SC proprietar am incheiat un contract de inchiriere cu o alta sc si urmeaza sa predau spatiul acesteia.In contract este stipulat ca trebuie sa predau bunul la o data fixa ..Z in felul urmator:
"Predarea se va consemna in procesul verbal de predare primire care va fi incheiat stampilat si datat de parti,mentionandu se totodata starea fizica a imobilului si dotarile de care beneficiaza in momentul predarii. Spatiul va fi pus la dispozitia locatarului in starea in care se afla la data semnarii procesului verbal de predare primire,locatarul luand la cunostinta de aceasta stare prin semnarea procesului verbal. In caz de nepredare de catre locator in termenul convenit ,pana la data de.... da dreptul locatarului sa rezilieze unilateral contractul de inchiriere fara preaviz si obliga pe locator de a plati suma de Y (f.mare) cu titlu de daune interese."
Problema mea este ca la obligatiile mele ca si proprietar am prevazuta si obligatia de a "pune in functiune instalatia de incalzire pana la data predarii" ceea ce s-a realizat - tehnic vorbind-(am acel proces verbal de punere in functiune de la furnizorul de agent termic) dar a intervenit o defectiune la aparatele de incalzire (care se va remedia in 2 zile de la predare) si instalatia momentan functioneaza partial(doar in birouri) si pana la predare nu voi reusi sa remediez..
In contract nu am nici o alta prevedere care sa specifice clar ca poate refuza preluarea imobilului daca nu beneficiaza de toate utilitatile sau ca platesc daune in acest sens...desigur este prevazut ca bunul imobil trebuie sa corespunda destinatiei pt care a fost inchiriat si sa fie functional ,ceea ce este luand in considerare obiectul lor de activitate (aceea cu aparatele de incalzit depozit fiind singura problema,care va dura cateva zile cel mult ) iar avand in vedere si faptul ca au de facut mutarea efectiva cu mobila,acte etc. inainte de a-si incepe activitatea acolo nu au ce prejudicii sa suporte prin cele 2 zile fara caldura in depozit.
Imobilul il voi preda la termen ,toate celelalte utilitati functioneaza si i am satisfacut toate cererile speciale ale chiriasului.
DAR Daca REFUZA sa preia imobilul din motivul ca nu functioneaza in partea de depozit incalzirea pot sa chem un executor /notar care sa constate ca am vrut sa predau imobilul si starea in care era imobilul la predare,ca sa ma pot apara in instanta daca va sustine chiriasul ca nu am predat imobilul la termen?
VA ROG UN SFAT :( vreau sa fiu pregatit pt ce e mai rau si sa pot dovedi ca sunt de buna credinta, pt ca daunele de nepredare sunt f. mari (dar aceasta a f.conditia sa inchei contractul )
In principiu dvs. trebuie sa va respectati toate obligatiile pe care vi le-ati asumat de bunavoie. Faptul ca , pentru doua zile , nu puteti indeplini obligatia de a asigura incalzirea spatiului respectiv nu se datoreaza dvs. .Consider ca va aflati in fata unui caz fortuit care va exonereaza de raspundere.
Buna ziua,
sa inteleg ca totusi ati fost presat intre-un fel sa aceptati contractul de inchiriere, probabil din cauza pretului de chirie, ca de obicei cel ce inchirieaza adica LOCATORUL preda contractul locatarului si acesta din urma tr sa acepte conditiile contractuale. Normal intr contract de inchiriere bun imobil tr sa se precizeze toate utilitatile si ficilitatile si nu tr sa fie ascuns de anumite vicii. Va sugerez sa faceti o adresa catre cel ce doreste sa inchirieze spatiul respectiv prin care sa ii aduceti la cunostinta de problema cu incalzitul cand puteti sa o remediati sa cereti cateva zile de remediu cu toate ca predati bunul la timp, sa trimiteti adresa cu confirmare de primire, si sa ii si sunati sa cadeti la intelegere amiabila favorabila ambelor parti.
Presupun ca deja s-a platit o parte din chirie, si in caz de reziliere nu mai puteti da suma inapoi chiriasului.
Prezenta unui executor nu stiu dc va ajuta la ceva, poate cea a unui notar, dar in ambele cazuri costa ceva.
Succes !!!
Avand in vedere ca obligatia de a plati daune-interese in cuantum mare intervine (cf contractului) pentru nerespectarea obligatiei de predare la termen, va sfatuiesc sa ii convocati in vederea preluarii spatiului, inainte de expirarea termenului. Cu alte cuvinte, sa va indepliniti obligatia de predare a spatiului in termen.
In procesul verbal de predare-primire veti mentiona si instalatia de incalzire (ptr ca ea exista ca dotare), cu precizarea punerii in functiune si a defectiunilor survenite dupa data procesului verbal de punere in functiune emis de furnizorul de agent termic.
La incheierea procesului verbal puteti fi asistat si de un avocat, care atesta data procesului-verbal, identitatea partilor semnatare si (daca este cazul) faptul ca una din parti refuza sa semneze. Nu este neaparata nevoie de prezenta unui notar.
In aceste conditii, nu este cazul sa va faceti probleme chiar daca veti fi actionat in instanta.