avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat

Buna ziua,
Va rog sa ma ajuti sa ma lamuresc in privinta permisului care mi-a fost suspendat pe o perioada de 30 zile pentru o greasala in trafic. Am facut o contestatie in urma careia am pierdut si am primit acasa o citatie prin care trebuia sa predau permisul in termen de 5 zile, daca nu perioada se mai prelungeste cu inca 30 zile. Eu nu am predat permisul in primele 5 zile si nici dupa aceea. In consecinta,rezulta ca am permisul suspendat pe termen de 2 luni.
Care este baza legala care ma obliga sa predau permisul la politie pe perioada suspendarii, deoarece eu nu am gasit nimic referitor la asta.
Eu nu am mai circulat din momentul primirii citatiei, dar nici nu am predat permisul si ar trebui ca la sfarsitul lunii sa mi se termine perioada de suspendare.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:07, 21 Octombrie 2012
oug 195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Multumesc pentru raspuns. Si in cazul in care nu am predat deloc permisul, ce se intampla?
daca nu circulati nu se intampla nimic, este recomandabila predarea permisului si efectuarea perioadei de suspendare, in caz contrar se aplica

Art.86. -
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Multumesc mult pentru raspuns!
O zi buna in continuare!
Buna ziua!
Va deranjez si eu cu o mica intrebare.
Sunt cetatean roman cu domiciliul in Romania dar si rezident in Belgia cu permis belgian.
Mi-a fost retinut permisul pt 30 zile in Romania in septembrie 2012 pt depasire in raza indicatorului "depasire interzisa"(ma duceam la parinti cu o masina inchiriata). Politaiul mi-a zis ca o sa-mi ajunga permisul in Belgia dupa vreo cateva luni. Pt ca eram speriat de ce mi-a zis si ca aveam mare nevoie de permis, am contestat PV. Am primit instiintare la adresa din Romania ca procesul va avea loc in aprilie 2012.
Daca voi pierde, ce va trebui sa fac cu permisul?
Va intreb, nu ca as vrea sa ma sustrag legilor Romaniei, dar fiind un permis belgian, nu stiu... trebuie depus in Romania..in Belgia.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, intrebarea este urmatoarea: daca unui cetatean italian ... carmenoros70 carmenoros70 Buna ziua, intrebarea este urmatoarea: daca unui cetatean italian i-a fost retinut permisul de conducere in Romania pentru 90 de zile, daca solicita ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis ContSters42601 ContSters42601 Un conducator auto este prins de radar cu peste 50 km la ora fata de viteza legala in localitate, semneaza P.V., i se suspenda permisul 3 luni, primeste ... (vezi toată discuția)
Permis roman suspendat pe teritoriul italiei adrianapetrei adrianapetrei in data de 21 09 2009 mi-a fost retinut permisul de carabinieri pt 1,70 alcool in aierul expirat Mentionez ca nu mi-au recoltat probe de sange.Dupa o luna am ... (vezi toată discuția)