avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata a cumpărat un teren cu casă înainte de a se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata a cumpărat un teren cu casă înainte de a se recăsători și a decedat înainte de a apuca să divorțeze, cum am înțeles că voia. Are soția dreptul la moștenire dacă nu mai locuiau de ceva timp împreună?

Buna seara, ce as putea face in cazul meu?
Tatal meu a cumparat pe numele lui un teren cu casa si dupa ceva timp s.a recasatorit cu alta femeie, relatia lor nu era chiar asa buna si din ce am inteles tata spunea ca vrea sa divorteze dar din lipsa banilor nu a facut acest pas ( chiar si ea a spus ca era batuta de catre tatal meu si ca nu putea sa stea langa el tocmai de asta exista la politie o restrictie de nu stiu cati metri in care tata nu se poate apropia de ea)
Tata a decedat saptamana trecuta, eu cu sora mea si cu sora tatalui l.am ingropat, dar actuala sotie nu s.a deranjat sa ne caute sau sa ne ajute in vreun mod la inmormantare...
Din ce am inteles ea are dreptul la un sfert din acest teren plus casa si noi copii lui la restul...
Daca ei nu mai locuiau impreuna de nu stiu cat timp, fara nici o legatura intre ei ( ea mai spune ca se intalneau dar nu cred) cum de ea inca are dreptul asta pt acest sfert? Ce pot face sa o elimin? Banuiesc ca in tribunal dar daca gasesc 2 martori din sat in care poate sa spuna ca intre ei nu exista nimic atunci procurorul o poate scoate din acel sfert?(ideea mea)

Sa fiu corecta azi am fost la ea si i.am spus despre costurile inmormantarii si de datoriile lui de la primarie si am decis sa platim pe jumate totul, femeia e de acord sa facem asta dar ne deranjeaza pe noi copii lui ...cum sa.i dam un sfert cand ea nu l.a spalat, nu l.a ingrijit, nu locuia cu el, nu.i facea de mancare...ce drepturi sunt astea? Daca ei erau impreuna era cu totul altceva....(tatal meu avea 58 ani si inca era apt pt a se ingrijii singur dar tinand cond ca era un betiv :D asta e adevarul va da.ti seama cat se ingrijea)

Era sa uit ca eu cu sora vrem sa facem succesiunea dar trebuie sa asteptam 2 saptamani pana sa depunem actele...( asa a spus dna notar)

Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
E sotie supravietuitoare si are drept sa mosteneasca 1/4 din ce avea tatal, va trebui sa va impacati cu ideea ca asta e legea.
Ca sa va fie mai usor sa acceptati, nu va mai ganditi ca nu merita mostenirea ca nu mai traiau impreuna si nu se mai ingrijea de el, ganditi-va ca merita mostenirea dupa cate batai a mancat si ca i-a suportat betiile, cat o fi fost sa fie.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect sa mergeti sa cereti bani pe inmormantare, jumatate, dar sa nu o mai vedeti nevasta la impartire? Nu prea am inteles abordarea aceasta, poate nu am fost atenta.
Cat despre mostenire, sotia primeste un sfert pentru ca tatal dv. a fost lenes in a divoprta si niciun alt potential ingrijitor nu a fost interesat in a fi langa el si a-l sfatui. Omul nu a avut pe nimeni sa-i spuna si a decis asa cum a considerat el, nu s-a gandit la mostenitorii lui cum nici ei la el.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar daca bunul a fost cumparat inaintea casatoriei nu se considera ca bun personal al tatalui ? Parca asa este, si nu face parte din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
ludo, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
[editat- bunurile erau proprii ale tatalui]
Referitor la cheltuielile de inmormantare, vor fi suportate de cel care incaseaza ajutorul de inmormantare de la stat.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Suntem doar 2 fete si ajutor de inmormantare nu cred ca il ofera nimeni atat timp cat el nu avea nici un venit

andimoldoveanu a scris:

Sotul supravietuitor mostenesre 1/2 din bunurile sotului decedat, iar restul de 1/2 se imparte intre mostenitori in parti egale (1/8 la fiecare mostenitor in cazul de fata). In final sotului supravietuitor ii va reveni 5/8, iar fiecarui copil din cei 3 ai decedatului ii va reveni cate 1/8).
Discutati cu notarul si o sa va lamureasca el in f-ctie de regimul bunurilor daca erau private sau comune.
Referitor la cheltuielile de inmormantare, vor fi suportate de cel care incaseaza ajutorul de inmormantare de la stat.

Alte discuții în legătură

Mostenire lenutam lenutam Buna ziua in urma decesului tatalui, am mers la masa succesorala mama si cei 5 copii, din care 4 am renuntat,mostenirea fiind acceptata de mama si o ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)