Angajat al unei firme din Romania cu desfasurarea activitatii de munca in nordul Italiei ca sofer tir, s-a intors in Romania pe 15 fefbruarie fiind in concediu de odihna pana pe 16 martie. Dat fiind ca incepand cu 22-23 februarie in nordul Italiei a izbucnit pandemia COVID-19, iar in 16 martie deja era implementate restrictii de circulatie, angajatul nu s-a putut intoarce la munca.
Angajatorul l-a amenintat cu disponibilizarea daca nu se intoarce. Ca urmare a faptul ca nu s-a intors la munca, angajatorul l-a informat ca trebuie sa semneze o cerere prin care sa comunice oficial ca nu se mai intoarce la munca (aceasta era in fapt o cerere de demisie).
Acesta neavand cunostinte juridice si necunoscand implicatiile cererii semnate, a semnat-o si ca urmare, angaajtorul i-a trimis o decizie de incetare a contractului de munca in baza art. 55 lit b Codul Muncii (incetare CIM de comun acord).
Intrebarea mea este, ce se mai poate face in acest caz dat fiind faptul ca totul a fost o schema pentru a nu baga angajatul in somaj tehnic? In decizia primita se indica ca se poate face contestatie la Tribunalul Brasov (de unde este firma), insa (fostul) angajat locuieste in Constanta fiindu-i imposibil sa ajunga in Brasov pentru a o depune (data fiind situatia actuala cu restrictiile impuse prin ordin militar).
Poate angajatul sa anuleze cererea de demisie pentru a beneficia de somaj tehnic? Poate intra in somaj (normal)?
Multumesc.
1. Angajatul trebuie să conteste decizia în 45 de zile de la primirea sa la Tribunalul Constanța (acolo unde își află domiciliul reclamantul - salariatul).
2. Angajatul trebuie să demonstreze prin orice mijloace (martori, înscrisruri) faptul că angajatorul l-a amenințat că dacă nu se întoarce la locul de muncă din Italia acesta va fi disponibilizat.
3. În cererea pe care a transmis-o angajatorului, cu siguranță angajatul a motivat refuzul de a se întoarce în Italia (motiv ce ar fi putut cauza cel mult o suspendare a contractului prin trimiterea angajatului în șomaj tehnic).
4. Contractul nu a încetat prin demisie, ci prin acordul părților, iar dumneavoastră puteți demonstra, cu răspunsul trimis (prin care motivați refuzul de-a vă întoarce în Italia), că ați fost înșelat, consimțământul respectiv fiindu-vă smuls prin practici înșelătoare (dol).
Vă recomand să vă adresați sindicatului transmportatorilor, de urgență, și să vă angajați un avocat!
Urgent opinie
suciu_diana
Buna ziua,
cum se poate rezolva situatia in favoarea angjatului daca: angajatul a primit acum 1 saptaman preaviz de concediere - desfiintare post. Dupa o ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb
danutzzap3
Buna! Ma numesc Dana si am o mare rugaminte...mai exact o intrebare! Situatia e in felul urmator:in iun 2009 am savarzit o abatere disciplinara pentru care am ... (vezi toată discuția)