avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Activitate Magda dede

Activitate Magda dede

Răspuns la discuția Admitere Barou 2008
nu va recomand sa va cumparati acele carti, subiectele sunt destul de sumar facute ...de preferinta sa vi le faceti singuri o sa va fie mai usor cand va apucati de invatat....
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
scuze ca va intrerup de la discutiile interminabile in ceea ce priveste proba orala...nu va mai agitati atata ca o sa fie bine ...vreau sa va intreb dupa care reguli gramaticale o sa va ghidati in redactarea lucrarii de examen ????
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
e o idee foarte buna ..mie nu imi apar mesajele de pe forum decat dupa catave ore de cand au fost postate
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
va urez tuturor o duminica placuta, cu mult spor la invatat... cine vrea sa se duca il locul meu la examen? (si eventual sa-l ia si cu 10:D)
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Multumesc pentru subiect..daca te pot ajuta cu ceva ... cu cea mai mare placere
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
dau la schimb orice subiect :D pentru urmatoarele subiecte din procedura penala
1.Hotărârile supuse revizuirii: caracteristicile acestora, limitele în care poate fi exercitata revizuirea.
50. Introducerea plângerii prealabile la instanţa de judecată: condiţii; procedura de judecată.
54. Judecarea infractorilor minori.
59. Procedura privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridice.
63. Momentele desfăşurării acţiunii penale: punerea în mişcare şi exercitarea acesteia.
87. Protecţia datelor de identificare a martorului.
93. Revocarea liberării provizorii – cazuri, procedură
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Actul juridic civil = Prin actul juridic înţelegem o manifestare de voinţă făcută cu intenţia de a produce efecte juridice respectiv de a naşte, modifica ori stinge un raport juridic civil concret
Actul juridic unilateral ca izvor de obligatii este actul juridic civil care reprezinta rezultatul vointei unui singur subiect de drept avand ca effect nasterea, modificarea sau stingerea unei obligatii. Codul civil , ca dealtfel si alte izvoare ale dreptului civil, nu cuprind o reglementare generala a actului juridic unilateral ca izor de obligatii, acesta resprezentand o exceptie dedusa din interpretarea anumitor institutii juridice.
Ex: oferta de a contracta, promisiunea publica de recompense, promisiunea publica de premiere a unei lucrari in caz de reusita la un concurs
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Examenul pt definitivat se da in aceeasi zi in care dam noi examenul de primire...daca in sali am pica cu av stagiari care isi dau def-ul avem sanse sa putem tine codurile pe banci...(ei au voie cu codurile necomentate)
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Rezolvarea cauzei penale (a laturii penale şi a laturii civile).

a) Rezolvarea laturii penale. Rezolvând fondul cauzei, instanţa hotărâşte prin sentinţă asupra învinuirii inculpatului, pronunţând una din cele trei soluţii prin care acţiunea penală se stinge, şi anume:
- condamnare;
- achitarea;
- încetarea procesului penal.
Condamnarea se pronunţă dacă instanţa constată că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat ( art.345 alin.2 ).
Condiţiile prevăzute de lege trebuie îndeplinite cumulativ3.
Achitarea se pronunţă de către instanţa de judecată în cazurile în care aceasta constată existenţa unuia din cazurile prevăzute la art.10 alin.(1) lit.a) - e), cazuri rezultând din lipsa de temei a acţiunii penale1. Când achitarea se pronunţă ca urmare a reţinerii cazului prevăzut de art.10 alin.(1) lit.b) ind.1 ( fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni ), instanţa îi aplică celui condamnat o sancţiune cu caracter administrativ ( mustrarea, mustrarea cu avertisment, amenda de la 100.000 la 10.000.000 lei ).
Încetarea procesului penal se pronunţă atunci când instanţa constată existenaţ vreunuia din cazurile prevăzute de art.10 alin.(1) lit. f) – j), cazuri rezultând din lipsa de obiect a acţiunii penale2. Atunci când încetarea procesului penal s-a pronunţat în urma reţinerii cazului prevăzut de art.10 alin.(1) lit.i) ( s-a dispus înlocuirea răspunderii penale ), instanţa aplică una din sancţiunile penale cu caracter administrativ prevăzute în art.91 C.pen.
Potivit art.350, instanţa este obligată ca prin hotărâre să se pronunţe cu privire la revocarea, menţinerea sau luarea măsurii arestării inculpatului
( ţinând semana de dispoziţiile Părţii generale ale codului ), precum şi cu privire la încetarea de drept a măsurilor de prevenţie care este obligatorie când instanţa pronunţă:
a) o pedeapsă cu închisoarea cel mult egală cu durata reţinerii sau arestări
preventive;
b) o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei
( condiţionată sau sub supraveghere ) sau cu executare la locul de muncă;
c) amenda;
d) o măsură educativă.
Observăm o necorelare între dipoziţiile art.350 alin.(3) lit.c) şi cele ale
art.136 alin.(6) care prevăd că măsura reţinerii preventive nu poate fi dispusă în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede în mod alternativ pedeapsa amenzii.
Hotărârile pronunţate în ipotezele de mai sus, potrivit legii ( art.350 alin.4 ),
sunt executorii3.
b) Rezolvarea laturii civile. Potrivit art.346, în cazul în care în procesul penal a fost promovată o acţiune civilă, instanţa este obligată ca, prin sentinţa prin care rezolvă latura penală a cauzei, să se pronunţe şi asurpa acţiunii civile. Astfel, instanţa:
a) nu acordă despăgubiri civile în cazul în care pronunţă achitarea pe temiul art.10 alin.(1) lit.a) ( fapta nu există ) sau art.10 alin.(1 ) lit.c) ( fapta nu a fost săvârşită de inculpat ).
b) nu soluţionează acţiunea civilă când pronunţă achitarea în baua art.10 alin.(1) lit.b) ( fapta nu este prevăzută de legea penală ) sau când se pronunţă înetarea procesului penal în baza art.10 alin.(1) lit.f) ( lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege ) sau art.10 alin.(1) lit.j) ( există autoritate de lucuru judecat ).
c) admite, în tot sau în parte, sau respinge acţiunea civilă, în funcţie de îndeplinirea sau nu a condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea cu succes a acţiunii civile în procesul penal şi indiferent de soluţia pe care o pronunţă pe latura penală a cauzei.
Chiar dacă partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal,instanţa este obligată să se pronunţe asupra reparării pagubei în cazurile în care acţiunea civilă se exercită din oficiu1, iar în celelalte cazuri numai cu privire la restituirea lucrului, desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii ( art.348 ).
În cazul în care rezolvarea pretenţiilor civile ar provoca întârzierea soluţionării laturii penale, legea prevede posibilitatea dijungerii acţiunii civile şi amânarea judecării acesteia într-o altă şedinţă.
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Urmărirea penală şi judecata în cadrul procedurii urgente..... care are subiectul asta si isi face pomana cu mine si mi-l da ???:(:">