avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil incasata necuvenit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil incasata necuvenit

Buna ziua,

Zilele acestea sotia mea a fost instiintata printr-o decizie ca trebuie sa returneze suma de 1300 de lei insemnand indemnizatie crestere copil pentru luna Septembrie 2009, motivul invocat de Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala fiind reluarea activitatii de catre sotia mea incepand cu 1 Septembrie 2009.

Din cate stiu, pentru orice suma de bani datorata intr-o forma sau alta statului exista o perioada de prescriptie, termenul general fiind de 3 ani, asa cum rezulta si din art.2517 Cod civil.

Din Septembrie 2009 si pana azi (Decembrie 2014) sunt 5 ani si 2 luni, deci teoretic aceasta suma de bani s-a prescris. Decizia privind recuperarea este din Noiembrie 2014, scrisoarea recomandata am primit-o saptamana trecuta, iar din cate stiu perioada de prescriptie defineste intervalul de timp inautru caruia suma de bani datorata se poate cere innapoi, deci teoretic cei de la Agentia de Plati Sociale trebuiau sa faca asta in intervalul Septembrie 2009 - Septembrie 2012.

Pe de alta parte, in Codul de Procedura Fiscala, exista un articol despre presriptie in care termenul de prescriptie este de 5 ani si se socoteste incepand cu 1 Ianuarie a anului imediat urmator celui in care a aparut creanta fiscala, deci judecand dupa Codul de Procedura Fiscala cei de la Agentia de Plati Sociala sunt "in termen".

1) Deoarece cele doua articole se bat cap-in-cap, poate va rog cineva sa ne lamureasca care din cele doua legi primeaza in acest caz si care este practic termenul de prescriptie?

2) In decizia primita este scris ca se transforma in titulu executoriu in 15 zile, dar putem depune contestatie in 30 de zile de la primirea ei la Agentie de Plati Sociale. Daca facem contestatie, se supenda cele 15 zile in care s-ar transforma in titlu executoriu pana la solutionarea contestatiei sau acest interval "curge" indiferent daca decizia e contestata sau nu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 2 Martie 2015
Primeaza Codul de procedura fiscala, intrucat indemnizatia incasata necuvenit intra in categoria creanţelor fiscale.
Buna ziua!

Sunt in aceeasi situatie ca dumneavoastra.
Spuneti-mi va rog ce solutii ati gasit!
Multumesc anticipat!
Solutia este sa contestati decizia de impunere, daca considerati ca este emisa fara suport legal.
art 21, alin 1 din oug 148/2005:
Sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiarii acestora, pe baza
deciziei emise de directorul executiv al direcţiei teritoriale, cu respectarea
termenului general de prescripţie

puteti sa-mi spuneti cat e acest termen? 3 ani conform cod civil sau 5 ani conform cod procedura fiscala? si de cand se calculeaza cel de 3 ani?

eu as inclina spre 3 ani, indemnizatia incasata necuvenit devine creanta fiscala dupa impunerea ei prin decizie, nu ?

in ce act normativ a incadrata indemnizatia de crestere platita necuvenit ca si creanta fiscala?

radium_ro, tu cum ai procedat? la mine daca e 3 ani atunci am sanse la contestatie, daca e 5, nu.


alta intrebare e daca prescriptia poate s-o constate si la nivel de agentie de plati si sa anuleze prezenta decizie prin alta, in urma contestatiei mele sau trebuie sa ma adresez instantei pt constatarea prescriptiei?

multumesc anticipat
Termenul este de 5 ani , indemnizatia pentru CCC este un venit din bugetul de stat , fapt ce determina ca este o creanta fiscala.

art.23 din OUG 111/2010
(1) Fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
....

Art. 21 C.proc.fisc. - Creanţele fiscale
(1) Creanţele fiscale reprezintă drepturi patrimoniale care, potrivit legii, rezultă din raporturile de drept material fiscal.
(2) Din raporturile de drept prevăzute la alin. (1) rezultă atât conţinutul, cât şi cuantumul creanţelor fiscale, reprezentând drepturi determinate constând în:

a) dreptul la perceperea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat, dreptul la rambursarea taxei pe valoarea adăugată, dreptul la restituirea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat, potrivit alin. (4), denumite creanţe fiscale principale;
....

Alte discuții în legătură

Buna seara, am primit un ajutor pentru baiatul meu cu handicap ... morty morty Buna seara, Am primit un ajutor pentru baiatul meu cu handicap sin partea primariei timp de 2 ani, iar datorita reanoirii unor acte , primaria a ... (vezi toată discuția)
Prescripție pentru incasare bani necuveniti Ali lori Ali lori Daca in 2014 am avut concediu de crestere a copilui si am luat indemnizația o luna in plus, in feb 2017 anaf—ul mai poate emite o decizie de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Venituri impozabile in perioada concediului de crestere a copilului cseli cseli nevasta mea a fost in concediu de crestere a copilului in perioada 2009 iulie-2011 iulie. a primit o scrisoare de la Agentia de plati si inspectii sociale ca ... (vezi toată discuția)