Din ce am inteles de la un prieten care locuieste intr-un bloc in care s-au montat contoare si apoi s-a renuntat la ele, algoritmul de calculare al spatiilor comune este extraordinar de stufos si datoritat pierderilor mari de caldura de pe reteaua comuna care se imputa tot locatarilor se ajunge la intretineri foarte mari. Bineinteles, asta pe langa toate aspectele mentionate de thran.
Buna seara,
De aprox. 2 ani de zile m-am mutat in blocul in care stau in acest moment. Am prins 2 ierni, iar cu cea care se apropie cu pasi repezi se vor face 3.
Inca din primul an am observat ca in unele zile nu aveam caloriferele calde afara fiind luna de iarna si cu caldura in calorifere in zilele anterioare. Am intrebat administratorul daca este vreo defectiune si cat va dura. Mi s-a raspuns ca la o sedinta cu locatarii s-a stabilit ca in cazul in care temperatura exterioara depaseste aprox. 5 grade pe timpul zilei si este soare afara sa se opreasca caldura din subsol, evident pentru a face economie. Eu care am venit in bloc ulterior acestei decizii practic trebuia sa ma conformez. In general, administratora isi face temele de cu seara in sensul ca se uita la Meteo si ia aminte la temperatura prognozata in ziua urmatoare. Depaseste 5-7 grade pentru este mai mult sau mai putin o valoare fixa, atunci opreste caldura dupa ora 10 cand se presupune ca toata lumea este la serviciu. Seara da drumul la caldura fie cand isi aducea aminte la ora 19, la ora 22 sau cand ii mai sun eu. Le-am spus ca nu prea mi se pare normal si ca mai degraba am putea pune contoare pe apartamente si fiecare sa plateasca cat consuma. Din ce am inteles si de la administratora, dar si din alte surse nu ar fi o varianta foarte buna datorita unor algoritmi de calculare a consumurilor pe acele contoare care nu scoate in niciun caz in favoare locatarul. Cu toate acestea nici sa mi se opreasca caldura in urma unei hotarari luate intr-o sedinta acum niste ani nu mi se pare normal.
Sunt legale astfel de hotarari si daca da cati dintre locatari, procentual, trebuie sa fie de acord ca sa se poata pune in practica?
Trebuie sa existe o hartie cu un tabel cu semnatura de la fiecare locatar sau este de ajuns sa se consemneze in procesul verbal al sedintei faptul ca s-a votat aceasta propunere si s-a aprobat cu un procent x din totalul locatarilor prezenti sau din totalul locatarilor efectivi ai blocului?
Si nu in ultimul rand, administratorul are dreptul sa umble la instalatia de caldura din subsolul blocului?
Multumesc anticipat!