Buna ziua,
sunt PFA si lucrez detasat ( detin formularul A1) in Belgia, de apx 5 ani, pe baza unui contract de prestari servicii. Din cate stiu, legea europeana spune ca orice lucrator detasat, trebuie sa fie platit cu salariul minim din tara in care este detasat. In situatia mea , compania cu care am contractul, plateste o suma mica pe ora, pe langa care asigura cazare si transport catre locatiile unde se desfasoara munca.
In conditiile in care, cazarea asigurata este in case mari, impreuna cu alte 7-8 persoane, iar transportul asigurat este cu un microbuz ( pentru mai multe persoane), intrebarea mea este daca as putea (si daca as si avea sanse de castig) sa-i dau in judecata pentru recuperarea sumei de bani pana la salariul minim din Belgia?
Calculul teoretic e foarte simplu: salariul minim este de apx 10 euro/ora iar eu primesc apx 5 euro/ora. Diferenta intre cele doua sume, ar trebui s-o constituie acoperirea cheltuielilor cu cazarea si transportul, dar daca se poate demonstra ca practic, niciodata firma respectiva nu m-a platit cu 10 euro/ora (avand in vedere cazarea la comun cu alte persoane-deci o cheltuiala mult mai mica/persoana) as avea vreo sansa de a recupera aceasta diferenta de bani, retroactiv?
Multumesc anticipat pentru sfaturi si raspunsuri