avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire terenuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire terenuri

1. Din ce clasa de mostenire si ce grad de rudenie este sotul/sotia persoanei decedate?
2. Dupa decesul tatalui, prin certificatul de mostenire, fiica (fara copii) devine mostenitoare; dupa moartea acesteia, sotul supravetuitor are vreun drept la mostenirea dobandita de sotia sa din moment ce niciun alt act nu face aceasta dovada? - (decedata in iunie 2009)
Cel mai recent răspuns: fergus1 , utilizator 18:15, 15 Ianuarie 2011
Nu. Mostenirea unuia dintre soti nu intra in masa succesorala a sotului supravietuitor.
1. Sotul supravietuitor nu face parte din nici o clasa de mostenitori, dar vine in concurs cu acestea la succesiune. Sotii nu sunt rude intre ei.
2. Sotul supravietuitor mosteneste o anumita cota din toata averea sotiei (tot ce detinea ea personal, bun mobil sau imobil, datorii, etc. indiferent de sursa acestora), cota care variaza in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs. Deci dupa moartea sotiei, sotul mosteneste o parte din acea mostenire.
Sotul supravietuitor are un drept la mostenire special si mosteneste o cota variabila care este in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs(frati,parinti sau copiii defunctului ) .Masa succesorala se compune din toata averea care se afla in patrimoniul unei persoane la data mortii acesteia, indiferent de provenienta sa .
Av.Ioana Cazacu 0766525202
pe langa cota sa de 1/2 din bunurile comune, sotul are dreptul in concurs cu copii, am inteles ca sunt copii, la inca 1/4 din cealalta jumatate a sotiei, dar mostenirea este un bun propriu al sotiei asa ca va avea o cota doar de 1/4 din masa succesorala a sotiei, in concurs cu copii!
va multumesc. nu, nu sunt copii.

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenire oluatuelena oluatuelena cota mostenire sot suprtavetuitor in conditiile in care defunctul are copii (vezi toată discuția)
Mostenire Dannicola Dannicola Daca nu am copiii si am un frate, in caz de deces sotia are dreptul la cota parte din partea mea de mostenire (in urma parintilor mei), sau aceasta ii revine ... (vezi toată discuția)