avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Activitate Georgy19

Activitate Georgy19

Răspuns la discuția Admitere barou 2014
Madalina 28, mi-a placut mult gandirea ta inca de la primele posturi ale forumului. Si raman in continuare de acord cu tine. Este o totala lipsa de corectitudine la acest examen. Din pacate sunt extraordinar de multi care au intrat in profesie fara sa stie mare lucru. Nu neg faptul ca prin practica inveti cu adevarat meseria aceasta, dar..din pacate unii si in momentul de fata dovedesc ca habar n-au. Cum au intrat, nu stiu. Iar examenul mi s-a parut dificil, grile care lasau rost de interpretari, spetele acelea interminabile, la OEPA nici nu mai are rost sa comentez, comparativ cu grilele din anii trecuti care erau de toata jena (si cu toate astea tot 300 si ceva de candidati reuseau sa treaca de ele). Si o spun cu mana pe inima ca chiar m-am pregatit. Nu ma asteptam la un asemenea punctaj, si anume 45 (oficial), dar cand am ajuns acasa, dupa ce am vazut ca s-au afisat subiectele pe net, am refacut lucrarea cu ce stiam ca am bifat eu si imi iesisera 50 de puncte. de la 50 la 45 de puncte e o diferenta. Nu mai avea rost sa fac contestatie dar in momentul in care are loc asa o discrepanta de punctaj la 65 pcte (oficial sa zicem), si tu de fapt ai facut de 70...atunci iti vine nu stiu ce sa le faci. Din pacate este o mare, mare bataie de joc. Am ramas dezamagita de organizare. Pai cei de la INM se prezinta mult mai bine. Am incercat acum 4 ani si vreau sa va spun ca organizarea a fost impecabila (desi si acolo se stie cum stau lucrurile, iar gradul de dificultate nu mai are rost sa fie comentat). Si cum am mai citit pe aceasta pagina, chiar mi se intoarce stomacul pe dos cand nu stiu ce subiecte sa ne mai puna in carca la examene dar multi dintre ei habar n-au sa le rezolve.Ah, si inca ceva...am aruncat o privire si pe grilele avocatilor definitivi. Vreau sa va spun ca multe dintre ele mi s-au parut mai usoare decat cele pentru stagiari (unele chiar au fost comune). In Bucuresti au fost aprox. 2000 de canditati si admisi vreo 400 (nu mai stiu exact, oricum, in jurul acestei cifre). Scazand un anumit nr din cei care au intrat pe pile, cu siguranta, raman vreo 300,300 si ceva probabil, sa zicem. Ma indoiesc ca din 2000 de candidati in capitala doar 300 s-au pregatit la acest nivel si sunt demni de a intra in profesie. Nu neg ca multi se duc si la noroc, doar doar pot sa copieze sau doar ca sa se afle in treaba,sa-si incerce norocul, dar nu toti.
SI vorba ta Madalina, cand iti cunosti foarte bine cunostintele si aptitudinile, nu vrei sa ajungi la batranete si tot sa incerci sa intri in Barou.
mitreraluca a scris:

Suntem epuizati pana la examen, numai dupa inscrierea....!!

Din pacate, asa este :)) Este normal avand in vedere emotiile mari pt examen sa fim putin (mai mult) stresati si cu inscrierea ca ne gandim sa nu omitem sau sa gresim ceva si sa ne trezim cu dosarul respins. Oricum, totul ar fi mult mai simplu daca nu ar exista atatea variante (observ), cum ca in unele parti iti cer poza, in altele iti dau declaratie de la barou cand te inscrii ca sa o completezi, pe site scrie ca pe langa cerere trebuie depusa o declaratie scrisa de candidat si semnata cum ca...
Sincer eu nu inteleg ce se complica atat cand lucrurile pot fi atat de simple (pt inscriere). Si daca tot au inclus in cerere elementele (pasajele) cum ca declaram ca...trebuiau puse si ele intr-o ordine ca sa poata fi bifate, nu cum sunt scrise in continuare una dupa alta.. la punctul 9, de exemplu, nici nu stii, vorba vine, cum naiba optezi pentru sediul central de exemplu..il incercuiesc cu totul ca n-are nicio casuta, nimic :))
Fie, oricum, poate ne stresam noi si un pic cam mult pentru toate chichitele acestea. Probabil dosarele care se resping sunt cele in care lipseste o adeverinta, o copie legalizata, sau nu sunt conforme, cine stie... nu chiar pentru orice...
mrsmonik a scris:

Georgy19 a scris:

