avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, intrebarea este urmatoarea: daca unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, intrebarea este urmatoarea: daca unui cetatean italian ...

Buna ziua,
intrebarea este urmatoarea: daca unui cetatean italian i-a fost retinut permisul de conducere in Romania pentru 90 de zile, daca solicita restituirea permisului in timp util, poate conduce in Italia pe perioada suspendarii din Romania? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:30, 16 Noiembrie 2022
Cu grija, pentru ca sanctiunea se comunica si autoritatilor italiene, care pot lua propriile masuri, daca permisul i-a fost restituit de autoritatile din Romania. Depinde ce spune codul rutier italian in astfel de situatii.
Raspunsul este condituonat de temeiul legal consemnat in PV contraventie
Actualmente exista colaborare intre autoritatile rutiere din CE astfel ca autoritatile italiene au fost sau vor fi informate de retinerea permisului si automat dreptul de a conduce este restrictionat in perioada de 90 de zile
Nu e obligatoriu ca autoritatile italiene sa respecte automat suspendarea de 90 de zile, depinde doar de ce prevede codul rutier italian intr-o astfel de situatie.
utilizatorul vehiculului, după caz, în cuprinsul cererii.
Articolul 113
(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
(1^1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita șefului poliției rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(1^2) În situația restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1^1), Inspectoratul General al Poliției Române comunică sancțiunea aplicată autorității străine care a eliberat documentul.
(2) Permisul de conducere se restituie de către poliția rutieră în condițiile stabilite în regulament.
[ link extern ]

Articolul 212
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a unei contravenții pentru care legea prevede sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce și pentru care s-a eliberat dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulație, după caz, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenției, se trimite de către serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvârșită fapta autorității străine emitente în termen de 5 zile, începând cu ziua imediat următoare expirării termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției.
(2) În situația respingerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, documentele prevăzute la alin. (1) se transmit autorității străine emitente în termen de 5 zile de la predarea permisului de conducere potrivit art. 118 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Până la împlinirea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, titularul permisului de conducere prevăzut la alin. (1) poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvârșită fapta, pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
(4) În situația în care autoritatea străină care a eliberat permisul de conducere prevăzut la alin. (1) se află pe teritoriul unuia dintre statele care sunt părți contractante la Convenția europeană cu privire la efectele internaționale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997, iar fapta săvârșită este una dintre cele prevăzute la anexa nr. 1 la această convenție, serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvârșită fapta trimite o copie a raportului de reținere, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenției, în termen de 5 zile începând cu ziua imediat următoare expirării termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pentru notificarea autorității străine emitente cu privire la suspendarea exercitării dreptului de a conduce. În situația în care a fost introdusă plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, iar ulterior aceasta a fost respinsă, copia raportului de reținere a permisului de conducere împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenției se transmit în termen de 5 zile începând cu ziua imediat următoare expirării termenului de predare a permisului de conducere.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis italian suspendat în românia Gicu2988 Gicu2988 Mi sa suspdat permisul de conducere italian pe 30zile in romania , mil vor trimite peste 30zile sau trebuie eu sa ma duc sa il iau? politistu mi a zis am ... (vezi toată discuția)
Reținere permis obținut în spania Valivalentincasian Valivalentincasian Ma scuzati de deranj Va doresc sarbatori fericite am o intrebare Mi sa retinut permisul timp 30zile si provine din spania Dupa spuse am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Buna seara, mi-a fost retinut permisul in luna septembrie pe ... Loredana111 Loredana111 Buna seara, mi-a fost retinut permisul in luna septembrie pe o perioada de 90 de zile, eu avand permis englezesc, la terminarea termenului am aflat ca nu mai ... (vezi toată discuția)