intr-un contract de locatiune imobil este stipulata urm clauza: " La finalizarea contractului locatarul are obligatia predarii bunului inchiriat catre proprietar. In cazul in care, INDIFERENT DE MOTIV bunul inchiriat nu se preda locatorului la data finalizarii contractului, locatarul va plati o chirie suplimentara pt fiecare zi de intarziere" ...acest INDIFERENT DE MOTIV e de bun augur pt noi? Noi fiind locatarii. Adica n-ar fi mai bine eliminat din ctr? Se pot intampla cazuri extreme in care locatarul sa nu predea la timp imobilul?
Ca idee, expresia "indiferent de motiv", ar trebui inlocuita cu "din motive imputabile locatarului", deoarece, daca motivul imposibilitatii predarii bunului se datoreaza culpei locatorului (nu poate fi gasit, nu se prezinta pt. incheierea unui proces-verbal de predare-primire a bunului etc. la data incheierii contractului), nu este nici logic, nici corect si nici moral sa suporte costurile culpei altuia.
In rest, principiul de baza al contractelor este acordul de vointe al partilor, in limitele respectarii legalitatii. Deci cum doriti, asa acceptati si semnati!
Este o fraza in avantajul exclusiv al locatorului. Poate ca la termenul de predare el nu vrea sa fie gasit tocmai pentru a mai obtine ceva bani pentru intarziere in predarea spatiului. Va va soma dupa cateva zile sa ii platiti o chirie suplimentara pentru ca ati intarziat in predarea spatiului, dvs. veti spune ca nu l-ati gasit si de aici incepe aventura certurilor.
Fiti prevazatori, inlocuiti fraza, asa cum s-a mentionat anterior. De asemenea, stabiliti in cuprinsul contractului care este cuantumul "chiriei suplimentare". Sunt aspecte marunte dar esentiale.