avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Activitate Vortex91

Activitate Vortex91

Quartila a scris:

Daca spuneti ca in Canada, totul este clar, solutia cea mai optima este cea sugerata de German, luati mama surogat asa nasca acolo si gata.
Iar daca va e greu cu documentele, apelati si la agentia de cautare a mamelor, unde specificati ca o aveti pe mama, ei sa se ocupe doar de hartiile necesare.

In Romania este extrem de dificil in situatia data si expusa de dvs. intrucat mama este si casatorita. Si acest lucru va ingreuneaza oarecum recunoastrea copilului.

In trecut, cetatenii straini apelau la artificii de genul, tatal era cetatean strain, mama romanca si necasatorita, iar la nastere, tatal recunostea copilul si ulterior pleca cu el din tara, cu acordul semnat al mamei, si gata.

Asadar, va sugerez sa studiati si acordarea cetateniei in cazul noilor nascuti in Canada.

In unele state, copilul nou nascut capata cetatenia statului, la nastere, pastrand-o si pe cea a parintiilor, in altele doar cetatenia tatalui, si in alte cazuri doar la implinirea unei anumite vaste sau conditii, etc.



Este una din posibilitati. Problema este un pic cu viza si a doua cu asigurarea medicala. Legea aici (Ontario) acoperea cheltuielile medicale in functie de ce assigurare are mama care naste, in cazul asta mama nu are asigurare iar pana se trece copilul pe numele nostru (declaratie de parinti) asigurarile noastre nu au efect si platim din buzunar.
Ce ne sperie pe noi este situatia in care ar fi urgente medicale.

German, vis-a-vis de cetatenie, legea spune ca daca cel putin un partinte are o legatura genetica cu copilul atunci copilul este automat cetatean Canadian, deci nu ar fi o probleme. Chiar exista procedura de obtinerea unui pasaport temprar fara certificat de cetatean ca sa poti sa aduci copilul in Canada.

Multumesc mult e de inforamatii. Am sa studiez Codul Civi sa vad cum si in ce fel.
gi-jane2 a scris:

De unde ati copiat ce ati postat ?Probabil un proiect..
Codul civil in vigoare e asta
[ link extern ]
legea adoptiei
[ link extern ]


L-am gasit pe un alt forum dar nu a zis ca e proiect de lege.

Multumesc mult de link-uri.
gi-jane2 a scris:

Nu ati gasit pentru ca nu exista, asadar nu aveti cum sa faceti ( cel putin deocamdata) un contract in acest sens.
La noi, mama e cea care naste.
codul civil Art. 408
(1) Filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii;


gi-jane, unde pot sa gasesc codul civil de mai sus online, v-as fi recunoscator daca puteti da-mi dati un link?
Eu am gasit prin alte posturi informatia de mai jos care se pare ca reglementeaza oarecum nasterea unui copil folosind mama purtatoare dar nu stiu daca este legislatie in vigoare sau propusa.

"Art. 17. – Fecundarea in vitro poate avea loc în următoarele situaţii: d) cu intervenţia unei terţe persoane, care poate fi purtătoare de sarcină, în cazul în care partenera cuplului nu poate purta sarcina, dar donează ovulul."

"Art. 21. – Înainte de începerea procedurilor de reproducere umană asistată medical , între cuplul asistat reproductiv şi mama purtătoare sau surogat, dacă aceasta este necăsătorită, se vor întocmi prin biroul notarului public, următoarele acte autentificate: a) consimţământul mamei purtătoare sau al mamei surogat de a ajuta cuplul reproductiv pentru a avea unul sau mai mulţi copii, prin participarea sa în procesul de fertilizare in vitro, gestaţie şi naştere; b) declaraţia mamei purtătoare sau surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat reproductiv şi acordul de încredinţare a copilului, imediat după naştere, cuplului asistat reproductiv; c) consimţământul mamei purtătoare sau surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate în certificatul de naştere al copilului, în actele civile şi în nici un alt înscris oficial privind maternitatea copilului; d) consimţământul mamei purtătoare sau surogat în caz de avort în primele trei luni de sarcină, la cererea cuplului asistat reproductiv şi numai la indicaţie medicală; 12 e) consimţământul soţului mamei purtătoare sau surogat, dacă aceasta este căsătorită, privind procedura de fertilizare in vitro, păstrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitro cu material genetic provenit de la terţe părţi, avort selectiv la cererea cuplului beneficiar şi cedarea oricăror drepturi şi obligaţii parentale asupra copilului, inclusiv înscrierea sa în certificatul de naştere al copilului şi acordul de încredinţare a copilului la naştere, cuplului asistat reproductiv; f) consimţământul cuplului asistat reproductiv de a-i fi încredinţat copilul imediat după naştere, indiferent de starea de sănătate a acestuia; g) contractul în care să se specifice interdicţia mamei purtătoare sau surogat de a avorta sarcina în lipsa unei indicaţii medicale şi fără acordul cuplului asistat reproductiv, obligaţiile medicale, precum tratamentul şi cel de dispensarizare periodică, regimul de viaţă al mamei purtătoare sau surogat în vederea unei bune evoluţii a sarcinii şi dezvoltării fătului, precum şi obligaţiile cuplului asistat reproductiv de a plăti cheltuielile legate de sarcină, mamei purtătoare sau surogat."

"Art. 23. – (1) În reproducerea umană asistată prin intermediul unei mame purtătoare sau surogat, cuplul asistat reproductiv este înscris în certificatul de naştere al copilului ca părinţi . (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) statutul parental se atribuie cuplului infertil. (3) Înregistrarea nou-născutului în registrul oficiului stării civile şi eliberarea certificatului de naştere se face numai după obţinerea avizului direcţiei teritoriale de protecţie a copilului. 13 Art. 24. – (1) Imediat după naştere, pe baza actelor prevăzute la art. 21, copilul născut de mama purtătoare sau surogat prin reproducere umană asistată medical, este încredinţat cuplului asistat medical. (2) Mama purtătoare sau surogat beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege."

In Canada se poate dar e mai greu de gasit mama. Legea aici e foarte clara cum si in ce fel dar in acelasi timp interzice sa faci "reclama" ca vrei mama purtatoare sau ca vrei sa fii mama purtatoare iar noi nu avem pe nimeni care sa poata fi mama. Sunt cateva agentii care ofera servicii de "cautare de mame" dar durata de asteptare este de mai mult de un an.
De mai bine de 7 ani eu si sotia tot incercam sa facem un copil. Am ajuns la punctul in care sigura solutie este sa folosim o mama purtatoare/surogat.
Noi locuim in Canada si vrem sa trimitem embiroanele in Romania. O foarte buna prietena de a mea s-a oferit sa fie mama purtatoare si sotul ei este de acord.

Din cate am citit eu,, contractul se face prin notar presupunand ca v-om gasi o clinica sa ne ajute. Ce nu am reusit sa aflu este ce se intrampla duce ce copilul se naste. Care este procesul de "adopie" al copilului? Eu voi fi tata biologic si voi avea o legtura genetica cu copil. Mama purtatoare si sotia nu are legatura genetica deoarece am folosit ovule donate de cineva aici in Canada (motiv pentru care v-om trimite embrionle de aici in Romania).

Unul dintre raspnsurile care le-am gasit pe acest site spune ca atata timp cat nu sunt complicatii de genul ca mama purtatoare si sotul ei nu vor sa dea copilul urmatorul pas este sa facem o "adotie" de comun acord dar nu am reusit sa gasesc nimic bazat pe vreo lege.

Multumesc mult de ajutor.

Cu respect

Dan