avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amendat pe mijloacele de transport in comun
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amendat pe mijloacele de transport in comun

Bună ziua !

Călătoream astăzi, 23.11.11, cu autobuzul (deţinând abonament lunar), şi controlorul, văzând că nu a găsit pe nimeni in neregulă,
s-a gândit să-mi ceară pe lângă abonament(=legitimaţie de călătorie) şi Legitimaţia de Abonament (care se foloseşte în momentul cumpărării abonamentului). I-am spus că nu o am asupra mea, şi că nu văd
nicio relevanţă în prezentarea acesteia .
Nervos, mă invită afară din autobuz unde aşteptau mulţi alţi jandarmi şi controlori. Am coborât deşi nu eram obligat, iar controlorul (al cărui nume nu il ţin minte), mi-a justificat cererea de prezentare a legitimaţiei de abonament, (pe un ton extrem de nepoliticos) prin textul de pe spatele abonamentului meu, care spune aşa:

La solicitarea organelor de control sunteţi obligat să prezentaţi legimitaţia de călătorie.

( de călatorie, nu de abonament !); la care, i-am spus că nu stăpâneşte limba româna, dacă el prin termenul "Călătorie" înţelege "Abonament". Logic, se enervează şi mai tare.

Între timp, unul dintre jandarmii prezenţi mi-a cerut să mă legitimez, ceea ce am şi făcut (către jandarmul respectiv).

Alt controlor, văzând că nu obţine cei 30 de lei rapid de la mine, îmi zice iritat că dacă nu -mi convine ceva, să mă duc la tribunal, împingându-mă aproape de controlorul care pregatea PV.
Acesta din urmă îmi înmânează o declaraţie tip, prin care eram de-acord că "subsemnatul ... am fost găsit circulând pe ruta .. fără
BILET / ABONAMENT".
Din nou, nimic despre Legitimaţia de Abonament. Nu am completat nimic, ca urmare, neprimind o copie a PV).

Ceea ce este evident în toate acestea e faptul că ei incurcă termenii
"Legitimaţie de Călătorie " (care inseamnă bilet / abonament şi pe care eu le-am prezentat-o de la început) cu "Legitimaţie de Abonament" (folosită pentru procurarea abonamentului). În baza acestei ignoranţe sunt sigur că au dat nenumărate amenzi - ILEGALE, in opinia mea.

Intrebările sunt:
- Avea voie acel jandarm să le dea datele mele personale controlorilor?

- Ce contestaţii/plângeri/sesizări trebuie să fac pentru ca acel controlor să fie sancţionat?Ce înseamnă asta pentru mine dpdv. al cheltuielilor?

- Cum contest PV, din moment ce nici nu există (aşa ar fi logic) amendă pentru neprezentarea legitimaţiei de abonament (Înca nu ştiu ce contravenţie a scris în PV, dar bănuiesc că pe aceasta).

Iată ce scrie pe sit-ul RATP:

Conform H.C.L. 228 / 2006, cap XII, art.12.1, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat potrivit legii penale sa fie considerate infractiuni si se sanctioneaza cu amenda intre 250-2500 Lei pentru persoane fizice dupa cum urmeaza:
//
5.Calatoria in mijloacele de transport in comun fara legitimatie de calatorie valabila si refuzul de a plati biletul de suprataxa - in valoare de 30 Lei � pe loc in mijlocul de transport.

Din aceasta reiese şi faptul că ei nu au nicio putere in afara mijlocului de transport, chiar şi cu jandarmii prezenţi acolo, nu ? Caz în care aş fi putut pur şi simplu să plec?

Mulţumesc anticipat,

Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
iNNeed, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 11:05, 25 Noiembrie 2011
Ati luat sau nu amenda ?
Daca nu, nu-i problema, daca da, o contestati si prezentati ca dovada abonamentul. Asta va conduce la anularea amenzii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controlori ratp j_condo j_condo Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru contestarea unei amenzi nefondate din partea jandarmeriei? andrewww andrewww Salutare tuturor! Am si eu o problema si m-am gandit sa va cer ajutorul. Am luat o amenda ratb pe nedrept (in sensul ca urcasem in autobuz de 10 secunde si ... (vezi toată discuția)
Problema controlor ratp Veaceslav Veaceslav Buna, Sunt Veaceslav si astazi 10.20.2011 am fost victima, sa zicem, a unui abuz de drept din partea unui controlor din cadrul RATP. S-a oprit autobuzul intre ... (vezi toată discuția)