Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatorul demers.
In 2013 am facut un contract de mana cu o persoana fizica pentru furnizarea unei cantitati de masa lemnoasa. I-am oferit o arvuna de 2000 lei
In 2014 luna martie, am primit o mica parte din masa lemnoasa dupa care persoana a refuzat sa-mi mai aduca restul de lemn si nici banii nu mi-au mai fost restituiti.
In luna iulie 2014 am depus o plangere la politie care s-a solutionat cu trimiterea dosarului la Parchet.
Dupa aproximativ o luna mi-a sosit la adresa de domiciliu o Ordonanta in care s-a dispus clasarea dosarului privind savarsirea infractiunii de inselaciune, motivarea fiind ca, citez: "nu rezulta in mod cert ca suspectul a avut intentia de a induce in eroare persoana vatamata, lipsind latura subiectiva a infractiunii"
Intrebare:
- cum imi pot recupera prejudiciul sau care este procedura pentru a deschide o actiune civila pentru a-l determina pe respectivul sa-mi restituie banii sau lemnul?
Asa cum am scris intr-un post anterior, am rezolvat pe cale amiabila, adica m-am dus, l-am cautat pe fostul sot si intr-un final am obtinut de la el declaratia ca nu are pretentii. Mi-as dori ca aceasta discutie sa fie un ajutor pentru viitoarele victime ale abuzurilor si intimidarilor. Am fost mai norocoasa sa zicem, desi repet am cam cersit insistent acea declaratie.
Iertati-ma, nu am inteles prima intrebare? Modalitatea de plata a aprtamentului este trecuta in concret in contract si nu aminteste nimic de rate insa in extrasul de carte funciara reise ca plata ultimei rate s-a efectuat in 2001 iar la dosar aveam si acea chitanta care atesta acest fapt.
Legat de neprofesionalismul notarului, ne-a invitat pe mine si pe cumparator si ne-a relatat situatia subliniind urmatoarele:
- nu se indoieste de faptul ca eu sunt proprietarul de drept al apartamentului, si unicul;
- insa datorita acelei perioade de casnicie care s-au suprapus peste perioada efectuarii platilor, dumnealui a considerat ca fostul sot ar putea avea niste drepturi de creante.
- din acest motiv mi-a solicitat o declaratie a fostului sot, ca -are pretentii
Datorita faptului ca, cumparatoarea a achizitionat mai multe apartamente la acelasi notar, probabil prefera sa lucreze tot cu el. de asemenea si agentul imobiliar. Deci era 3 la 1 in favoarea lor. Il agreau si am crezut cu totii ca are dreptate. Asa a fost conjuctura. Bineinteles ca puteam sa refuz insa in necunostinta de cauza am considerat ca notarul are dreptate si-am recurs la obtinerea declaratiei de la fostul pe cale amiabila, care numai amiabila n-a fost. Daca vreti cartea de vizita a notarului v-o dau cu placere caci eu il voi trage de urechi abia dupa ce ma vad cu hartiile semnate. In tagma notarilor habar n-am daca asta e un abuz insa toate semnalele pentru mine ca proprietar erau clare: contract de proprietate pe numele meu, achzitionat necasatorita fiind; Extras de CF fara sarcini, decizie de divort fara partaj sau impartit bunuri, tocmai din acest motiv am adresat intrebarea pe forum.
Multumesc mult. Am rezolvat-o pe cale amiabila cu fostul. Dupa 8 ani ma duc sa cersesc o semnatura pentru ca asa-mi cere legea sau... "notarul". Dupa ce voi semna actele ii voi atrage atentia noarului asupra CF-ului. decizie finala si irevocabila. Multumesc frumos
Va multumesc; voi incerca desi cumparatorul impreuna cu brokerul agreaza acest notar. In fond daca voi pierde aceasta tranzactie n-am de ales decat sa prind alta. Mi-a explicat notarul ca acest drept de creanta are legatura stricta cu vanzatorul nu cu tranzactia in sine insa pentru ca suntem in Romania, legea inca se poate interpreta si sa nu cumva sa afecteze si viitorul cumparator. De aici a inceput intregul show cu declaratia...
si daca urmatorul notar imi solicita aceeasi declaratie? cum ii explic ca nu e treaba lui?
In extrasul de CF scrie clar: Inscrieri legate de sarcini: NU SUNT, iar proprietarul sunt eu.
Nu, cumparatorul plateste cu cash;
Nu ma avantajeaza alt cumparator iar legat de alt notar, problema poate persista.
Sa inteleg ca acest drept la creanta are valabilitate si dupa 8 ani de la desfacerea casatoriei?
Pot incerca o mediere insa acest fapt necesita timp, iar piata imobiliara se scufunda, drept consecinta nu ma avantajeaza sa vand peste x luni.
Alta solutie mai am? Multumesc
Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in rezolvarea urmatoarei probleme:
- detin un apartament proprietate personala achizitionat prin contract de vanzare cumparare din anul 1996.
- sunt unic proprietar.
- vanzarea s-a facut in rate care s-a incheiat in iulie 2001.
- in decembrie 1999 ma casatoresc
- in 2005 divortez, iar in hotararea de divort nu este exista nici o referire de partaj bunuri respectiv imobil.
- divortul este fara copii.
- in 2013 doresc sa vand apartamentul.
Acum partea mai dificila
- notarul spune ca nu pot vinde imobilul pana cand nu obtin o declaratie legalizata de la fostul sot precum ca nu a contribuit cu nimic si nu are nici o pretentie asupra imobilului.
- motivul invocat este acela ca in perioada decembrie 1999 - iulie 2001 plata ratelor s-a efectuat in timp ce eram casatorita si de aici ar rezulta anumite drepturi materiale sau banesti (creante) pentru sot.
Situatia este complicata: fostul sot refuza sa faca declaratia, blocandu-mi astfel posibilitatea de a vinde imobilul.
Cum pot rezolva legal aceasta situatie cat mai rapid cu putinta si precizez ca
sentinta de divort emisa in 2005 nu stipuleaza nimic asupra vreunor drepturi sau partaj legat de imobil in momentul in care s-a desfacut casatoria.