avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Activitate RodicaChirila

Activitate RodicaChirila

Răspuns la discuția Succesiune - pasivul mostenirii
Inainte de a pleca Dincolo, tatal a spui fiicei de fata cu sotia de mai multe ori ca ea nu trebuie sa se ingrijeasca de inmormantare deoarece a pus bani deoparte pentru aceasta. Acesti bani reprezentau o mica parte din pamanturile mostenite de la bunici pe care a fost nevoit sa le vanda la presiunea sotiei. Fiica nu a beneficiat de nimic din aceasta vanzare. Dupa deces, inmormantarea s-a facut asa cum trebuie. Mai departe insa, pe langa altele, sotia doreste ca fiica sa suporte cheltuielile de inmormantare desi a beneficiat de ajutor de inmormantare de la pensionari si de la CAR pensionari, lucru pe care l-a ascuns, trecand cu vederea si ultima dorinta a sotului ei.
Dincolo de aceste aspecte particulare, nu exclud responsabilitatea copiilor, dar in situatia in care unul din soti traieste (si in cazul celei de a doua casatorii) sarcina cea mai mare a ce inseamna inmormantare, parastase, etc., trebuie sa cada in seama celui de al doilea sot atat timp cat traieste. Mie si cunoscutilor cu care am discutat pretentiile sotiei ni s-a parut incorect ca fiica sa suporte 3/4 din cheltuieli comparativ cu sotia care suporta 1/4.

Aceasta este parerea mea.
Va multumesc pentru observatii, astept si altele pentru a ma convinge mai bine.
Răspuns la discuția Succesiune - pasivul mostenirii
Daca jumatate din credit este suportat de sotie si cealalta jumatate este impartita conform cotelor, respectiv 1/4 sotia si 3/4 fiica, totul pare OK, dar daca tot pasivul se repartizeaza dupa cotele respective, nu mi se pare absolut deloc logic. In cazul cheltuielilor de inmormantare, asa cum timp de peste 30 de ani sotii au impartit totul indifferent daca unul din ei a contribuit mai mult in casatorie din punct de vedere material, mie mi se pare ca fiind in datoria sotului respectiv sotiei sa contribuie mai mult la acestea.
Intradevar, logica juridica este mai greu de inteles, iar unii pot profita de aceste legi planificand si gandind din timp lucrurile astfel incat sa fie in castig si sa nu isi asume responsabilitatile.

Va multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Succesiune - pasivul mostenirii
Multumesc pentru raspuns. Din punctul de vedere al unei logici matematice, asa este. Din pura curiozitate: daca tatal ar fi facut un credit pe numele lui iar banii ar fi fost cheltuiti in casa (de el si sotie), cum s-ar fi impartit pasivul acesta la mostenire?
Urmare decesului tatalui, mostenitori sunt sotia din a 2-a casatorie si fiica din prima casatorie. Din cele 2 imobile ramase, 1/2 se considera ca sunt ale sotiei, iar cealalta jumatate se imparte: 1/4 sotia si 3/4 fiica. In cazul cheltuielilor de inmormantare, conform legii, 3/4 revin fiicei si 1/4 sotiei. Din punct de vedere logic si moral este corect ca fiica sa suporte cea mai mare parte a cheltuielilor de inmormantare comparativ cu sotia care a trait peste 30 de ani impreuna cu defunctul? Avem in vedere si faptul ca dupa ani de casatorie, 1/2 din avere (active) se considera ca este si contributia ei, dar la pasiv nu se mai considera acelasi lucru.