avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tacita relocatiune, despagubiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tacita relocatiune, despagubiri

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
In anul 2007 am incheiat in calitate de locatar, un contract de locatiune avand durata de 3 ani, mai precis pana in luna septembrie 2009. Contractul prevedea posibilitatea de denuntare unilaterala a acestuia de catre locatar, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice. La finalul lunii aprilie 2009, am comunicat locatorului notificarea privind denuntarea acestui contract, considerandu-l reziliat incepand cu data de 31 iunie 2009. In 29 iunie am eliberat spatiul inchiriat, iar in 31 ne-am prezentat atat la spatiul inchiriat cat si la sediul locatorului, in vederea predarii cheilor. Locatorul nu s-a prezentat (nu stabiliseram o anumita ora) si nu a manifestat nici un interes in preluarea spatiului. Ulterior, am transmis locatorului o adresa prin care ii solicitam acestuia ca la data de 2 iulie, ora 14, sa se prezinte la spatiul inchiriat, in vederea preluarii cheilor acestuia. Din nou acesta nu s-a prezentat. Am stabilit apoi o noua intalnire, la care s-a prezentat, insa nu a fost de acord sa "preia" oficial spatiul, prin semnarea unui proces-verbal de predare-primire. Mentionez ca Locatorul a avut mereu cheia aferenta spatiului inchiriat.Au urmat mai multe intalniri, locatorul refuzand mereu semnarea unui proces-verbal care sa demonstreze preluarea spatiului, motivat de faptul ca spatiul inchiriat nu se preda in starea in care s-a primit, mai precis invocandu-se deteriorarea peretilor si a usilor. In prezent, dupa lungi negocieri, locatorul a fost de acord cu semnarea unui proces-verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia sa isi consemneze constatarile facute urmare a inspectiei spatiului.
Problema se pune in felul urmator:
Locatarul a fost de buna-credinta, a eliberat spatiul la timp, mutandu-se in noua locatie (in baza unui nou contract de locatiune) si si-a manifestat permanent disponibilitatea de a rezolva amiabil situatia cu vechiul locator. In opinia mea, deteriorarile aduse spatiului inchiriat se datoreaza exclusiv uzurii normale si aplicarii pe peretele exterior al cladirii, a unui aparat de aer conditionat, care s-a realizat cu acordul locatorului.
Locatorul, cu rea-credinta, a refuzat mereu semnarea procesului-verbal de predare-primire si consemnarea in cuprinsul acestuia a pretentiilor sale, la care noi nu ne-am impotrivit. Fiind insa un an de criza si neputand inchiria cu usurinta spatiul, unui nou locatar, acesta a incercat sa ne forteze mana si sa isi recupereze astfel pagubele cauzate de rezilierea contractului.
Desi contractul a expirat in luna septembrie 2009, iar unul dintre articolele acestuia prevedea ca prelungirea contractului se poate realiza doar prin act aditional, in forma scrisa, cu notificarea celeilalte parti cu 60 de zile inainte, locatorul ne solicita astazi chiria aferenta perioadei iulie 2009 - prezent (pana la data eventualei semnari a procesului verbal de predare primire, pe care abia acum se arata dispus sa il semneze).
raportat la aceste considerente:
1. Se poate considera ca in speta a operat tacita relocatiune ?
2. Spatiul se considera predat sau nu ?
3. Semnarea cu aceasta data, a unui proces-verbal de predare-primire, poate fi considerata de instanta ca o dovada a nepredarii pana in prezent, a spatiului inchiriat ?
4. Care este solutia corecta din punct de vedere juridic, pe care o poate utiliza locatarul ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 09:18, 24 Ianuarie 2010
Parerea mea este ca nu este incidenta tacita relocatiune, deoarece pentru a ne afla in prezenta ei, ar fi trebuit ca locatarul sa ramina in spatiul inchiriat si dupa expirarea contractului de inchiriere , fara a-si manifesta dorinta de a parasi locatia. Pe aceasta cale, contractul s-ar fi considerat reinnoit in mod tacit.
Locatarul a depus toate diligentele in vederea eliberarii spatiului , a predarii lui si chiar a fost dispus la conciliere in privinta micilor stricaciuni. Consider ca locatorul este unul de rea- credinta si ca atare nu poate avea castig de cauza.
Daca puteti face dovada acelor notificari prin care ii tot aduceati la cunostiinta ca, incepand cu luna iulie, doriti sa reziliati contractul si il invitati sa preia spatiul, chemati-l in instanta solicitand acesteia sa constate contractul reziliat de la data de 01.07.2009 si, ca si consecinta, sa se constate ca incepand cu aceasta data nu mai datorati chirie. Daca vrea despagubiri pentru eventualele deteriorari, sa vi le ceara in instanta si sa faca dovada ca dvs.ati produs aceste deteriorari.Eu as face in instanta si dovada ca permanent a avut cheia de acces la spatiu, ca eu chiar nu am mai folosit acest spatiu dupa 1 iuklie, dar el avea posibilitatea sa o faca si asa, oricine putea folosi spatiul putea sa-i produca si deteriorari, nu?
Trebuie studiat cu atentie contractul, fara acesta raspunsurile oferite de mine trebuie luate "cum grano salis".
1. Nu exista tacita reconductiune (relocatiune) a contractului deoarece - astfel cum a scris deja legally - pentru acest rezultat ambele parti trebuiau sa continue executarea contractului, ceea ce in speta nu este cazul.
2. Spatiul este predat din data in care l-ati eliberat iar locatorul a avut posibilitatea obiectiva sa intre in posesia lui, eventualele daune pentru deteriorarea bunului dat in locatiune fiind o chestiune care tine de executarea contractului fara sa poata conduce la prelungirea acestuia.
3. Da, in lipsa unor probe care sa dovedeasca altceva. Fiind vorba de o chestiune de fapt, eliberarea spatiului poate fi dovedita si cu martori.
4. Momentan nu aveti nimic de facut afara de refuzul platii chiriei pentru perioada in care nu ati ocupat spatiul iar contractul de locatiune incetase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire contract inchiriere prin relocatiune tacita mariadan7 mariadan7 Bunicul a fost proprietarul unui spatiu comercial pe care l-a inchiriat pe trei ani, incepand cu 1954. A semnat un contract de inchiriere cu o Cooperativa de ... (vezi toată discuția)
Tacita relocatiune zzanetta zzanetta Daca tacita relocatiune nu este trecuta in contract ea poate fi invocata si aplicata. (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere spatiu comercial impexreval impexreval Buna ziua, Doua s.c. au incheiat un contract de inchiriere, in contract este prevazuta o clauza care prevede faptul ca daca dupa expirarea contractului sau ... (vezi toată discuția)