Sunt si eu intr-o situatie pe care se pare ca nu a mai avut-o nimeni pe aici, asa ca va cer in mod explicit ajutorul.
In urma cu ceva vreme fiind in vizita in Romania, mi-a fost ridicat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Am depus contestatie la judecatorie, mi-am recuperat temporar permisul si acum astept termenul procesului. Nu ma astept ca rezultatul sa imi fie favorabil.
Problema mea este ca imi am resedinta in alt stat UE si nu am in plan sa vizitez Romania in urmatorul an. Nu aveam nici la momentul ridicarii permisului, insa agentul constatator nu a fost receptiv la acest detaliu.
Ce pot face pentru ca, in cazul in care permisul imi va fi suspendat pe teritoriul Romaniei, sa nu trebuiasca sa ma deplasez in Romania pentru a-l preda? In fond oricum nu intentionez sa il folosesc pe teritoriul Romaniei, iar o deplasare in Romania pentru a-l preda m-ar pune tocmai in situatia de a fi nevoit sa il folosesc. (fara sa iau in calcul costurile aferente)
Mentionez ca cel mai apropiat consulat al Romaniei este la aproximativ 200 km de orasul unde locuiesc, insa ar fi un consulat onorific mai aproape (daca asta m-ar ajuta cu ceva).
Art. 118-OUG 195/2002
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Art. 209-HG1391/2006 reg.aplic.OUG 195/2002
(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
Din relatare se intelege ca aveti permis eliberat de autoritatile romane si nu l-ati preschimbat in tara in care aveti resedinta.
In cazul respingerii plangerii trebuie sa predati permisul in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii jud (art. 118 alin. 4).
Cum aveti resedinta inafara tarii se intelege ca nu ar exista motive sa va prelungeasca suspendarea cu 30 de zile, in conditiile in care prezentati o dovada a imposibilitatii deplasarii in tara pentru predarea pemisului, de ex. o scrisoare de la angajator ori o alta dovada scrisa care sa demonstreze ca va aflati inafara tarii (nu ma refer la poze cu turnul Eiffel ori cu masini cu nr strain personalizat).
Opinia mea este ca va incadrati la "Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a expirat termenul de predare a acestuia" dar trebuie sa comunicati politie cauza nepredarii permisului in termenul de 15 zile si dovada, ex. scrisoarea de la angajator.
In momentul in care cunoasteti hotararea instantei luati legatura cu politia (telefonic si email) si solicitati informatii cum sa procedati, e de preferat pe email, sa ramana ceva scris.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018 cyan, moderator
Ati intuit corect: permisul in cauza e eliberat de autoritatile romane.
As mai avea o intrebare: cum s-ar schimba situatia daca pana la momentul in care ar trebui sa predau permisul romanesc l-as prescimba in tara de resedinta? Intuiesc ca ar trebui sa procedez similar: informez politia romana ca permisul romanesc a fost preschimbat si prezint dovada preschimbarii. Ma gandesc ca daca aceasta situatie s-ar mai repeta (si nu stiu cum se poate intampla ca numai in Romania sa am astfel de evenimente), situatia mi-ar fi mai favorabila intrucat Politia Romana nu poate retine (cel putin nu pentru 30 de zile) un permis strain.
Nu se preschimba chiar asa usor, autoritatile tarii in care aveti rezidenta vor solicita autoritatilor romane situatia juridica a permisului, sa nu fie suspendat sau anulat, ocazie cu care vor afla ca este suspendat. Dupa preschimbare permisele romanesti se trimit autoritatilor emitente.
