avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura furnizata de RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura furnizata de RADET

Buna seara,
De aprox. 2 ani de zile m-am mutat in blocul in care stau in acest moment. Am prins 2 ierni, iar cu cea care se apropie cu pasi repezi se vor face 3.
Inca din primul an am observat ca in unele zile nu aveam caloriferele calde afara fiind luna de iarna si cu caldura in calorifere in zilele anterioare. Am intrebat administratorul daca este vreo defectiune si cat va dura. Mi s-a raspuns ca la o sedinta cu locatarii s-a stabilit ca in cazul in care temperatura exterioara depaseste aprox. 5 grade pe timpul zilei si este soare afara sa se opreasca caldura din subsol, evident pentru a face economie. Eu care am venit in bloc ulterior acestei decizii practic trebuia sa ma conformez. In general, administratora isi face temele de cu seara in sensul ca se uita la Meteo si ia aminte la temperatura prognozata in ziua urmatoare. Depaseste 5-7 grade pentru este mai mult sau mai putin o valoare fixa, atunci opreste caldura dupa ora 10 cand se presupune ca toata lumea este la serviciu. Seara da drumul la caldura fie cand isi aducea aminte la ora 19, la ora 22 sau cand ii mai sun eu. Le-am spus ca nu prea mi se pare normal si ca mai degraba am putea pune contoare pe apartamente si fiecare sa plateasca cat consuma. Din ce am inteles si de la administratora, dar si din alte surse nu ar fi o varianta foarte buna datorita unor algoritmi de calculare a consumurilor pe acele contoare care nu scoate in niciun caz in favoare locatarul. Cu toate acestea nici sa mi se opreasca caldura in urma unei hotarari luate intr-o sedinta acum niste ani nu mi se pare normal.
Sunt legale astfel de hotarari si daca da cati dintre locatari, procentual, trebuie sa fie de acord ca sa se poata pune in practica?
Trebuie sa existe o hartie cu un tabel cu semnatura de la fiecare locatar sau este de ajuns sa se consemneze in procesul verbal al sedintei faptul ca s-a votat aceasta propunere si s-a aprobat cu un procent x din totalul locatarilor prezenti sau din totalul locatarilor efectivi ai blocului?
Si nu in ultimul rand, administratorul are dreptul sa umble la instalatia de caldura din subsolul blocului?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:15, 15 Octombrie 2013
Asemenea hotarari se pot lua dar se pot si desfiinta, in functie de vointa majoritatii membrilor asociatiei.
Aveti posibilitatea sa incercati la urmatoarea adunare generala. participati la adunarea generala, discutati cu vecinii, gasiti o solutie mai buna, puneti-o la vot si daca majoritatea vor fi de acord, devine hotarare iar administratorul trebuie sa o aplice.
Ce inseamna ca nu e in favoarea locatarilor? Dar in a cui favoare ar fi montarea repartitoarelor?
Ca factura se imparte tot in bloc. Daca locatarii sunt defavorizati, atunci cine e favorizat?
Eu n-as lasa-o in pace pana nu mi-ar raspunde clar la aceasta intrebare fara s-o ia pe campii cu alte chestiuni adiacente.
Cine e favorizat?
Va raspund eu cine sunt favorizati de montarea repartitoarelor:
1. Firma care face acest serviciu pentru ca vinde aparatele, le monteaza si luna de luna incaseaza bani pentru citirea si repartizarea consumului (si asta ani buni, contracte care nu pot fi reziliate usor).
2. Cei care stau acasa si inchid repartitoarele si dau drumul la aragaz ca sa se incalzeasca, pentru ca repartitoarele sunt consum personal si gazul este la comun.
3. Cei care sunt obijnuiti sa fure, care scot repartitoarele le tin pe balcon si dau caloriferele la maxim, iar 2 zile pe luna le tin pe calorifer sa nu bata la ochi.
Cine are de pierdut:
Cei care sunt plecati toata ziua si lasa caloriferele pe minim, iar cand ajung acasa este ca in pestera, pentru ca toti vecinii au caloriferele inchise.
Noi am avut repartitoare si am renuntat, acum administratorul intra in subsol in zilele calduroase si opreste caldura cateva ore, dar doar dimineata cand marea majoritate sunt plecati la serviciu, cand cei ramasi acasa gatesc, fac curat si stau cu geamurile deschise.
Toata lumea este foarte multumita si cata caldura este si cat platim!
Din ce am inteles de la un prieten care locuieste intr-un bloc in care s-au montat contoare si apoi s-a renuntat la ele, algoritmul de calculare al spatiilor comune este extraordinar de stufos si datoritat pierderilor mari de caldura de pe reteaua comuna care se imputa tot locatarilor se ajunge la intretineri foarte mari. Bineinteles, asta pe langa toate aspectele mentionate de thran.
Eu am intrebat cine din bloc este favorizat in conditiile in care locatarii (administratora asa s-a exprimat, neprecizand care locatari, deci la gramada, toti) nu sunt favorizati.
Asta am intrebat si la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda administratora, daca stie sa raspunda.

Da, si asta e un mod de a privi lucrurile si, din pacate, la a le si face: a impune cuiva cand ai tu chef sa inchizi caldura in bloc si cand nu. Ca si cum locatarul trebuie sa stea la cheremul tau si nu tu la al lui.
Nu va suparati pe mine, dar eu am avut un asemenea presedinte care ne inchidea caldura cand avea el calduri, iar seara se imbata si ne uita peste noapte in frig. Asta inseamna sa stai la cheremul cuiva.
Atunci am platit mai putin la caldura, vorba vine, si ne-am imbolnavit o groaza de oameni din cauza unuia care statea cu gazele deschise toata ziua cat era de lunga si ne inchidea caldura.

Nu e totuna ca pe banii mei sa fac eu economie cat vreau si cand vreau si...altceva este sa-mi dicteze cineva, tot pe banii mei cand sa ma incalzesc si cand nu.

Cat priveste firmele, pai ele presteaza un serviciu pe care asociatiile il cumpara, asa cum cumpara si service-ul la lift, asa cum ii plateste si salariul administratorului sau altele asemenea.
Putem renunta la toate serviciile, nu mai platim pe nimeni si nimic, ramanem cu banii in buzunar fericiti ca suntem economi si ne ducem viata in hrube. Cam asta e mentalitatea.
Oamenii nu vad, nu-si dau seama ca economiile facute aparent in detrimentul unei anume cheltuieli, ii fura de bani pe alta cale, mai ascunsa, iar traiul lor se inrautateste continuu, facand economii, si iar economii.
Numai ca trebuie sa ne uitam in jurul nostru la cei care ne fura, atat din conducerea asociatiei, cat si dintre vecinii nostri, acolo ar trebui sa descoperim adevaratele economii, nu din comportament abuziv sau favorizant pentru unii sau pentru altii.

Alte discuții în legătură

Spatii comune de incalzire BogdanP BogdanP Buna ziua, Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura titel2titel titel2titel Buna ziua! Blocul nostru are 2 celule de incalzire la subsol , care deservesc cate 4 scari , la subsol sunt montate repartitoare care contorizeaza pe fiecare ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)