avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate dyadina33

Activitate dyadina33

Referitor la Ghidul pentru organizarea si desfasurarea sedintei de informare privind medierea, aveti in vedere faptul ca acesta a fost aprobat si publicat de Consiliului de Mediere, in data de 26.01.2013, anterior modificarilor aduse LEGII 192/2006, prin LEGE Nr. 214 din 28 iunie 2013 prin care se introduc la art 2, doua noi alienate: (1^3) şi (1^4) .
Cu tot respectul si oricate discutii ar genera aceast subiect, in practica nu se respecta dispozitiile din art. 2, alin 1^4.
In lege nu exista doua tipuri de invitatii, una privind participarea la sedinta de informare si alta pentru acceptarea medierei, motiv care, transmiterea acestei unice invitatii stipulate in art 43 alin 1, este prevazut A FI GRATUIT in art. 1^4 desi in practica, singurul argument pe care il intrezaresc personal, este vorba celebra, time is money, pentru taxele sau sumele percepute. Si sunt de accord sa nu se faca voluntariat dar sa existe cadrul legal adecvat fara a mai lasa loc de interpretare. Daca dumneavoastra vedeti o practica a mediatorilor care tinde sa devina unitara, eu vad o ingradire a dreptului de acces liber la justitie, prin perceperea acestor sume, fie ele incomparabil mai mici decat cele angrenate intr-un process obisnuit in instanta.
Cu respect.

Buna seara,
Va supun atentiei urmatorul aspect:
Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parţi refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
Certificatul de informare este, in mod evident pentru toata lumea, GRATUIT in conditiile in care se presupune ca la sedinta de informare se prezinta toate partile, fara a fi nevoie sa se trimita invitatia de participare vreuneia dintre ele.
In momentul trimiterii invitatiei prevazuta la art 43 alin (1) despre care acelasi articol mentionat mai sus face vorbire, practic aceeasi sedinta de informare incepe sa coste, fie ca se soldeaza printr-un certificat de informare, fie printr-un proces verbal (partea careia i se trimite invitatia nu se prezinta, refuza in scris sedinta de informare sau nu raspunde invitatiei).
Si vorbim de sume modice, insemnand efortul financiar si uman al mediatorului mandatat, concretizat printr-un contract de pre mediere. Dar COSTA SEDINTA DE INFORMARE si atunci intrebarea mea este: NU SE INCALCA ART. 2 ALIN 1^4 din aceeasi lege care spune ca „Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.”?
Si daca nu se incalca ART. 2, ALIN 1^4, care este articolul,ratiunea, argumentul, pentru care nu se incalca?
Va multumesc.