Va multumesc pentru raspunsuri tuturor. Totusi, nu am inteles: era necesar sau nu sa imi ceara acordul scris pentru realizarea acestei lucrari? Daca nu a facut-o, si nu avem asociatie de proprietari, atunci sunt buna de plata?
Am un apartament de vacanta intr-un bloc P+4 locuit mai mult de bucuresteni. Pe tronsonul meu proprietarul de la etajul 4 a decis ca trebuie reparat acoperisul. In acest sens a contactat doua firme specializate, ambele prezentindu-i devize de cite 1500 de euro pentru aceasta reparatie, pentru 96 mp de acoperis, lucrari realizate cu tigla metalica. I-am comunicat ca ofertele mi se par cam mari pentru lucrarea respectiva, sugerindu-i sa adopte aceeasi solutie ca si locatarii de pe celelalte 3 tronsoane, respectiv tabla. Nu ne-am putut intelege iar domnul a executat lucrarea din banii lui, ceilalti 3 proprietari platind cite 300 de euro/apartament. Asa incit blocul arata ca o aluna in pom acum, 3/4 avind acoperis de tabla si 1/4 tigla metalica. Am cerut facturile si chitantele de la firma de constructii care a executat lucrarea si aceasta mi le-a pus la dispozitie. Nu reiese de nicaieri ca acest domn a platit in numele meu acea lucrare.
Nu exista nici un document oficial pe care sa mi-l fi trimis acest domn, doar doua devize prin posta si atit. In rest, multe discutii la telefon.
Apartamentul meu este inca pe numele bunicii care a decedat, nefacindu-se succesiunea.
In bloc nu este constituita asociatie de proprietari, pentru ca sunt foarte putini localnici care isi au domiciliul acolo si nu a interesat pe nimeni subiectul.
Intrebari:
1) domnul doreste sa ma dea in judecata pentru a isi recupera suma de 300 de euro. In baza a ce poate face acest lucru?
2) pe cine da in judecata? pe bunica decedata? pe mostenitoare ( mama )? cum stabileste cine e mostenitorul?
3) nu trebuia sa solicite o autorizatie de constructie avind in vedere ca a schimbat materialul existent ( tabla ) cu un altul ( tigla metalica ) doar pe un tronson, asa cum spune Legea 50/1991, Art. 11? Daca nu o are ce se poate face?
Mentionez ca intentia mea nu este de a ma sustrage de la plata unei cheltuieli care inteleg ca trebuie facuta, pentru repararea unui accesoriu comun, respectiv acoperisul. Ci doar sa platesc un pret corect pentru aceasta lucrare. Atita vreme cit pentru ceilalti locatari tabla de pe acoperis a fost un material suficient de bun si care nu a creat nici o problema in timp, nu inteleg de ce am face cheltuieli mai mari ( oferta pe care am obtinut-o eu este cu 40% mai mica ).
Exista impamintenita acolo credinta ca bucurestenii pescuiesc banii din pom, si mai da-i incolo, lasa-i sa plateasca, dar nu inteleg sa finantez fitele unui locatar care viseaza noaptea si pune in practica ziua lucruri. Miine poate vor pune si incuietori de aur la usa blocului si ma vor pune sa platesc in aceeasi idee.