avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate christy

Activitate christy

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
In anul 2007 am incheiat in calitate de locatar, un contract de locatiune avand durata de 3 ani, mai precis pana in luna septembrie 2009. Contractul prevedea posibilitatea de denuntare unilaterala a acestuia de catre locatar, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice. La finalul lunii aprilie 2009, am comunicat locatorului notificarea privind denuntarea acestui contract, considerandu-l reziliat incepand cu data de 31 iunie 2009. In 29 iunie am eliberat spatiul inchiriat, iar in 31 ne-am prezentat atat la spatiul inchiriat cat si la sediul locatorului, in vederea predarii cheilor. Locatorul nu s-a prezentat (nu stabiliseram o anumita ora) si nu a manifestat nici un interes in preluarea spatiului. Ulterior, am transmis locatorului o adresa prin care ii solicitam acestuia ca la data de 2 iulie, ora 14, sa se prezinte la spatiul inchiriat, in vederea preluarii cheilor acestuia. Din nou acesta nu s-a prezentat. Am stabilit apoi o noua intalnire, la care s-a prezentat, insa nu a fost de acord sa "preia" oficial spatiul, prin semnarea unui proces-verbal de predare-primire. Mentionez ca Locatorul a avut mereu cheia aferenta spatiului inchiriat.Au urmat mai multe intalniri, locatorul refuzand mereu semnarea unui proces-verbal care sa demonstreze preluarea spatiului, motivat de faptul ca spatiul inchiriat nu se preda in starea in care s-a primit, mai precis invocandu-se deteriorarea peretilor si a usilor. In prezent, dupa lungi negocieri, locatorul a fost de acord cu semnarea unui proces-verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia sa isi consemneze constatarile facute urmare a inspectiei spatiului.
Problema se pune in felul urmator:
Locatarul a fost de buna-credinta, a eliberat spatiul la timp, mutandu-se in noua locatie (in baza unui nou contract de locatiune) si si-a manifestat permanent disponibilitatea de a rezolva amiabil situatia cu vechiul locator. In opinia mea, deteriorarile aduse spatiului inchiriat se datoreaza exclusiv uzurii normale si aplicarii pe peretele exterior al cladirii, a unui aparat de aer conditionat, care s-a realizat cu acordul locatorului.
Locatorul, cu rea-credinta, a refuzat mereu semnarea procesului-verbal de predare-primire si consemnarea in cuprinsul acestuia a pretentiilor sale, la care noi nu ne-am impotrivit. Fiind insa un an de criza si neputand inchiria cu usurinta spatiul, unui nou locatar, acesta a incercat sa ne forteze mana si sa isi recupereze astfel pagubele cauzate de rezilierea contractului.
Desi contractul a expirat in luna septembrie 2009, iar unul dintre articolele acestuia prevedea ca prelungirea contractului se poate realiza doar prin act aditional, in forma scrisa, cu notificarea celeilalte parti cu 60 de zile inainte, locatorul ne solicita astazi chiria aferenta perioadei iulie 2009 - prezent (pana la data eventualei semnari a procesului verbal de predare primire, pe care abia acum se arata dispus sa il semneze).
raportat la aceste considerente:
1. Se poate considera ca in speta a operat tacita relocatiune ?
2. Spatiul se considera predat sau nu ?
3. Semnarea cu aceasta data, a unui proces-verbal de predare-primire, poate fi considerata de instanta ca o dovada a nepredarii pana in prezent, a spatiului inchiriat ?
4. Care este solutia corecta din punct de vedere juridic, pe care o poate utiliza locatarul ?

Va multumesc.