avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - pasivul mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - pasivul mostenirii

Urmare decesului tatalui, mostenitori sunt sotia din a 2-a casatorie si fiica din prima casatorie. Din cele 2 imobile ramase, 1/2 se considera ca sunt ale sotiei, iar cealalta jumatate se imparte: 1/4 sotia si 3/4 fiica. In cazul cheltuielilor de inmormantare, conform legii, 3/4 revin fiicei si 1/4 sotiei. Din punct de vedere logic si moral este corect ca fiica sa suporte cea mai mare parte a cheltuielilor de inmormantare comparativ cu sotia care a trait peste 30 de ani impreuna cu defunctul? Avem in vedere si faptul ca dupa ani de casatorie, 1/2 din avere (active) se considera ca este si contributia ei, dar la pasiv nu se mai considera acelasi lucru.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:43, 25 Noiembrie 2013
Daca jumatate din credit este suportat de sotie si cealalta jumatate este impartita conform cotelor, respectiv 1/4 sotia si 3/4 fiica, totul pare OK, dar daca tot pasivul se repartizeaza dupa cotele respective, nu mi se pare absolut deloc logic. In cazul cheltuielilor de inmormantare, asa cum timp de peste 30 de ani sotii au impartit totul indifferent daca unul din ei a contribuit mai mult in casatorie din punct de vedere material, mie mi se pare ca fiind in datoria sotului respectiv sotiei sa contribuie mai mult la acestea.
Intradevar, logica juridica este mai greu de inteles, iar unii pot profita de aceste legi planificand si gandind din timp lucrurile astfel incat sa fie in castig si sa nu isi asume responsabilitatile.

Va multumesc pentru raspuns.
Si sotia de ce n-ar zice ca omul are o fiica si ca e si de datoria ei sa participe la cheltuielile cu inmormantarea ?
Eu cred ca fiica s-a oferit sa faca anumite cheltuieli, ca le-a facut de bunavoie, daca nu le facea, nu cred ca omul ar fi ramas neingropat.
E adevarat ca aceste cheltuieli intra in pasivul mostenirii, insa mi se pare totusi.. nici nu stiu cum sa zic, nelalocul lui sa faci socoteala ca ai contribuit cu mai mult la ingropaciunea tatalui.
RodicaChirila a scris:

logica juridica este mai greu de inteles,



Ceea ce este al mortului se transmite mostenitorilor lui.
Ceea ce este al viilor, ramane al viilor. (nu sunt nici deposedati de averea lor si nici nu sunt scutiti de datorile lor, numai fiindca se nimerira prin preajma unui mort).
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
romascanu, moderator
Inainte de a pleca Dincolo, tatal a spui fiicei de fata cu sotia de mai multe ori ca ea nu trebuie sa se ingrijeasca de inmormantare deoarece a pus bani deoparte pentru aceasta. Acesti bani reprezentau o mica parte din pamanturile mostenite de la bunici pe care a fost nevoit sa le vanda la presiunea sotiei. Fiica nu a beneficiat de nimic din aceasta vanzare. Dupa deces, inmormantarea s-a facut asa cum trebuie. Mai departe insa, pe langa altele, sotia doreste ca fiica sa suporte cheltuielile de inmormantare desi a beneficiat de ajutor de inmormantare de la pensionari si de la CAR pensionari, lucru pe care l-a ascuns, trecand cu vederea si ultima dorinta a sotului ei.
Dincolo de aceste aspecte particulare, nu exclud responsabilitatea copiilor, dar in situatia in care unul din soti traieste (si in cazul celei de a doua casatorii) sarcina cea mai mare a ce inseamna inmormantare, parastase, etc., trebuie sa cada in seama celui de al doilea sot atat timp cat traieste. Mie si cunoscutilor cu care am discutat pretentiile sotiei ni s-a parut incorect ca fiica sa suporte 3/4 din cheltuieli comparativ cu sotia care suporta 1/4.

Aceasta este parerea mea.
Va multumesc pentru observatii, astept si altele pentru a ma convinge mai bine.
Cel plecat ar fi putut sa scrie ceea ce se zice acum ca s-ar fi zis (...eu va cred, dar nu va foloseste la nimic. Credinta mea nu se poate prinde cu agrafa de foi in niciun dosar)

Tatal putea sa lase (scris, datat si semnat de mana lui) suma de ...cu sarcina de a fi inmormantat de beneficiarul legatului. Si se termina discutia.

Daca omul nu isi organizeaza propria moarte (mostenire testamentara), legea zice si ea ce stie mai bine (mostenire legala). Si legea reglementeaza cu caracter de generalitate.

1/4 cota succesorala a sotului supravietuitor
3/4 cota succesorala a descendentilor (indiferent de numarul lor).


Mostenitorii contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala.

Cota dvs. MAI MARE din averea defunctului nu pare "incorecta"? Doar proportionalitatea pare "incorecta" in ochii cunoscutilor dvs?

A! Daca puteti sa dovediti ca s-au ascuns bunuri din patrimoniul succesoral (sume de bani) ... Daca acele cheltuieli sunt excesive (in conditiile in care si-o fi cumparat defunctul si mormantul si crucea de pe vremea cand traia, etc) ... acestea sunt alte discutii.

Dar nu incercati sa aflati doar ceea ce ...vreti dvs. sa auziti. Puteti gasi si cantareti in struna. Dar dupa N ani de proces o sa va aduceti aminte si de ceea ce incercam noi sa va spunem pe aici.



Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Situație complicată într-o succesiune. Îmi puteți explica drepturile fiecărei părți? tomyblue tomyblue Buna seara, as dori sa aflu care este cota de mostenire a acestor 2 parti (cred ca in cazul sotiei ea are dreptul la cota parte a ceea ce s-a facut din ... (vezi toată discuția)