avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartitoare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartitoare caldura

Buna ziua!
Blocul nostru are 2 celule de incalzire la subsol , care deservesc cate 4 scari , la subsol sunt montate repartitoare care contorizeaza pe fiecare scara caldura.
Avem posibilitatea de a renunta la repartitoarele din apartamente , iar cel de la subsol sa ramana. Gigacaloriile consumate sa se imparta la numarul de elementi de la toti proprietarii sacrii ( pausal ) ? Rezultatul reprezentand consumul per element care se inmulteste cu numarul de elementi pe care in detine fiecare.
Sau cu suprafata radianta a caloriferului.
Ma intereseaza daca teoretic macar acest lucru este posibil si legal in baza legii 121/2014
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:07, 18 August 2016
conform actualei legi, caldura la pausal se repartizeaza dupa suprafata utila, nu dupa suprafata radianta a caloriferelor.
titel2titel a scris:
Avem posibilitatea de a renunta la repartitoarele din apartamente , iar cel de la subsol sa ramana.

De ce vreti sa renuntati la repartitoarele din apartamente? Repartizarea costurilor cu energia termica se face mai corect si mai usor pe baza acestor repartitoare mai ales ca le aveti deja montate. Renuntand la aceste repartitoare consumul nu o sa-l puteti controla si repartiza corect atat timp cat sunt calorifere diferite, suprafete diferite, proprietarii avand posibilitatea sa-si schimbe oricand caloriferelele, elementii...
Buna ziua!
Vrem sa renuntam la repartitoare definitiv
Adevarat avem repartitoare dar trebuie sa le schimbam cu unele radio si sa prelungim contractul care a expirat
Calculul caldurii se face fie in functie de indexul repartitoarelor, fie la pausal.
In functie de repartitoare, la care vreti sa renuntati, calculul nu este valabil decat efectuat de firme dedicate, agreate de ANRSC.
Calculul la pausal se face in functie de suprafata utila a apartamentului.

Orice alta metoda este nelegala, nerecunoscuta, usor contestabila, daca are cine s-o conteste, pentru ca nu aveti criterii legale. Nici numarul elementilor caloriferelor, nici suprafata radianta, numai acestea nu sunt criterii de repartizare pentru ca ele ar trebui sa se combine si cu alte caracteristici ale caloriferelor.

Aceasta legenda, poate adevarata, poate nu, care a creat un adevarat curent de opinie in defavoarea repartitoarelor, cum ca se plateste mai mult cu repartitoare, a aparut in parte din cauza firmelor de calcul, ca sa le zic asa, ca nu s-au preocupat sa faca acest calcul cat mai profesionist posibil, in special privind culegerea de date din teren, fie din cauza asociatiilor insele, ai caror reprezentanti au lasat sa le scape de sub control citirea repartitoarelor, nesigilarea sau desigilarea lor care au dus la furt de caldura pur si simplu in detrimentul oamenilor corecti si alte cateva aspecte proaste.
Dar deja este prea tarziu, si multe asociatii,incet-incet vor renunta la acest calcul pe baza de repartitoare.

Pe de alta parte va trebui sa aveti in vedere: calculul pausal nu mai este corect nici pe departe, asa cum era acum 30 ani cand toata lumea avea in apartamente acelasi fel de calorifere. Acum fiecare isi monteaza ce vrea, cate vrea, cand vrea, calorifere noi care schimba total echivalenta calculului pausal.
In concluzie, oricum calculati, unii vor fi favorizati, altii defavorizati.

Si la noi in asociatie se va renunta la repartitoare mai mult din cauza faptului ca suma economisita la factura fata de un bloc similar fara repartitoare, a fost repede compensata prin plata comisionului pentru calcul si plata unei facturi uriase la gaze. O mare parte din locatari faceau economie la caldura, dar plateau la fel de mult ca daca ar fi avut caldura permanent la toate caloriferele. Astfel incat concluzia de a se renunta la repartitoare mai este contestata doar de cei care fie pleaca cu zilele, cu saptamanile din apartamente, inchizandu-si calorifere, fie de cei care isi petrec o mare parte din timp la serviciu, dar din acestia sunt destul de putini.
Masa celor care vor calculul la pausal este net majoritara, chiar daca vor exista inechitati din cauza tipurilor de calorifere.
@elga50,

Inechitati vor fi, insa cu oarece preocupare din partea celor de la asociatie, acestea pot fi din ce in ce mai mici.
Acum toata lumea face schimbari in locuinte. Toata ziua auzi cum zbarnie rotopercutoarele. Se darama pereti, se largesc camerele cu suprafata logiilor sau a balcoanelor, se monteaza noi calorifere sau se maresc cele existente, astfel ca la un moment dat, cu toate verificarile pe care noi cei de la asociatie le facem toamna, vor fi proprietari care vor dori sa insele sistemul...

Cei de la CET-ul din Iasi au avut si inca mai au initiativa de a aduce sursa de energie termica la usa proprietarului. Acolo monteaza un gigacalorimetru, iar cu energia termica poti sa faci ce vrei. Poti sa o folosesti in toate caloriferele sau doar in unele dintre ele, sa o folosesti 100% sau doar 30% - adica cum vrea muschii tai .
Desigur, aceasta presupune renuntarea la distributia verticala in favoarea distributiei pe orizontala. Practic cei care au montate CT proprii (cunosc o as. prop. care are implementat un asemenea proiect), au bransat reteaua CET-ului la instalatia interioara deja facuta. Presedintele as. prop., specialist in termo, a facut in iarna trecuta toate calculele posibile, a facut comparatii de tot felul, gasind ca in noua configurare costurile au fost cam cu 30-35% mai mici. Sigur, pentru cei care mai stiu ceea ce este incalzirea locuintelor in sistem centralizat, nu a fost o noutate aceste rezultate. Inainte vreme, proprietarii achitau si o mare parte din pierderi, asa ca sumele pentru incalzire erau foarte mari - ori acum, daca gigacalorimertul este la usa, pierderile sunt de-a dreptul nesemnificative.
Pentru ca am deschis acest subiect, am sa vorbesc din nou cu dansul, am sa-ai cer toate datele si, cu voia dvs., am sa le prezint aici pe forum.
Discutam si ne facem o parere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renunt la repartitoare goby goby Suntem 52 de apartamente si toate au repartitoare.Firma cu care avem contract de cativa ani buni ne obliga sa schimbam repartitoarele pentru ca li s-au uzat ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura radianta ContSters122354 ContSters122354 cum se poate calcula caldura radianta in functie de nr de elementi de calorifer dintr-un apartament ? trebuie cartea tehnica a blocului daca da de unde se ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)