avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere spatiu comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere spatiu comercial

Buna ziua,

Doua s.c. au incheiat un contract de inchiriere, in contract este prevazuta o clauza care prevede faptul ca daca dupa expirarea contractului sau dupa denuntarea contractului, locatarul va ramane in imobilul inchiriat fara acordul expres al locatorului, locatarul datoreaza locatorului o chirie egala cu dublul chiriei de baza.

Eliberarea spatiului trebuia sa se intample la data de 01.ale lunii...lucru ce nu s-a intamplat....locatorul dupa o saptamana ( 7 zile )i-a trimis locatarului o notificare si factura de chiriei ( dublul chiriei de baza ).

Locatarul a venit dupa 3 zile si i-a adus cheia de la spatiu dar nu a semnat procesul verbal de predare=primire a spatiului ce a facut obiectul contractului de inchiriere.

1.Se poate considera ca s-a facut primirea spatiului prin simpla predare a cheii sau nu din moment ce nu s-a facut procesul verbal de predare primire locatar-locator si procesul verbal de constatare a daunelor rezultate in urma eliberarii spatiului ???
2. A procedat corect locatorul emitand factura de chirie???
3. Cum ar putea proceda locatorul daca fostul locatar refuza sa plateasca factura emisa ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: impexreval , utilizator 15:49, 16 Iulie 2009
1--Nu se poate considera ca locatarul a facut predarea spatiului cata vreme nu a incheiat un proces verbal de predare -primire si nu s-a facut o constatare a eventualelor daune in acel moment al predarii-primirii spatiului
2--Locatorul a procedat corect , respectand prevederile contractului
3--Somatie de plata --OG 5/2001
Multumesc.
Parerea mea e ca, desi se poate incerca si varianta O 5/2001, se va ajunge la judecarea pe calea dreptului comun.
Asta deoarece certitudinea, existenta, creantei este incerta.
Daca nu a semnat p-v de predare, dovada predarii spatiului, ulterior datei incetarii contractului, urmeaza a o face prin alte mijloace de proba, eventual prin martori
Astfel se va stabilii incalcarea dispozitilor contractului privitoare la eliberarea spatiului, stabilindu-se astfel si dreptul dumneavoastra la plata dublului chiriei.
Factura daca nu este acceptata nu va foloseste.
Va puteti folosi in schimb de notificare , daca s-a trimis recomandata cu confirmare de primire la adresa spatiului inchiriat, stabilinduse astfel ca la data primirii notificarii , care este o data ulterioara incetarii contractului, locatarul folosea spatiul.
Intre timp s-a facut predarea spatiului prin p-v, inainte de a-l da in judecata va trebui sa ii trimit o invitatie de conciliere si apoi somatie de plata ?
Daca mergeti pe procedura somatie de plata nu mai este necesara concilerea.

Alte discuții în legătură

Tacita relocatiune, despagubiri christy christy Ma confrunt cu urmatoarea situatie: In anul 2007 am incheiat in calitate de locatar, un contract de locatiune avand durata de 3 ani, mai precis pana in luna ... (vezi toată discuția)
Raspundere contractuala caprice caprice intr-un contract de locatiune imobil este stipulata urm clauza: \" La finalizarea contractului locatarul are obligatia predarii bunului inchiriat catre ... (vezi toată discuția)
Model de acord cris2279 cris2279 Firma X inchiriaza de la firma Y un apartament; pentru a-l folosi in scopuri de stabilire a sediului social (pentru o alta firma decat X) are nevoie de un ... (vezi toată discuția)