avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a spart conducta de apă rece în aval de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a spart conducta de apă rece în aval de branșamentul blocului, iar pierderile de apă + reparația sunt în valoare de 4600 de lei. Cum se face repartizarea costurilor?

Buna ziua ! Va prezint mai jos un caz real !
S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !
S-a calculat ca pierderea de apa, pierdere produsă pana in momentul depistării avariei și închiderea vanei Q1=800 mc in val de 4000 lei
Blocul are următoarea structura :
- 10 apt cu 3 cam
- 12 apt cu 2 cam
- 2 apt cu 1 cam
Devizul de reparație s-a ridicat la val Q2= 600 lei .
Întreb :
Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?
Va mulțumesc anticipat, celor care vor fi binevoit sa răspundă !
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:27, 3 Noiembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Avaria a avut loc, duminica spre luni pe o conducta de 3 țoli și s-a avut in vedere consumul din luna precedenta ! Bineînțeles, cu aproximația corespunzătoare . Conducta-i dispusă la 2 m adâncime in sol de umplutura nisip, pietriș, zgură . Ne-am sesizat abia luni dimineața când, am observat, variații mari ale presiunii din coloana, și lipsa totala a presiunii la nivelele superioare .
S-a încercat o mediere, și s-a propus ca pierderea de apa,sa fie defalcata pe număr de apartamente, ceea ce mi se pare injust, de vreme ce in baza acordului de asociere fiecare proprietar intra in asociere cu partea lui indiviza, care presupune ca participam la câștig și pierderi in funcție de participațiunea fiecăruia. Rog sa acceptați un exercitiu de imaginație ,
Sa presupunem ca blocul nostru trebuie demolat, in vederea realizarii unei construcții de interes public . Cum vom fi despăgubiți ? In mod egal ? Nu cred ! Cred ca fiecare va fi despăgubit in funcție de ceea ce deține ca proprietate individuală ( apartamentul propriu zis ) dar și pentru cota parte din proprietatea comuna !
Părerea mea de ageamiu in ale dreptului, este ca pentru un calcul corect din punct de vedere legal L 196/2018 Art.84 (2) prin administrare, se înțelege și repartizarea pierderilor, respectiv repartizarea castigurilor dobândite din închirierea unor părți din proprietatea comuna.
Ce părere aveți ?
Va mulțumesc anticipat, pentru expunerea cât mai multor păreri !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
myozotis a scris:

S-a încercat o mediere, și s-a propus ca pierderea de apa,sa fie defalcata pe număr de apartamente, ceea ce mi se pare injust

Modul de repartizare al pierderilor/diferentelor (in general), precum si a pierderilor cauzate de avaria de care ne faceti vorbire (in particular) poate parea injust din punctul de vedere al fiecaruia, depinde de pozitia in care cineva se afla... :)
Apropo, in general, repartizarea pierderilor "curente", luna de luna, se face de catre majoritatea asociatiilor proportional cu consumul... injust poate vor spune multi... Oricum, tema pierderilor si diferentelor este una mai "stufoasa" si de multe ori complicata. Stabilirea modului de repartizare este la latitudinea comitetului executiv al asociatiei.
Dar daca e sa vorbim de drept ori nedrept, poftim aici, va citez si remarcile unui alt coleg de forum:

-Repartizarea diferentelor doar proportional cu consumul este o metoda ce dezavantajeaza si nedreptateste pe cel ce consuma mai mult (si in diverse cazuri a celui ce raporteaza cinstit acest consum).
-Repartizarea diferentelor doar proportional cu suprafata utila a proprietatii este o metoda ce dezavantajeaza si nedreptateste pe cel ce are o proprietate mai mare chiar daca nu consuma decat putin sau chiar nimic ori nu locuieste nimeni acolo .
-Repartizarea diferentelor doar pe numar de persoane (cu similitudini ca si la prima varianta dealtfel) este o metoda ce dezavantajeaza si nedreptateste pe cel ce are mai multi membri in familie chiar daca are un apartament mic ori are un consum real mic.


Exercitiile de imaginatie pe care incercati sa le propuneti nu inseamna nimic, sunt doar niste incercari, total nereusite dpmdv, de a argumenta suplimentar pozitia care (se pare ca) va avantajeaza pe dvs (probabil ca sunteti unul dintre proprietarii de apartamente mai mici).
Cheltuielile de reparatii intr-adevar trebuie impartite pe cota parte, e absolut legal si normal si just, etc, din orice unghi ar vrea sa priveasca cineva. Insa apa, domnul meu, apa distribuita de societatea X de apa si canal, nicicum nu a fost proprietate comuna a asociatiei si pe care membrii s-au obligat a achita in raport de cota parte conform contractului de asociere (a carei cantitati de pierderi partiale sa poata fi privit normal si drept ca fiind echitabil repartizata pe cota parte), apa este un produs livrat de societatea de distributie, la a carui plata vor contribui membrii asociatiei in raport de niste factori anume.
Incercati sa vedeti lucrurile de asa natura incat, in loc sa va obositi gandind si propunand diverse exercitii de imaginatie altora, sa sesizati si ca oricum s-ar imparti pierderile, unii vor fi nedreptatiti. Ca tot aduceti tema de justete sau injustete...Va place ideea ca unii dintre vecini sa fie nedreptatiti de un anumit mod de repartizare iar dvs sa fiti unul din cei ce aveti de castigat dintr-un oarece pct de vedere?
Si toate astea pentru ce la urma urmei? Pentru cateva zeci de lei pe care i-ati dori "descarcati" in spatele altora...
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2018
amotida, utilizator
:S-a incercat mediere, cu cine?

S-a spart conducta de apa rece in aval de bransamentul blocului !


AVAL s. n. (În loc. adv.) În aval = (în legătură cu situația unui punct de pe cursul unei ape) mai aproape de vărsare (în comparație cu alt punct). – Din fr. aval.

Mai pe romaneste, prin "aval" se intelege "inainte de" un punct de referinta, respectiv, "inainte de bransament.

Cu alte cuvinte, conducta s-a spart inainte de a intra in contorul de bransament.

Proprietarii sunt responsabili cu repararea conductelor dupa iesirea din bransament.

Pana la intrarea in bransament, conducta apartine furnizorului de apa, in consecinta, si reparatia conductei este in sarcina furnizorului de apa.

Cum se face repartizarea costurilor ocazionate cu aceasta reparație, in sensul aplicării prevederilor legii 196/ 2018 ?


Nu se face nicio repartizare catre proprietari, reparatia este in sarcina furnizorului de apa.

Daca proprietarii au platit vreun leu pentru reparatie, materiale, maopera, solicitati furnizorului de apa decontarea cheltuielilor."

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală? CAlexandraRaluca CAlexandraRaluca Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli întreținere apartament albab albab Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate ... (vezi toată discuția)