avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli reparatie acoperis

Am un apartament de vacanta intr-un bloc P+4 locuit mai mult de bucuresteni. Pe tronsonul meu proprietarul de la etajul 4 a decis ca trebuie reparat acoperisul. In acest sens a contactat doua firme specializate, ambele prezentindu-i devize de cite 1500 de euro pentru aceasta reparatie, pentru 96 mp de acoperis, lucrari realizate cu tigla metalica. I-am comunicat ca ofertele mi se par cam mari pentru lucrarea respectiva, sugerindu-i sa adopte aceeasi solutie ca si locatarii de pe celelalte 3 tronsoane, respectiv tabla. Nu ne-am putut intelege iar domnul a executat lucrarea din banii lui, ceilalti 3 proprietari platind cite 300 de euro/apartament. Asa incit blocul arata ca o aluna in pom acum, 3/4 avind acoperis de tabla si 1/4 tigla metalica. Am cerut facturile si chitantele de la firma de constructii care a executat lucrarea si aceasta mi le-a pus la dispozitie. Nu reiese de nicaieri ca acest domn a platit in numele meu acea lucrare.

Nu exista nici un document oficial pe care sa mi-l fi trimis acest domn, doar doua devize prin posta si atit. In rest, multe discutii la telefon.

Apartamentul meu este inca pe numele bunicii care a decedat, nefacindu-se succesiunea.

In bloc nu este constituita asociatie de proprietari, pentru ca sunt foarte putini localnici care isi au domiciliul acolo si nu a interesat pe nimeni subiectul.

Intrebari:
1) domnul doreste sa ma dea in judecata pentru a isi recupera suma de 300 de euro. In baza a ce poate face acest lucru?

2) pe cine da in judecata? pe bunica decedata? pe mostenitoare ( mama )? cum stabileste cine e mostenitorul?

3) nu trebuia sa solicite o autorizatie de constructie avind in vedere ca a schimbat materialul existent ( tabla ) cu un altul ( tigla metalica ) doar pe un tronson, asa cum spune Legea 50/1991, Art. 11? Daca nu o are ce se poate face?

Mentionez ca intentia mea nu este de a ma sustrage de la plata unei cheltuieli care inteleg ca trebuie facuta, pentru repararea unui accesoriu comun, respectiv acoperisul. Ci doar sa platesc un pret corect pentru aceasta lucrare. Atita vreme cit pentru ceilalti locatari tabla de pe acoperis a fost un material suficient de bun si care nu a creat nici o problema in timp, nu inteleg de ce am face cheltuieli mai mari ( oferta pe care am obtinut-o eu este cu 40% mai mica ).

Exista impamintenita acolo credinta ca bucurestenii pescuiesc banii din pom, si mai da-i incolo, lasa-i sa plateasca, dar nu inteleg sa finantez fitele unui locatar care viseaza noaptea si pune in practica ziua lucruri. Miine poate vor pune si incuietori de aur la usa blocului si ma vor pune sa platesc in aceeasi idee.

Cel mai recent răspuns: Maricica2 , utilizator 19:10, 18 Noiembrie 2013
1-In conditiile in care in imobilul de locuit in comun nu exista infiintata asociatie de proprietari,executarea de reparatii la parti comune de imobil constructii si instalatii,se poate realiza fie prin acordul tuturor proprietarilor fie prin implicare individuala
Acordul tuturor proprietarilor presupune recuperarea contravaloare executie de la toti proprietarii
Executia de lucrari la parte comuna prin initiativa privata a unui singur proprietar fara acordul anterior a celorlalti proprietari,obliga pe acesta la acoperirea c/v executie reparatie
2-Beneficiarul lucrarii,legal poate ridica pretentii strict de la propretarul apartamenului
Nu ete obligatoriu ca mostenitorul de drept sa accepte masa succesorala si dezbaterea succesiunii
3-Norma in vigoare atat legea autorizarii constructiilor cat si legea infiintarii,organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari,obliga ca la executarea de interventii asupra partii comune de imobil sa se solicite initial acordul asociatiei de proprietari si al autoritatii publice locale
Conform norme in vigoare interventiile asupra partii comune constructii,este necesar sa fie insotite de documentatie legal intocmita,proiect,autorizatie constructie,certificat urbanism,
proces verbal receptie,garantia lucrarii-toate documentele urmand sa fie indosariate si inregistrate in cartea tehnica a imobilului
Si daca sunteti si daca nu sunteti Asociatie de Proprietari va supuneti Legii 230/2007 :
Art. 1. - Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Art. 2. - In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.

Reparatiile la partile comunu sunt suportate de catre toti proprietarii din condominiu nu fiecare "tronson" repara cum are placere si cum il taie capul pe unu din proprietari, asta ca sa nu arate blocul ca "o aluna in pom" pentru ca:
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.

Iar proprietarul care intervine la partile comune:
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Daca vecinul bunicii dvs. a facut reparatia, asteapta de la fiecare proprietar care locuieste acolo niste banuti. Daca spuneti ca oricum apartamentul acela o sa va revina intr-un viitor apropiat, ca o dovada ca sunteti ,, boier '' achitati ce este de achitat si multumiti acelui gospodar ca a reusit sa faca ceva,ca s-a strofocat macar.Stiti cum se spune ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine ?.

Poate vecinul dvs a facut bine ca a pus pe acoperis tigla metalica , tabla zincata da aspect de biserica. Cred ca avand in vedere ca este zona de munte mai frumos era folosirea tiglei, dar daca nu ai frumos, pupi si mucos. Eu credeam ca nimeni nu mai foloseste tabla zincata pentru acoperis pentru ca se vede stralucind din satelit.
Va multumesc pentru raspunsuri tuturor. Totusi, nu am inteles: era necesar sau nu sa imi ceara acordul scris pentru realizarea acestei lucrari? Daca nu a facut-o, si nu avem asociatie de proprietari, atunci sunt buna de plata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari nu doreste sa efectueze lucrari de reparatie sau de modernizare la acoperisul blocului Ryzom Ryzom Buna ziua. Avem o problema cu asociatia de locatari deoarece acestia nu doresc sa efectueze lucrari de reparatie sau de modernizare la acoperisul blocului. ... (vezi toată discuția)
Situatie complicata reparatii acoperis AngryLettuce AngryLettuce Salutare Am fost numit seful de scara al blocului in care locuiesc si incerc sa rezolv o problema veche,complicata si stresanta cu reparatia acoperisului. ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis scara de bloc freeanifer freeanifer Pe scara mea s-au strins un colectiv de colocatori inimosi si au hotarit ca trebuie reparat , inlocuit acoperisul. Am auzit parca pe geam cum ma strigau in ... (vezi toată discuția)