avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie legala?

Angajat al unei firme din Romania cu desfasurarea activitatii de munca in nordul Italiei ca sofer tir, s-a intors in Romania pe 15 fefbruarie fiind in concediu de odihna pana pe 16 martie. Dat fiind ca incepand cu 22-23 februarie in nordul Italiei a izbucnit pandemia COVID-19, iar in 16 martie deja era implementate restrictii de circulatie, angajatul nu s-a putut intoarce la munca.
Angajatorul l-a amenintat cu disponibilizarea daca nu se intoarce. Ca urmare a faptul ca nu s-a intors la munca, angajatorul l-a informat ca trebuie sa semneze o cerere prin care sa comunice oficial ca nu se mai intoarce la munca (aceasta era in fapt o cerere de demisie).
Acesta neavand cunostinte juridice si necunoscand implicatiile cererii semnate, a semnat-o si ca urmare, angaajtorul i-a trimis o decizie de incetare a contractului de munca in baza art. 55 lit b Codul Muncii (incetare CIM de comun acord).
Intrebarea mea este, ce se mai poate face in acest caz dat fiind faptul ca totul a fost o schema pentru a nu baga angajatul in somaj tehnic? In decizia primita se indica ca se poate face contestatie la Tribunalul Brasov (de unde este firma), insa (fostul) angajat locuieste in Constanta fiindu-i imposibil sa ajunga in Brasov pentru a o depune (data fiind situatia actuala cu restrictiile impuse prin ordin militar).
Poate angajatul sa anuleze cererea de demisie pentru a beneficia de somaj tehnic? Poate intra in somaj (normal)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: jurist2020 , utilizator 13:50, 27 Martie 2020
1. Angajatul trebuie să conteste decizia în 45 de zile de la primirea sa la Tribunalul Constanța (acolo unde își află domiciliul reclamantul - salariatul).
2. Angajatul trebuie să demonstreze prin orice mijloace (martori, înscrisruri) faptul că angajatorul l-a amenințat că dacă nu se întoarce la locul de muncă din Italia acesta va fi disponibilizat.
3. În cererea pe care a transmis-o angajatorului, cu siguranță angajatul a motivat refuzul de a se întoarce în Italia (motiv ce ar fi putut cauza cel mult o suspendare a contractului prin trimiterea angajatului în șomaj tehnic).
4. Contractul nu a încetat prin demisie, ci prin acordul părților, iar dumneavoastră puteți demonstra, cu răspunsul trimis (prin care motivați refuzul de-a vă întoarce în Italia), că ați fost înșelat, consimțământul respectiv fiindu-vă smuls prin practici înșelătoare (dol).
Vă recomand să vă adresați sindicatului transmportatorilor, de urgență, și să vă angajați un avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sau concediere? andreea-ioana andreea-ioana Buna seara! Am si eu o problema ce tine de acest domeniu, si sper sa ma lamuresc. Speta e urmatoarea: Lucrez la o asociatie non-profit de ceva timp, iar ... (vezi toată discuția)
Urgent opinie suciu_diana suciu_diana Buna ziua, cum se poate rezolva situatia in favoarea angjatului daca: angajatul a primit acum 1 saptaman preaviz de concediere - desfiintare post. Dupa o ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb danutzzap3 danutzzap3 Buna! Ma numesc Dana si am o mare rugaminte...mai exact o intrebare! Situatia e in felul urmator:in iun 2009 am savarzit o abatere disciplinara pentru care am ... (vezi toată discuția)