myozotis a scris:
S-a încercat o mediere, și s-a propus ca pierderea de apa,sa fie defalcata pe număr de apartamente, ceea ce mi se pare injust
Modul de repartizare al pierderilor/diferentelor (in general), precum si a pierderilor cauzate de avaria de care ne faceti vorbire (in particular) poate parea injust din punctul de vedere al fiecaruia, depinde de pozitia in care cineva se afla... :)
Apropo, in general, repartizarea pierderilor "curente", luna de luna, se face de catre majoritatea asociatiilor proportional cu consumul... injust poate vor spune multi... Oricum, tema pierderilor si diferentelor este una mai "stufoasa" si de multe ori complicata. Stabilirea modului de repartizare este la latitudinea comitetului executiv al asociatiei.
Dar daca e sa vorbim de drept ori nedrept, poftim aici, va citez si remarcile unui alt coleg de forum:
-Repartizarea diferentelor doar proportional cu consumul este o metoda ce dezavantajeaza si nedreptateste pe cel ce consuma mai mult (si in diverse cazuri a celui ce raporteaza cinstit acest consum).
-Repartizarea diferentelor doar proportional cu suprafata utila a proprietatii este o metoda ce dezavantajeaza si nedreptateste pe cel ce are o proprietate mai mare chiar daca nu consuma decat putin sau chiar nimic ori nu locuieste nimeni acolo .
-Repartizarea diferentelor doar pe numar de persoane (cu similitudini ca si la prima varianta dealtfel) este o metoda ce dezavantajeaza si nedreptateste pe cel ce are mai multi membri in familie chiar daca are un apartament mic ori are un consum real mic.
Exercitiile de imaginatie pe care incercati sa le propuneti nu inseamna nimic, sunt doar niste incercari, total nereusite dpmdv, de a argumenta suplimentar pozitia care (se pare ca) va avantajeaza pe dvs (probabil ca sunteti unul dintre proprietarii de apartamente mai mici).
Cheltuielile de reparatii intr-adevar trebuie impartite pe cota parte, e absolut legal si normal si just, etc, din orice unghi ar vrea sa priveasca cineva. Insa apa, domnul meu, apa distribuita de societatea X de apa si canal, nicicum nu a fost proprietate comuna a asociatiei si pe care membrii s-au obligat a achita in raport de cota parte conform contractului de asociere (a carei cantitati de pierderi partiale sa poata fi privit normal si drept ca fiind echitabil repartizata pe cota parte), apa este un produs livrat de societatea de distributie, la a carui plata vor contribui membrii asociatiei in raport de niste factori anume.
Incercati sa vedeti lucrurile de asa natura incat, in loc sa va obositi gandind si propunand diverse exercitii de imaginatie altora, sa sesizati si ca oricum s-ar imparti pierderile, unii vor fi nedreptatiti. Ca tot aduceti tema de justete sau injustete...Va place ideea ca unii dintre vecini sa fie nedreptatiti de un anumit mod de repartizare iar dvs sa fiti unul din cei ce aveti de castigat dintr-un oarece pct de vedere?
Si toate astea pentru ce la urma urmei? Pentru cateva zeci de lei pe care i-ati dori "descarcati" in spatele altora...