avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - pasivul mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - pasivul mostenirii

Urmare decesului tatalui, mostenitori sunt sotia din a 2-a casatorie si fiica din prima casatorie. Din cele 2 imobile ramase, 1/2 se considera ca sunt ale sotiei, iar cealalta jumatate se imparte: 1/4 sotia si 3/4 fiica. In cazul cheltuielilor de inmormantare, conform legii, 3/4 revin fiicei si 1/4 sotiei. Din punct de vedere logic si moral este corect ca fiica sa suporte cea mai mare parte a cheltuielilor de inmormantare comparativ cu sotia care a trait peste 30 de ani impreuna cu defunctul? Avem in vedere si faptul ca dupa ani de casatorie, 1/2 din avere (active) se considera ca este si contributia ei, dar la pasiv nu se mai considera acelasi lucru.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:43, 25 Noiembrie 2013
soția nu primește 1/2 pentru că a fost căsătorită ani cu defunctul, ci pentru că sunt bunuri dobândite în comun și nu primește ci are. această 1/2 nu intră în masa succesorală.
deci da, este logic și moral ca fiecare să vină atât la activ cât și la activ în aceeași cotă.
@rodica ...depinde si cu ce bunuri au intrat fiecare sot in casatorie. Daca defunctul - tatal a intrat cu un bun propriu in casatorie, fiica primeste 3/4 din respectivul bun (imobil) si 1/4 primeste ce-a de-a doua sotie.
In plus, fiica trebuia sa fi primit ceva si de la succesiunea mamei ei (daca aceasta a murit).
Multumesc pentru raspuns. Din punctul de vedere al unei logici matematice, asa este. Din pura curiozitate: daca tatal ar fi facut un credit pe numele lui iar banii ar fi fost cheltuiti in casa (de el si sotie), cum s-ar fi impartit pasivul acesta la mostenire?
RodicaChirila a scris:
...daca tatal ar fi facut un credit pe numele lui iar banii ar fi fost cheltuiti in casa (de el si sotie), cum s-ar fi impartit pasivul acesta la mostenire?

Art. 1.155. – (1) Moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce-i revine fiecăruia.
(2) Înainte de partajul succesoral, creditorii ale căror creanţe provin din conservarea sau din administrarea bunurilor moştenirii ori s-au născut înainte de deschiderea moştenirii pot cere să fie plătiţi din bunurile aflate în indiviziune. De asemenea, ei pot solicita executarea silită asupra acestor bunuri.
(3) Regula divizării de drept a pasivului succesoral nu se aplică dacă:
a) obligaţia este indivizibilă;
b) obligaţia are ca obiect un bun individual determinat ori o prestaţie determinată asupra unui astfel de bun;
c) obligaţia este garantată cu o ipotecă sau o altă garanţie reală, caz în care moştenitorul care primeşte bunul afectat garanţiei va fi obligat pentru tot, însă numai în limita valorii acelui bun, iar participarea sa la restul pasivului moştenirii se reduce corespunzător;
d) unul dintre moştenitori este însărcinat, prin titlu, să execute singur obligaţia. În acest caz, dacă titlul îl reprezintă testamentul, scutirea celorlalţi moştenitori constituie o liberalitate, supusă reducţiunii dacă este cazul
.



RodicaChirila a scris:
Din punctul de vedere al unei logici matematice, asa este.

Logica juridica e mai grea (si eu ma chinui sa o inteleg) :)
Si acel credit s-ar fi mostenit la fel, cf cotelor legale, 1/4 sotia, 3/4 fiica. Asa e legal si logic si moral.. Daca cu acei bani s-a cumparat ceva in casa si acel ceva e mostenit 1/4 de sotie si restul de fiica, nu vi se pare firesc ca si creditul sa fie achitat la fel ?
Ca si bunurile care sunt comune si datoriile facute in timpul casatoriei sunt comune, astfel se intelege ca jumatate din credit ii e rezervat sotiei si numai jumatate se imparte intre mostenitori.
Daca ar fi vb de o datorie proprie a tatalui, se va imparti tot creditul intre mostenitori cf cotelor.

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Situație complicată într-o succesiune. Îmi puteți explica drepturile fiecărei părți? tomyblue tomyblue Buna seara, as dori sa aflu care este cota de mostenire a acestor 2 parti (cred ca in cazul sotiei ea are dreptul la cota parte a ceea ce s-a facut din ... (vezi toată discuția)