Salut tuturor! O intrebare pentru cei care s-au inscris deja sau care au mai candidat si in anii trecuti. Pe langa cererea pe care o gasim in anexa regulamentului mai trebuie sa facem si o declaratie scrisa care sa contina mentiunile din cerere (care incep cu \"Declar ca... etc\") , fiindca de exemplu jos de tot pe pagina regulamentului, scrie la \"Nota: mentiunile de la pct. 4 si 5 se completeaza corespunzator situatiei fiecarui candidat\", si nu vad cum am putea sa bifam pe cerere...ca doar nu subliniem.
Plus ca la punctul 9 din cerere, ce facem... incercuim \"structura centrala (sediul Bucuresti) sau \"centrul teritorial INPPA .....\"?
Sper sa nu vi se para puerile intrebarile mele dar e prima data cand dau si stiti si voi cum suntem inainte de examen, in astfel de situatii, parca ne e frica si de o virgula pusa aiurea doar sa nu ne trezim cu dosarul respins.
Din cate am citit si mai sus, nu conteaza ca e certificat sau adeverinta de la medic fam/pshihiatru. Eu am primit de la medicul de fam. o adeverinta medicala in care mentioneaza ca nu apar in evidente cu boli cronice,etc.. ca imi serveste pentru admitere barou si contine parafa si semnatura. Pana la urma asta ii intereseaza.
Astept un raspuns din partea voastra si mult spor in continuare la invatat/repetat/grile! :)

Trebuie sa obtii si un certificat de la un medic psihiatru.
Eu am scris de mana o declaratie in care reiterez acel punct din cerere in care se stipuleaza ca intelegi sa te inscrii la baroul unde ai depus dosarul de examen.
Mi s-a cerut sa duc si certificatul de casatorie legalizat. Pentru ca pe diploma de licenta aveam alt nume de familie.
Daca e sa te legi de chichite, modelul de cerere e cel din 2013, la subsol fiind mentionata Hotararea privind regulamentul de examen care nu mai e in vigoare, anul acesta existand alt regulament. Normal era sa fie modificata cererea in noul regulament sau sa fie modificata de barourile care pun la dispozitie modelul de cerere.
Ah, a trebuit sa refac cererile, sa sterg mentiunea \"anexa si model de cerere\".

Multumesc frumos pentru raspuns. Atunci o sa fac si eu separat 2 declaratii in care sa reiterez punctele mentionate in cerere. Eu am luat cererile de pe site-ul baroului Bucuresti unde nu mai este scris "model de cerere", doar Anexa nr. 1 la regulamentul cadru si nota de subsol cu punctele 1 si 2, dar banuiesc ca daca sunt pe site-ul baroului ca sa le putem descarca de-acolo inseamna ca sunt ok ([ link extern ] ).
Sau aveti alta parere?
La punctul 9 la cerere ati bifat/incercuit cumva(pentru structura centrala cu sediul in Bucuresti) sau conteaza ce mentionam in cererea scrisa de mana?
Da,nu stiu...mi se par cam aiurea cererile. Trebuiau sa includa si fragmentele de declaratie, cu niste casute in care sa bifam am mai fost inscrisi intr-un barou sau nu, in care sa bifam in ce barou vrem sa ne inscriem etc. Nu o mie de pagini si pe urma sa iti spuna ca nu e bine nu stiu ce...fie...
Mai am de luat si eu adeverinta de la medicul psihiatru si sa platesc taxa. Referitor la taxa, o pot achita la orice sediu BCR,nu?
O zi buna tuturor!
Salut tuturor! O intrebare pentru cei care s-au inscris deja sau care au mai candidat si in anii trecuti. Pe langa cererea pe care o gasim in anexa regulamentului mai trebuie sa facem si o declaratie scrisa care sa contina mentiunile din cerere (care incep cu "Declar ca... etc") , fiindca de exemplu jos de tot pe pagina regulamentului, scrie la "Nota: mentiunile de la pct. 4 si 5 se completeaza corespunzator situatiei fiecarui candidat", si nu vad cum am putea sa bifam pe cerere...ca doar nu subliniem.
Plus ca la punctul 9 din cerere, ce facem... incercuim "structura centrala (sediul Bucuresti) sau "centrul teritorial INPPA ....."?
Sper sa nu vi se para puerile intrebarile mele dar e prima data cand dau si stiti si voi cum suntem inainte de examen, in astfel de situatii, parca ne e frica si de o virgula pusa aiurea doar sa nu ne trezim cu dosarul respins.
Din cate am citit si mai sus, nu conteaza ca e certificat sau adeverinta de la medic fam/pshihiatru. Eu am primit de la medicul de fam. o adeverinta medicala in care mentioneaza ca nu apar in evidente cu boli cronice,etc.. ca imi serveste pentru admitere barou si contine parafa si semnatura. Pana la urma asta ii intereseaza.
Astept un raspuns din partea voastra si mult spor in continuare la invatat/repetat/grile! :)
Ma poate lamuri si pe mine cineva, va rog, in legatura cu certificatele referitoare la starea de sanatate si certificatul psihologic, si anume, de unde ar trebui sa le luam (si sa facem evaluarea)? :sorry:
In regulament scrie: "- certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrică; certificatul se eliberează de entităţile desemnate de către consiliile barourilor şi vor fi menţionate în anunţul de examen făcut de fiecare barou;"
M-am uitat si pe acest anunt: [ link extern ] / ,
dar nu apare nimic legat de entitatile desemnate de barou... :-/

