M-ar interesa daca sotia supravietuitoare mosteneste ceva din bunurile pe care sotul decedat le-a avut in momentul casatoriei.
Mentionez ca sotul are o fiica dintr-o casatorie anterioara.
Fiica este acum casatorita si are si ea o fetita.
De asemenea sotul mai are o sora dar nu stiu care este regimul bunurilor, in special al casei(adica daca locuinta este mostenita de la parintii sotului decedat sau este construita de el).
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit;
Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat de Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
buna seara!
da mosteniti, bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt ca regula bunuri comune.
practic ce intra in masa sucecsorala a sotului este o cota parte inviza de 1/2 din aceste bunuri, restul cota parte de 1/2 va apartine dvs ca bun propriu.
in concurs cu descendentii, sotul supravietuitor nu mai are un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
Multumesc mult,
deci sa inteleg
1)(asa zice Avlil ) ca sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 din bunurile proprii ale sotului decedat
2)(asa zice Ioana) ca mosteneste 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei plus o cota (cat? ) din cealalta jumatate?
3)alta intrebare: in momentul decesului sotiei supravietuitoare, rudele sotului decedat anterior pot mosteni ceva din bunurile cu care a intrat sotia in casnicie?
Ioana nu a contrazis cele spuse de AVLIL.
Vad insa ca va sunt necesare niste explicatii.
Avem 2 mostenitori ai mortului: sotia supravietuitoare si fiica lui (restul rubedeniilor mortului nu mai au ce sa caute la acesta mostenire, atata timp cat fiica lui accepta mostenirea).
Cota succesorala a sotiei supravietuitoare este de 1/4 si a fiicei de 3/4.
Da, dar 1/4 din ce? Din masa succesorala a mortului.
Din ce se compune ea?
Pai, se poate compune:
- din intregul bun X (1/1) ce a apartinut numai mortului (cum e un bun dobandit de el inainte de casatorie). Si atunci 1/4 din 1/1 = 1/4. Deci sotia va avea in final un sfert din bunul acesta, iar copilul 3/4.
- din jumatate (teoretic) din bunul Y dobandit prin cumparare impreuna cu sotia (pentru ca jumatatea cealalta ii apartine deja sotiei prin cumparare, nu o capata de la mort). Si atunci aici avem 1/4 din 1/2 = 1/8. Dar 1/8 + 1/2 (cat avea deja sotia) = 5/8 din tot bunul. Iar 3/4 din 1/2 = 3/8 mosteneste fiica.
Mostenitorii legali ai unui mort sunt sotul supravietuitor si rudele sale in linie dreapata sau colaterala (pana la gradul IV). Rudele sotului decedat anterior nu au cum sa o mostenesaca pe sotia acestuia ... pentru ca nu sunt rude cu ea.
Mostenire terenuri
fergus1
1. Din ce clasa de mostenire si ce grad de rudenie este sotul/sotia persoanei decedate?
2. Dupa decesul tatalui, prin certificatul de mostenire, fiica (fara ... (vezi toată discuția)