avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Controlori RATP
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Controlori RATP

Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar la coborare m-au atacat 2 controlori. Acestia nu s-au prezentat (erau imbracati in civili si aveau legitimatiile la gat intoarse cu spatele), m-au agresat verbal si fizic, apoi m-au imobilizat si mi-au cerut cartea de identitate. Au venit cei de la politia locala, m-au perchezitionat (fara a se prezenta!) si obligat-fortat le-am dat datele, dupa care le-au inamanat controlorilor.
Controlorii aveau un proces verbal doar de identificare in care nu aveam paragraf de obiectii. Un alt proces imi va fi trimis acasa, cu toate ca eu nu stiu ce scrie in el. Avand datele mele controlorul imi poate trimite cate procese verbale vrea el acasa, mentionand ca m-a mai agresat o data fizic, impingandu-ma cand coboram din autobuz. De data asta m-a amenintat ca abia asteapta sa ma mai prinda.
Am fost obligat sa cumpar un bilet de 30 de lei.
As vrea si eu sa stiu legile cu privire la acordarea amenzilor.
De retinut ca toate lucrurile nu s-au intamplat la locul faptei (in autobuz) ci pe trotuar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:49, 17 Octombrie 2013
j_condo a scris:
As vrea si eu sa stiu legile cu privire la acordarea amenzilor.

Ordonanta 2 /2001 si HCL-ul de la Ploiesti cu privire la transportul public local.


P.S. Dvoastra cum ati fi procedat in locul controlorilor cu unul care nu vrea sa se legitimeze? Sau cum ati fi vrut sa procedeze ei cu dvoastra?
ca orice functionar public, din cate am inteles ca sunt, ar fi trebuit sa se prezinte. nu am refuzat sa ma legitimez decat in momentul in care m-au agresat. in plus, legitimatiile nu erau la vedere [adica datele de pe ele]. m-am legitimat unui organ al politiei locale, care de asemenea nu s-a prezentat, dar din respect pentru functia lui am facut ce se cuvenea sa fac. nu sunt o fire agitata, nu imi place sa ridic tonul, dar nici nu ma pot lasa calcata in picioare. faptul ca au o legitimatie la gat, reala sau nu, nu ma face sa imi pun pe tava datele personale decat in prezenta politistilor sau jandarmilor. pe de alta parte, pentru biletul de suprataxa platit in mijlocul de transport [teoretic] nu se cere actul de identitate. vreau doar sa fiu informata in cazul in care ma mai intalnesc cu asemenea situatii. multumesc frumos pentru raspuns! :)
Controlorii RATP nu au calitatea de functionari publici.

In astfel de cazuri, refuz de legitimare a contravenientului, agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, jandarmi .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amendat pe mijloacele de transport in comun iNNeed iNNeed Bună ziua ! Călătoream astăzi, 23.11.11, cu autobuzul (deţinând abonament lunar), şi controlorul, văzând că nu a găsit pe nimeni in neregulă, ... (vezi toată discuția)
Salutare! acum câteva zile am fost prins in autobuz fără bilet. cand ... Alex19999 Alex19999 Salutare! Acum câteva zile am fost prins in autobuz fără bilet.Cand controlorii mi-au zis sa ma legitimez le-am spus ca nu am buletinul la mine(chiar nu il ... (vezi toată discuția)
Amenda ratp renicu renicu Astazi am fost prins fara bilet pe un mijloc de transport. Initial am refuzat sa completez procesul verbal inmanat de controlorul RATP si am refuzat sa dau ... (vezi toată discuția)