avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situație complicată într-o succesiune. Îmi puteți ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situație complicată într-o succesiune. Îmi puteți explica drepturile fiecărei părți?

Buna seara, as dori sa aflu care este cota de mostenire a acestor 2 parti (cred ca in cazul sotiei ea are dreptul la cota parte a ceea ce s-a facut din momentul casatoriei? ) in cazul urmator : a murit sotul,era casatorit de 3 ani (a 2-a oara) cu actuala vaduva,(aceasta nu are copii) si are o singura fiica ? Casa construita de mai multi ani nu este gata inca,dar procesul-verbal de constatare este facut dupa ce sotii s-au casatorit legal. Ce cota mosteneste sotia vaduva si ce cota fiica ? Ce avea dinaintea casatoriei decedatul ( masina,etc ) se mai imparte ? Va multumesc anticipat si va doresc La Multi Ani !
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: tomyblue , utilizator 13:19, 31 Decembrie 2017
Da, se împart și bunurile dobândite anterior căsătoriei.
Soția va avea 1/4, iar fiica 3/4.
In cazul bunurilor comune, cotele de mai sus, se calculează la jumătatea sotului. Deci soția va avea 5/8 (1/4 din 1/2, la care se adaugă jumătatea ei), iar fiica 3/8.
Cat priveste casa, importanta e data emiterii autorizației de construire: înainte sau după căsătorie. În funcție de asta, bunul este propriu sau comun. Nu contează data finalizării.
Va multumesc f. mult,imi cer scuze,dar va rog ca sa fiu sigur ca am inteles bine,sa-mi mai precizati o data :din total bunuri comune (realizate impreuna dupa casatorie,ce cote au sotia si fiica ? nu inteleg exprimarea "la jumatatea sotului ? Si o precizare :sotii au trait in comun 12 ani, dar s-au casatorit legal (la ofiterul starii civile,abia acum 3 ani ! Conteaza doar din momentul casatoriei legale (acum 3 ani) sau de la inceput ? Multumesc mult, si scuze !
Bunurile dobandite in timpul căsătoriei sunt bunuri comune so ca atare se considera ca aparțin soților in parti egale.
Cand decedeaza unul dintre soti, masa succesorala se compune din jumătatea sotului decedat asupra bunurilor comune (cealalta jumatate apartine sotului in viata) și bunurile proprii (dobândite de soțul decedat anterior căsătoriei, sau in timpul căsătoriei prin moștenire sau donații).
Nu are importanta perioada conviețuirii, ci momentul de la care s-au căsătorit legal.
În cazul bunurilor comune, jumătatea sotului decedat se imparte:
- soția 1/4.
Si avem 1/4 din 1/2 = 1/8
La 1/8 se adaugă 1/2 a sotului un viata si rezultă 5/8.
- fiica 3/4 din 1/2 = 3/8.

Deci in cazul bunurilor comune, soția va avea in final 5/8 si fiica 3/8.

In cazul bunurilor proprii, cotele se calculeaza la intreg. Soția va avea 1/4, iar fiica 3/4.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota soției supraviețuitoare = o pătrime din moștenire
Cota descendenților defunctului = trei pătrimi din moștenire.

În moștenire intră TOATE bunurile mortului (indiferent de când le avea, de la cine le avea, etc.)
Și intră NUMAI bunurile mortului (sau partea mortului dintr-un bun comun) nu și bunurile (sau partea din bunurile) viilor și neîngropaților de prin preajmă. Aici e marea confuzie care se face adesea.

Ca atare, dacă mortul avea ... o mașină (bun propriu), atunci soția va moșteni o pătrime din mașină. Din mașina întreagă, fiindcă era toată a mortului. Restul de trei pătrimi moștenește fiica.

Dar dacă doi soți au cumpărat împreună o mașină (bun comun) înseamnă că fiecare dintre ei AVEA deja o parte din mașină de pe vremea când au dat banii pe ea (de pe vremea când erau vii amândoi). Partea fiecăruia este, teoretic, jumătate din bunul comun. (teoretic, fiindcă acest 50% este este doar o prezumție ce poate fi răsturnată prin dovada contrară).

Dacă unul dintre soți moare, atunci supravietutorul RĂMÂNE cu ceea ce avea (jumătate din mașina comună) și primește prin moștenire o pătrime din averea mortului (în care intră cealaltă jumătate de mașină). În total, supravietuitorul va avea cinci optimi din mașină. O jumătate prin cumpărare și o pătrime din cealaltă jumătate prin moștenire.

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa sotul decedat DoruD DoruD M-ar interesa daca sotia supravietuitoare mosteneste ceva din bunurile pe care sotul decedat le-a avut in momentul casatoriei. Mentionez ca sotul are o ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Mostenire -explicatie va rog ContSters25226 ContSters25226 Situatia este urmatoarea: sot , sotie 2 copii sotia moare sotul se recasatoreste , iar cea de a doua sotie are deja o fiica din alta casatorie. In acest ... (vezi toată discuția)