avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Activitate requinul

Activitate requinul

Răspuns la discuția Executarea silita si daune morale
Eu citesc cu atentie ce scrieti dumneavoastra dar trag concluzia ca eu scriu ceva (m-am referit anterior la dobanda contractuala si legala, asa mi-au calculat ei: dobanda contractuala 3 lei, dobanda legala 2 lei ) si dumneavoastra raspundeti ceea ce vreti, respectiv ca e legal sa se calculeze dobanda penalizatoare. Pai unde am scris eu initial ca nu ar fi legal sa se calculeze astfel, am scris ca nu e legal sa se calculeze dobanda legala daca partile au stabilit dobanda contractuala.
Si pentru ca dumneavoastra sa intelegeti mai bine, da, am cerut instantei sa solicite creditorului dovada platilor mele, dar asa cum am mai spus nu a depus nici macar intampinare.
Sa inteleg ca dumneavoastra sunteti de parere ca daca in contract partile au stabilit o dobanda (inclusiv penalizatoare pentru depasirea scadentei) se mai poate calcula si dobanda legala?
Eu am precizat ca am invocat prescriptia intrucat nu mai am chitantele cu care am platit. ce as fi putut face in acest caz dupa parerea dumneavoastra, sa nu o invoc ca sa nu fie cineva ca sa interpreteze ca daca o invoc inseamna ca am o datorie?
Jocandi Causa a scris:

Nu va supraestimati sansele de castig, sa nu aveti deceptii dupa. Cum sa nu fie legal sa aveti dobanda contractuala si dobanda penalizatoare? pentru intarzierea la plata si pentru prejudiciile produse bancii direct si indirect clientilor buni platnici, nu vi se pare normal sa platiti? Dobanzile sunt legale si datorate.

la fel, chiar daca este prescris dreptul lor de a va executa silit, datoria exista. Va pot suna si va pot cere sa platiti, ori de cate ori vor ei. Dvs le datorati acei bani, singura diferenta este ca nu au cum sa va oblige.

Eu nu spraestimez nimic, cred ca dumneavoastra va aflati intr-o eroare cu privire la dobanda contractuala (clauza penala, care include dobanda pentru plata la termen si dobanda penalizatoare) si dobanda legala care nu poate fi calculata daca partile au stabilit o dobanda contractuala. Prejudiciile produse bancii, asa cum mentionati dumneavoastra, sunt acoperite de dobanda penalizatoare, a carei calculare oricum este indoielnica daca avem in vedere RIL DECIZIA Nr. XIdin 24 octombrie 2005 care spune ca "Clauza penală prin care se stabileşte obligaţia restituirii la scadenţă a sumei împrumutate sub sancţiunea penalităţilor de întârziere, pe lângă dobânda contractuală convenită sau pe lângă dobânda legală, contravine prevederilor legii"
Interesul legitim, cred eu, poate exista doar atunci cand creditorul isi exercita dreptul cu buna credinta si in conformitate cu legea. In cazul meu pot sa zic ca buna credinta a fost putin depasita intrucat inainte de executarea silta s-au folosit instiintari repetate prin care se utilizau expresii ce nu aveau nicio legatura cu legea.
In plus punerea in executare silita de catre "un profesionist" a unei creante despre care stie ca este prescrisa si cu calcularea atat a unei dobanzi penalizatoare si totodata a unei dobanzi legale (asa au denumit-o ei), pe principiul "daca tine tine, daca nu asta e" nu e putin cam exagerata?
Din motivul ca nu mai am acele chitante de plata. E greseala mea ca nu le mai am.
Probabil nu ati citit cu atentie. Am scris "pentru o presupusa datorie", datorie care de fapt nu exista, eu achitandu-mi toate obligatiile catre furnizorul de electrocasnice.
Mi se pare un pic cam mult sa considerati "interes legitim" o datorie inventata.
Cred ca intrebarea mea trebuia pusa putin altfel "ce tipuri de actiuni mai vedeti posibile in afara de daune morale", astfel intrebarea mea are un caracter mai mult teroretic decat caracterul unei solicitari de apreciere a eventualelor sanse de castig.
Multumesc.
Prejudiciul ar consta in faptul ca datorita popririi nu am mai putut sa-mi platesc creditele in derulare cu consecinta introducerii in biroul de credite, nu am mai avut bani de chirie, etc
Una e ca un creditor sa isi urmareasca creanta cu buna credinta si alta e sa te hartuiasca cu telefoane, mesaje prin care se invocau tot felul de "bazaconii" fara sa aiba si un suport legal
Buna ziua. Am deschis acest topic intrucat o cunoscuta firma de recuperari creante mi-a blocat conturile pentru o presupusa datorie catre un magazin de electrocasnice. Am facut contestatie la executare invocand prescriptia acestei creante si mai mult ca sigur ca o sa castig, ei nefacand niciun demers sa se apere, nu au depus intampinare, nimic. Acum ma gandesc sa deschid si o actiune separata pentru daune morale, pentru faptul ca m-au hartuit un timp indelungat degeaba si mi-au luat si banii din conturi (asta pana ii voi recupera). Intrebarea mea este: in afara de actiune pe daune morale in ce tipuri de actiuni credeti ca voi putea avea castig de cauza? multumesc tuturor ce imi vor raspunde. Pana la urma trebuie sa plateasca si "recuperatorii" :)