myozotis
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimați domni și doamne ! Eu consider ca o data trecută de apometru, dar încă netrecute prin apometrul individual din fiecare apartament, cantitatea de apa înregistrată este in proprietatea comuna ! Daca aceasta s-a pierdut, s-a pierdut o cantitate ( palpabila) de o anumită valoare, atunci aceasta pierdere afectează in mod direct proprietatea comuna ! Și atunci încercați sa înțelegeți raționamentul meu ! Spiritul care se desprinde din corpul legii 196/2018 este acela ca confortul trebuie plătit ! Ori, confortul in sine, este funcție de spațiu si in final de cpi ! Mergând pe logica comunista când părțile comune aparțineau statului, iar unitatea de locuit se afla data in chirie, se justifica logica împărțirii in mod egal . Trebuie data o alta importantă proprietații, care de-altfel este garantata de Constituție . Numai in acest fel se va elimina in câțiva ani sper, o inechitate de felul :
Sunt pensionari rămași singuri cu pensii mici (< 1000 lei ) carora nu le ajung banii de la o pensie la alta, dar nu s-ar muta intr-o garsoniera, deoarece un apartament cu 3 camere le aduce o aura de belșug. Mai adaug și faptul ca jutoarele de încălzire se dau pentru 3 camere !
Am pus aceasta problema in dezbatere, in încercarea de a găsi o soluție înțeleapta și echitabila in care sa domine spiritul și litera legii !
Va mulțumesc, pentru participare !
Bransamentul este dotat cu un apometru, al furnizorului ! Pe acest aparat s-a înregistrat 800 mc !
Eu cred ca acest forum este foarte util, pentru ca oferă variante mai mult sau mai puțin verosimile ! Dar eu pun o întrebare de bun simt ;
De vreme ce exista legea 196/2018, ART.85, iar vecinii au stabilit ca reparația sa fie suportata in mod egal de către toti proprietarii, când legea precizează, ca reparațiile se fac in funcție de cpi ? Pot face opoziție și sa refuz plata, cu riscul chemării in instanța ?
Gigiz ! După lacul care s-a format, am stabilit locul avariei !
Eu nu am solicitat sa va exprimați asupra corectitudinii celor 800 mc apa pierduți, ci asupra modului cum se repartizează c/v acesteia pe in sarcina proprietarilor. Cantitatea de apa pierdută, însușită de către proprietari nu mai poate fi pusă in discuție !
Cum și in ce fel, plătește fiecare proprietar pierderea ? Asta-i întrebarea .
Când am folosit cuvântul aval, am avut in vedere ca apa curge de la furnizor spre consumator între cei doi agenți economici fiind dispus bransamentul.
Ca totul sa fie clar, spărtura s-a produs între branșament și consumator, deci pierderea este și trebue suportata de către acesta din urma ( consumator).
S-a încercat o mediere, și s-a propus ca pierderea de apa,sa fie defalcata pe număr de apartamente, ceea ce mi se pare injust, de vreme ce in baza acordului de asociere fiecare proprietar intra in asociere cu partea lui indiviza, care presupune ca participam la câștig și pierderi in funcție de participațiunea fiecăruia. Rog sa acceptați un exercitiu de imaginație ,
Sa presupunem ca blocul nostru trebuie demolat, in vederea realizarii unei construcții de interes public . Cum vom fi despăgubiți ? In mod egal ? Nu cred ! Cred ca fiecare va fi despăgubit in funcție de ceea ce deține ca proprietate individuală ( apartamentul propriu zis ) dar și pentru cota parte din proprietatea comuna !
Părerea mea de ageamiu in ale dreptului, este ca pentru un calcul corect din punct de vedere legal L 196/2018 Art.84 (2) prin administrare, se înțelege și repartizarea pierderilor, respectiv repartizarea castigurilor dobândite din închirierea unor părți din proprietatea comuna.
Ce părere aveți ?
Va mulțumesc anticipat, pentru expunerea cât mai multor păreri !
Avaria a avut loc, duminica spre luni pe o conducta de 3 țoli și s-a avut in vedere consumul din luna precedenta ! Bineînțeles, cu aproximația corespunzătoare . Conducta-i dispusă la 2 m adâncime in sol de umplutura nisip, pietriș, zgură . Ne-am sesizat abia luni dimineața când, am observat, variații mari ale presiunii din coloana, și lipsa totala a presiunii la nivelele superioare .
Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Nu am cerut in instanta decat intrarea in normalitate; adica respectarea prevederilor Art.48, alin 1. din legea 230/2007.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.