cu respectarea
termenului general de prescripţie

puteti sa-mi spuneti cat e acest termen? 3 ani conform cod civil sau 5 ani conform cod procedura fiscala? si de cand se calculeaza cel de 3 ani?

eu as inclina spre 3 ani, indemnizatia incasata necuvenit devine creanta fiscala dupa impunerea ei prin decizie, nu ?

in ce act normativ a incadrata indemnizatia de crestere platita necuvenit ca si creanta fiscala?

radium_ro, tu cum ai procedat? la mine daca e 3 ani atunci am sanse la contestatie, daca e 5, nu.


alta intrebare e daca prescriptia poate s-o constate si la nivel de agentie de plati si sa anuleze prezenta decizie prin alta, in urma contestatiei mele sau trebuie sa ma adresez instantei pt constatarea prescriptiei?

multumesc anticipat
Buna ziua!

Sunt in aceeasi situatie ca dumneavoastra.
Spuneti-mi va rog ce solutii ati gasit!
Multumesc anticipat!