avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatie acoperis scara de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatie acoperis scara de bloc

Pe scara mea s-au strins un colectiv de colocatori inimosi si au hotarit ca trebuie reparat , inlocuit acoperisul. Am auzit parca pe geam cum ma strigau in strada sa particip la "sedinta".
Dupa ce au montat noul acoperis un vecin s-a prezentat la mine si mi-a aratat o lista din care rezulta ca trebuie sa platesc niste bani.Am refuzat politicos , cerind o documentatie , un deviz...
Aud ca mi s-a facut plingere penala...(intimidare ?) ca apoi sa urmeze o judecata probabil. Va rog frumos sa-mi spuneti cine are dreptate.=D>
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 15:15, 2 Septembrie 2014
In primul rând acel "parca" ma strigau...suna a rea credință privind participarea dvs. la discuții ce țin de lucrările care trebuie făcute la suprafetele comune (acoperis)...In al doilea rând aveti obligația sa plătiți sumele aferente lucrărilor pe cota parte indiviză de proprietate...Da, au dreptate si daca va cheamă in judecată vor câștiga cu siguranță !
Pentru raspuns concret este necesar sa furnizati date relevante
Acoperisul imobilului de locuit in comun constituie parte comuna a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea asociatiei de proprietari
Dupa ce au montat noul acoperis

Concret cine a montat noul acoperis?
Daca exista hotarare a adunarii generale care a dispus necesitatea reparatiei acoperisului,
conform norme in vigoare hotararile adunarii generale sunt obligatorii tuturor proprietarilor
Pentru recuperare sume cu titlu de restante,asociatia de proprietari,are la indemana disp L nr 230/2007
Art. 49
(la data 21-Jan-2008 Art. 49 din capitolul VI reglementat de Art. 25 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitătilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităti al asociatiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociatiei de proprietari de către terti şi pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietătii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona în justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinta dată în favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin oricemodalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Art. 51
(la data 21-Jan-2008 Art. 51 din capitolul VI reglementat de Art. 26 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spatii proprietăti individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contributie la cheltuielile asociaÑiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea
preşedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contributie din care rezultă suma datorată cu titlu de restantă.
Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui înscris prin care asociaÑia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru
.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
ynocentta, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu stiu cine a executat lucrarile de reparatii. Erau niste domni care lucrau total neasigurati., fara centuri aruncind in strada tot felul de tigle sau agatind de funii bucati de acoperis care intrau in tangaj si ar fi putut lesne sa strice fatada blocului sau altele.Este clar pentru mine ca era normal sa mi se prezinte un deviz de lucrari , un proces verbal de receptie al lucrarii , un nume al firmei de reparatii ..Suna frumos ce mi se spune..Adunare generala a proprietarilor...Acolo in strada , (da exact la coltul blocului erau maxim 3-4 cetateni. Domnul vecin nici nu stiu in ce calitate mi-a prezentat o lista a locatarilor . Nu e nici presedinte de asociatie , nici secretar...De altfel este o o societate pe care noi o platim lunar pentru lucrarile de intretinere si reparatie . Dar asta e o alta discutie.
Le va fi foarte greu colacatarilor mei sa demonstreze ca au executat aceste lucrari in conditii legale, ca a existat o adunare generala..Doar prin aranjamente "specifice" ulterioare ...intelegeri tot pe la colturi de bloc , noaptea eventual.
Daca locuiati la ultimul etaj si va ploua in casa , sigur nu mai aveati nici o problema.
Se poate sa aveti dreptate....Pe mine locuind mai jos ma intereseaza mai mult usa de la scara si interfonul pe care l-am reparat de foarte multe ori . Dar asa e la noi ...
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli reparatie acoperis de tigla geo28 geo28 Buna ziua,am niste nelamuriri legate de reparatia unui acoperis de tigla si de felul cum trebuie sa fie impartita pe apartamente contributia pentru acoperis, ... (vezi toată discuția)
Interfon user43 user43 Asociatia de proprietari a decis montarea interfonului pe scara. Am dreptul sa refuz montarea aparatului in apartament si sa accept doar cheia de la ... (vezi toată discuția)
Situatie complicata reparatii acoperis AngryLettuce AngryLettuce Salutare Am fost numit seful de scara al blocului in care locuiesc si incerc sa rezolv o problema veche,complicata si stresanta cu reparatia acoperisului. ... (vezi toată discuția)