romarta123 a scris:

buna ziua, pentru dosarul de inscriere la exam de primire in profesie avem nevoie de diploma de licenta in copie legalizata? multumesc

Da. Citez "- diploma de licenţă în copie legalizată; în cazul în care diploma de licenţă a fost
obţinută după anul 1995, se va depune şi copia legalizată a foii matricole eliberată
de facultatea absolvită;" (Decizia din 8 iulie)
mrsmonik a scris:

s-a publicat pe adresa web a UNBR Decizia privind aprobarea Regulamentului de examinare
nr. 128 din 08.07.2014.
testul grila(100 intrebari) va contine si probe practice, este declarat admis candidatul care obtine punctaj total minim 70 cu conditia obtinerii a 10 puncte la fiecare disciplina

Nu se specifica ca intrebarile au o varianta de raspuns corecta sau doua!!!

In HOTÃRÂREA Nr. 962/24.05.2014 se mentioneaza urmatoarele: \"Testul grilă cuprinde 100 de întrebări la următoarele materii:
a. organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
b. drept civil;
c. drept procesual civil;
d. drept penal;
e. drept procesual penal.
- Întrebările din testul grilă pot avea unul sau două răspunsuri corecte.
- La testul grilă pentru fiecare întrebare corect soluţionată se acordă un punct.\"

Mai mult ca sigur ca grilele vor fi tot cu o varianta sau 2 variante de raspuns corecte, avand in vedere ca acest lucru e mentionat in hotararea din mai 2014.

Răspuns la discuția Admitere Barou 2014 - NCPC
absolventa3 a scris:

Nelamuriri cu privire la programa NCPC....
... La probe.... nu avem Mijloacele Materiale de proba si cercetarea la fata locului?
... La masurile asiguratorii si sechestul asigurator stie cineva daca avem si dispozitiile referitoare la sechestul asigurator ale navelor civile?

Toto la NCPC in programa scrie Caile extraordinare de atac de retractare .. care sunt Revizuirea si Contestatia in Anulare... Asta inseamna ca nu avem Apelul si Recursul?

Nu, nu avem apelul si recursul. Asta iti pot spune sigur. Referitor la celelalte, avand programa in fata, ti-as spune tot ca nu avem ce ai mentionat tu acolo, dar prefer sa ma mai documentez in paralel cu cursurile pt a da un raspuns sigur. Oricum, apelul si recursul nu le avem clar.
mitreraluca a scris:

Multumesc...!!! Stiam dar acum sunt convinsa 100% ca asa va fi, bafta tuturor si spor la invatat.

Cu mare placere! Nu te mai lua dupa toate aiurelile care se discuta. Tot ce conteaza e ce scrie in hotarare/regulament. Spor si tie!
mitreraluca a scris:

Mai oameni buni, va rog lamuriti-va voi in legatura cu examenul acesta din septembrie, cum va fi pana la urma ....din cate am inteles eu din hotararea publicata, examenul va costa doar in teste grile si doar intr-o singura zi, adica mai exact in 15 septembrie, si atat.........numai scris,numai nimik.......se afla cativa sa-mi spuna mie ca nu-i tocmai asa si ca se va da si scris pe langa grile......acuma ori sunt eu......ori incep sa fiu daca ma iau dupa ei, astept niste rasp neaparat

Atata vreme cat in hotararea publicata pe site-ul unbr si pe site-ul inppa scrie negru pe alb ca examenul consta DOAR intr-o proba grila de 100 de intrebari (20 de intrebari pt fiecare materie), pe data de 15 septembrie, nu inteleg cum mai pot exista nelamuriri in privinta acestor aspecte si cum se mai pot gasi persoane care sa sustina ca se va da si proba teoretica ulterior. Intelegeam asta daca nu era inca afisata hotararea, dar in conditiile de fata, mi se pare pur si simplu... Oricum, fiecare este liber sa creada ce vrea dar aceste intrebari mi se par de-a dreptul puerile.
In final, sper ca te-a lamurit raspunsul si ca sa inchei intr-un mod cat mai conchis: Da! Se va da DOAR GRILA. NU si proba teoretica.
Bafta!