Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală?
Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea mea apometrul ce a înregistrat pierdea din urmă spargerii a înregistrat un volum de 270 m³ de apa pierduta . Scară este alcătuită din 20 de apartamente din care 8 ap au trasa apa separat, 2 ap au depusă declarație că nu locuiește nimeni ( dar nu au apa trasa separat) , iar restul de 10 suntem noi cei care urmează din acțiunile doamnei președinte de asociație sa plătim pierderea de 270 m ³ de apa . Acum poate mă lămuriți dumneavoastră : cheltuielile de reparație și apa pierduta cine o plătește : toți locatarii sau doar noi cei care nu avem apa trasa separat ? Va rog daca aveți raspunsul la problema mea să îmi scrieți și legea . Mulțumesc anticipat!
Ce inseamna apa trasa separat?
Vecinii respectivi nu sunt racordati tot la instalatia magistrala care alimenteaza imobilul?
Contravaloarea apei ar trebui repartizata tuturor celor care sunt bransati la instalatia parte comuna din condominiu
Acum cativa ani s-au instalat in aproape toate scarile de bloc tevi exterioare de apa. Acestea trec prin casa scarii nu prin ghenele din apartamente . La fiecare etaj sunt scoase 4 iesiri din teava respectiva prevazute cu apometru pentru cei care s-au bransat,Acestia nu mai platesc apa consumata la asociatie , ci li se emite factura direct de la Urban , iar plata se face la sediul lor. Sper ca s-a inteles :) .
elga50
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca sa va raspundem corect, trebuie sa ne descrieti locul corect.
De unde se alimenteaza cu apa pe tevile exterioare cei deconectati? Din conducte stradale separate de bloc?
Daca alimentarea celor deconectati se face tot din teava comuna din subsol, atunci trebuie vazut unde e plasat locul cu pricina: include sau nu include tevile verticale.
Urban emite facturi numai pentru consumul din apartament, citit pe apometrele din apartament.
Dar pana sa ajunga in apartament, apa strabate si o coloana comuna tuturor unde, iata, se poate intampla un consum accidental, apa care este decontata de asociatie.
Cum cererea dvs de ajutor este destul de vagâ, voi începe cu o descriere a instalatiilor de apâ curentâ si a drepturilor si obligatiilor furnizorului si beneficiarilor.
Alimentarea în apâ curentâ se face printr-o conductâ magistralâ situatâ în stradâ, din aceastâ conductâ, furnizorul creeazâ derivatii care aduc apa curentâ în subsolul blocului, locuintei, etc... .
Pe aceastâ derivatie se brancheazâ un contor general care va înregistra consumul total al consumatorilor individuali.
Responsabilitatea furnizorului se opreste imediat dupa contorul general, deci contor general plus tot ce este în amont.
Toatâ instalatia situatâ în aval fatâ de contorul general apartine asociatiei de proprietari si acestia au obliatia de a o întretine (deci si pierderile prin neglijentâ).
Cosumatorii individuali mentionati unde sunt bransati, înainte de contorul general sau dupâ?
În mod normal, aceastâ bransare trebuie sâ fie fâcutâ în amont fatâ de contorul general pentru ca instalatia sâ fie individualâ.
Deci, situatia descrisâ are meritul de a fi imprecisâ, în functie de locul unde a avut loc spargerea de conductâ avem:
- în amont de contorul general => responsabilitatea furnizorului;
- în aval de contorul general => responsabilitatea asociatiei (deci a tuturor scârilor blocului).
- în zona de bransare a instalatiilor individuale, responsabilitâtile vor fi stabilite de aceeas manierâ.
Complement, responsabilitatea proprietarului începe în aval fatâ de contorul individual de apâ al instalatiei de alimentare în apâ curentâ a apartamentului.