Va multumesc. Vom face un prim demers la Gaze si la Primarie prin care sa solicitam montarea unui senzor de gaze cu posibilitatea de a intrerupe gazele numai in acel apartament. Blocul a fost recent reabilitat si conf proiectului trebuiau montate detectoare de gaze in toate bucatariile si nu s-a montat niciunul - asa ca suntem cu atat mai indreptatiti sa solicitam acesta.
Va solicit sfatul referitor la cazul unei vecine de bloc in varsta de peste 80 ani, bolnava (cardiaca), care locuieste si se gospodareste singura si care prezinta tulburari de comportament.
Persoana in cauza este obsedata de ideea ca cineva vrea sa ii fure apartamentul, ca i se fura cheile sau diverse alte obiecte din casa. Nu e primul batran care sa aiba asemenea obsesii, dar doamna a facut in acest sens repetate sesizari la politie acuzandu-i pe vecini (inclusiv pe sotul meu), punandu-i pe acestia in situatia neplacuta de a se trezi cu politia la usa. De asemenea are obiceiul de a pune hartii si de a le da foc sau de a arunca gunoaie (inclusiv materii fecale) la usile vecinilor sau pe masinile acestora. De multe ori aceste manifestari au fost adresate tocmai acelor vecini care au ajutat-o in diverse situatii (cand a avut o mare inundatie sau cate o defectiune la instalatiile din apartament).
De cateva ori a lasat aragazul deschis fara flacara, existand riscul de producere a unei explozii - astfel incat acum ne temem efectiv pentru siguranta noastra.
Medicul de familie a remarcat si el unele tulburari de comportament, dar din cate stim nu exista un certificat medical care sa ateste probleme psihiatrice si nici nu vad cum s-ar putea proceda pentru un consult de specialitate.
Doamna are nepoti, mai multi, care desi locuiesc in Bucuresti o viziteaza foarte rar. I-am informat pe acestia despre problemele de mai sus si i-am rugat sa incerce sa gasesca o solutie, eventual o internare intr-un camin de batrani, unde doamna ar putea beneficia si de sprijinul de care are nevoie si de asistenta medicala, dar nici unul dintre ei nu se implica si nu isi asuma raspunderea.
Va rog sa imi spuneti ce demersuri legale poate face Asociatia de proprietari pentru a sensibiliza rudele doamnei sau de a rezolva aceasta situatie, care - repet - deja poate pune in pericol siguranta celorlalti locatari ?
Va multumesc anticipat.