Va inselati, politia romana poate retine orice permis strain pentru potrivit perioadelor de suspendare prevazute in codul rutier OUG 195/2002, inclusiv 60 si 90 zile. In schimb nu pot majora perioada de suspendare cu 30 de zile in cazul in care este obligatorie sustinerea testului de verificare a cunostintelor, testul 13/15 si nici nu reduc perioada de suspendare la 30 de zile la cerere prin sustinerea testului 13/15 intrucat testul se sustine la serviciul rutier care are permisul in evidenta, si cum permise strainele nu sunt in evidenta autoritatilor romane testele nu se sustin, se restituie permisul dupa trecerea perioadei de suspendare sau se restituie cu o zi inainte de parasirea Romaniei, asta in situatia in care politistul il informeaza despre aceasta posibilitate, daca nu il informeaza omul pleaca fara permis si il asteapta zile si ani pana il trimite politia in Kiribati sau Honolulu, asta numai in cazul permiselor straine!
Ieri, 27 septembrie a fost pronuntata sentinta prin respingerea plangerii. Inca nu pot accesa hotararea si minuta sedintei de pe site-ul curtii de apel, asa ca astea sunt toate informatiile pe care le am la acest moment.
Intre timp am incercat si in cele din urma reusit sa iau legatura cu Serviciul Rutier al Politiei Mures prin e-mail (nu stiu cine s-a putut gandi ca oug41.2016.sr@ms.politiaromana.ro e o adresa buna, dar asta e subiect pentru alta discutie). Din pacate raspunsul primit (dupa 7 zile de asteptare) a fost foarte sec: sunt indrumat sa consult Art. 118 al OUG 195/2002. Am raspuns solicitand un exemplu de situatie in care neprezentarea contravenientului este justificata, dar nu imi fac prea mari sperante sa am noroc de un raspuns si a doua oara.
Pe de alta parte, am aflat de o alta posibilitate de a rezolva aceasta situatie. Sa ma duc la Consulatul Roman din Munchen si sa formulez o declaratie in fata consulului prin care iau la cunostinta suspendarea dreptului de a conduce pe teritoriul Romaniei. Aceasta declaratie ar trebui sa ajunga la politie in cele 15 zile dupa definitivarea sentintei prin intermediul unei persoane imputernicite. (am inteles ca imputernicirea se poate face la Consulat, gratis) Singura problema ar fi ca declaratia trebuie sa contina si data inceperii suspendarii, data care trebuie sa coincida cu data depunerii ei la politie. Imi fac doar griji ca documentele ar putea sa nu ajunga la timp.
Avand in vedere ca nu am primit ajutor de la politie, este aceasta ultima solutie una viabila?
Pe de alta parte, neprezentarea permisului ar putea sa imi creeze probleme pe termen lung? Am inteles ca neprezentarea atrage dupa sine o prelungire cu 30 de zile a suspendarii, dar ce se intampla daca nu ma prezint nici dupa 60 de zile cu permisul? Nu doresc sa ma opun in vreun fel suspendarii si imi accept soarta, dar doua deplasari in Romania pentru predarea, respectiv ridicarea permisului imi sunt aproape imposibile. Iar daca permisul chiar trebuie predat, nu s-ar putea face la consulat sau chiar consulatul onorific (care este foarte aproape de resedinta mea)?
In opinia mea ar exista doua variante, functie de dorinta dvs.:
1. Va preschimbati permisul in Germania, veti primi o dovada cu drept de circulatie pana vine din RO raspunsul cu privire la statutul juridic al permisului, iar autoritarile germane vor astepta sa treaca cele 60 zile pentru a va elibera un alt permis
2. Trimiteti permisul politiei printr-un curier, ex. DHL, veti avea AWB-ul si confirmarea primirii documentului de catre politie, trec 60 de zile, imputerniciti o persoana din RO sa va ridice permisul de la politie dupa expirarea perioadei de suspendare si vi-l trimite in Germania.
Daca il predati la consulat sa il trimita in RO cine stie cand va ajunge, iar de retinut la consulat sau ambasada ptr trecerea suspendarii, nu se poate, nu sunt abilitati sa stocheze permise de conducere.
Cam asa vad eu lucrurile.