Angajat al unei firme din Romania cu desfasurarea activitatii de munca in nordul Italiei ca sofer tir, s-a intors in Romania pe 15 fefbruarie fiind in concediu de odihna pana pe 16 martie. Dat fiind ca incepand cu 22-23 februarie in nordul Italiei a izbucnit pandemia COVID-19, iar in 16 martie deja era implementate restrictii de circulatie, angajatul nu s-a putut intoarce la munca.
Angajatorul l-a amenintat cu disponibilizarea daca nu se intoarce. Ca urmare a faptul ca nu s-a intors la munca, angajatorul l-a informat ca trebuie sa semneze o cerere prin care sa comunice oficial ca nu se mai intoarce la munca (aceasta era in fapt o cerere de demisie).
Acesta neavand cunostinte juridice si necunoscand implicatiile cererii semnate, a semnat-o si ca urmare, angaajtorul i-a trimis o decizie de incetare a contractului de munca in baza art. 55 lit b Codul Muncii (incetare CIM de comun acord).
Intrebarea mea este, ce se mai poate face in acest caz dat fiind faptul ca totul a fost o schema pentru a nu baga angajatul in somaj tehnic? In decizia primita se indica ca se poate face contestatie la Tribunalul Brasov (de unde este firma), insa (fostul) angajat locuieste in Constanta fiindu-i imposibil sa ajunga in Brasov pentru a o depune (data fiind situatia actuala cu restrictiile impuse prin ordin militar).
Poate angajatul sa anuleze cererea de demisie pentru a beneficia de somaj tehnic? Poate intra in somaj (normal)?
Multumesc.