avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Activitate daniel_dur

Activitate daniel_dur

Va multumesc pentru raspunsul prompt!
Imi pare rau sa va contrazic, dupa ce am aflat incercad sa ma documentez pe subiec, procedura administrativa este EXTREM de lunga si complicata in Romania! Mai ales in comparatie cu alte tari unde dureaza mai putin de 30 de minute si se efectuaza la cel mai apropiat birou de cartier al primariei.
Sper sa se poata rezolva in decursul unei vizite de 2-3 saptamani in Romania sau in 2 vizite succesive.
Buna ziua!
Se da urmatoare situatie: persoana cu o a doua cetatenie UE (pe langa cea romana) isi schimba numele de familie pe cale administrativa in strainatate (dureaza sub 30 de minute, nu ca la noi). Momentan are doua nume de familie diferite pe actele a 2 tari diferite si are 2 intrebari:
1. Este aceasta situatie in vreun fel incompatibila cu vreo lege romaneasca sau vreun tratat international?
2. O eventuala schimbare a numelui in actele romanesti va urma aceeasi procedura lunga sau s-ar putea scurta in vreun fel datorita schimbarii deja efectuate in strainatate?
Va multumesc!
Buna ziua din nou,

Revin cu niste nouatati in legatura cu cazul meu.

Ieri, 27 septembrie a fost pronuntata sentinta prin respingerea plangerii. Inca nu pot accesa hotararea si minuta sedintei de pe site-ul curtii de apel, asa ca astea sunt toate informatiile pe care le am la acest moment.

Intre timp am incercat si in cele din urma reusit sa iau legatura cu Serviciul Rutier al Politiei Mures prin e-mail (nu stiu cine s-a putut gandi ca oug41.2016.sr@ms.politiaromana.ro e o adresa buna, dar asta e subiect pentru alta discutie). Din pacate raspunsul primit (dupa 7 zile de asteptare) a fost foarte sec: sunt indrumat sa consult Art. 118 al OUG 195/2002. Am raspuns solicitand un exemplu de situatie in care neprezentarea contravenientului este justificata, dar nu imi fac prea mari sperante sa am noroc de un raspuns si a doua oara.

Pe de alta parte, am aflat de o alta posibilitate de a rezolva aceasta situatie. Sa ma duc la Consulatul Roman din Munchen si sa formulez o declaratie in fata consulului prin care iau la cunostinta suspendarea dreptului de a conduce pe teritoriul Romaniei. Aceasta declaratie ar trebui sa ajunga la politie in cele 15 zile dupa definitivarea sentintei prin intermediul unei persoane imputernicite. (am inteles ca imputernicirea se poate face la Consulat, gratis) Singura problema ar fi ca declaratia trebuie sa contina si data inceperii suspendarii, data care trebuie sa coincida cu data depunerii ei la politie. Imi fac doar griji ca documentele ar putea sa nu ajunga la timp.

Avand in vedere ca nu am primit ajutor de la politie, este aceasta ultima solutie una viabila?

Pe de alta parte, neprezentarea permisului ar putea sa imi creeze probleme pe termen lung? Am inteles ca neprezentarea atrage dupa sine o prelungire cu 30 de zile a suspendarii, dar ce se intampla daca nu ma prezint nici dupa 60 de zile cu permisul? Nu doresc sa ma opun in vreun fel suspendarii si imi accept soarta, dar doua deplasari in Romania pentru predarea, respectiv ridicarea permisului imi sunt aproape imposibile. Iar daca permisul chiar trebuie predat, nu s-ar putea face la consulat sau chiar consulatul onorific (care este foarte aproape de resedinta mea)?

Va multumesc!
Va multumesc pentru raspuns!

Ati intuit corect: permisul in cauza e eliberat de autoritatile romane.

As mai avea o intrebare: cum s-ar schimba situatia daca pana la momentul in care ar trebui sa predau permisul romanesc l-as prescimba in tara de resedinta? Intuiesc ca ar trebui sa procedez similar: informez politia romana ca permisul romanesc a fost preschimbat si prezint dovada preschimbarii. Ma gandesc ca daca aceasta situatie s-ar mai repeta (si nu stiu cum se poate intampla ca numai in Romania sa am astfel de evenimente), situatia mi-ar fi mai favorabila intrucat Politia Romana nu poate retine (cel putin nu pentru 30 de zile) un permis strain.
Buna ziua,

Sunt si eu intr-o situatie pe care se pare ca nu a mai avut-o nimeni pe aici, asa ca va cer in mod explicit ajutorul.

In urma cu ceva vreme fiind in vizita in Romania, mi-a fost ridicat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Am depus contestatie la judecatorie, mi-am recuperat temporar permisul si acum astept termenul procesului. Nu ma astept ca rezultatul sa imi fie favorabil.

Problema mea este ca imi am resedinta in alt stat UE si nu am in plan sa vizitez Romania in urmatorul an. Nu aveam nici la momentul ridicarii permisului, insa agentul constatator nu a fost receptiv la acest detaliu.

Ce pot face pentru ca, in cazul in care permisul imi va fi suspendat pe teritoriul Romaniei, sa nu trebuiasca sa ma deplasez in Romania pentru a-l preda? In fond oricum nu intentionez sa il folosesc pe teritoriul Romaniei, iar o deplasare in Romania pentru a-l preda m-ar pune tocmai in situatia de a fi nevoit sa il folosesc. (fara sa iau in calcul costurile aferente)

Mentionez ca cel mai apropiat consulat al Romaniei este la aproximativ 200 km de orasul unde locuiesc, insa ar fi un consulat onorific mai aproape (daca asta m-ar ajuta cu ceva).

Va multumesc!

Cu stima,
Daniel Dur