ca orice functionar public, din cate am inteles ca sunt, ar fi trebuit sa se prezinte. nu am refuzat sa ma legitimez decat in momentul in care m-au agresat. in plus, legitimatiile nu erau la vedere [adica datele de pe ele]. m-am legitimat unui organ al politiei locale, care de asemenea nu s-a prezentat, dar din respect pentru functia lui am facut ce se cuvenea sa fac. nu sunt o fire agitata, nu imi place sa ridic tonul, dar nici nu ma pot lasa calcata in picioare. faptul ca au o legitimatie la gat, reala sau nu, nu ma face sa imi pun pe tava datele personale decat in prezenta politistilor sau jandarmilor. pe de alta parte, pentru biletul de suprataxa platit in mijlocul de transport [teoretic] nu se cere actul de identitate. vreau doar sa fiu informata in cazul in care ma mai intalnesc cu asemenea situatii. multumesc frumos pentru raspuns! :)
Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar la coborare m-au atacat 2 controlori. Acestia nu s-au prezentat (erau imbracati in civili si aveau legitimatiile la gat intoarse cu spatele), m-au agresat verbal si fizic, apoi m-au imobilizat si mi-au cerut cartea de identitate. Au venit cei de la politia locala, m-au perchezitionat (fara a se prezenta!) si obligat-fortat le-am dat datele, dupa care le-au inamanat controlorilor.
Controlorii aveau un proces verbal doar de identificare in care nu aveam paragraf de obiectii. Un alt proces imi va fi trimis acasa, cu toate ca eu nu stiu ce scrie in el. Avand datele mele controlorul imi poate trimite cate procese verbale vrea el acasa, mentionand ca m-a mai agresat o data fizic, impingandu-ma cand coboram din autobuz. De data asta m-a amenintat ca abia asteapta sa ma mai prinda.
Am fost obligat sa cumpar un bilet de 30 de lei.
As vrea si eu sa stiu legile cu privire la acordarea amenzilor.
De retinut ca toate lucrurile nu s-au intamplat la locul faptei (in autobuz) ci pe trotuar.